Pregledi v nosečnosti po tednih

225
Pregledi v nosečnosti po tednih
Pregledi v nosečnosti po tednih

Kako si sledijo vsi ginekološki pregledi v nosečnosti po tednih? Že pred zanositvijo strokovnjaki priporočajo obisk ginekologa za predhodno posvetovanje in pregled. Med enoplodno normalno nosečnostjo je načrtovanih 10 pregledov. Prvi nosečniški pregled po tednih se izvaja med 8. in 10. tednom nosečnosti, nato pa sledijo redni pregledi na 4 do 5 tednov do 32. tedna nosečnosti. Po tem obdobju se pregledi izvajajo na 14 dni, od 38. tedna naprej pa vsak teden, vse do 40. tedna nosečnosti.

Pregledi v nosečnosti po tednih 

Pripravili smo sklop vsebin za nosečniške preglede po tednih. Pri pripravi vsebin sta sodelovali mag. Irena Virant, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, vodja porodništva, Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj in mag. Mili Lomšek Vidmar, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, Ginekologija Ljubljana, d. o. o.

Nosečniški pregledi po tednih 

Pregledi med 11. in 14. tednom 

Prvi ginekološki pregled med nosečnostjo, ki se običajno opravi med 8. in 10. tednom, je ključen korak v spremljanju zdravja bodoče mamice in njenega otroka. Ta pregled je le prvi v nizu, saj je med nosečnostjo predvidenih skupno 10 pregledov, ki se izvajajo v različnih časovnih intervalih.

Na prvem pregledu ginekolog opravi temeljit pregled, pri čemer izmeri telesno težo in krvni tlak ter izvede osnovne laboratorijske preiskave, ki vključujejo določitev krvne skupine, RhD faktorja, krvne slike, preiskavo na prisotnost protiteles, krvnega sladkorja, sifilisa, toksoplazmo gondii, HIV, hepatitis B in preveri tudi urin.

S pomočjo vaginalnega ultrazvoka ginekolog potrdi nosečnost, ugotovi, ali se nosečnost razvija v maternici, ter preveri število plodov, njihovo vitalnost, dolžino ploda in pričakovani termin poroda. Poleg tega natančno pregleda maternico in oba jajčnika. Na tem prvem obisku nosečnica prejme materinsko knjižico.

Pregledi med 11. in 14. tednom 

Preiskave in presejalni testi med 11. in 14. tednom nosečnosti so ključni za spremljanje razvoja ploda in zgodnje odkrivanje morebitnih težav. V tem obdobju nosečnosti se izvaja ultrazvočni (UZ) presejalni test z meritvijo nuhalne svetline. Oogoča oceno tveganja za različne kromosomske in druge nepravilnosti pri plodu. Poleg tega se pri tem pregledu določi število plodov (pri dvojčkih se ugotovi, ali imajo skupno ali ločeno posteljico), višino nosečnosti in natančno pregledajo organi pri plodu. S kombinacijo meritve nuhalne svetline, starosti nosečnice ter izmerjene srčne frekvence ploda je mogoče zaznati kar 80 % kromosomskih napak. Dodatek dvojnega hormonskega testa (DHT) poveča zanesljivost odkrivanja na 90 %.

Pregledi v 16. tednu in med 20. in 22. tednom 

Nosečniški pregledi po tednih
Nosečniški pregledi po tednih

 

Pregledi v različnih fazah nosečnosti so ključnega pomena za zagotavljanje vašega in otrokovega zdravja. Osredotočamo se na dva ključna pregleda v nosečnosti – pregled okoli 16. tedna in pregled v 20. do 22. tednu. Kaj lahko pričakujete med temi pregledi in zakaj so tako pomembni za vas in vašega otroka. Dotaknemo se tudi preverjanja sladkorne bolezni med nosečnostjo, kar je še en pomemben vidik zdravja med pričakovanjem.

Pregledi po 24. tednu in med 28. in 32. tednom 

Pregledi v poznejših fazah nosečnosti, kot so pregled po 24. tednu, pregled v 28. tednu in pregled v 32. tednu, so ključni koraki v tej poti. V teh fazah se osredotočamo na spremljanje rasti maternice, gibanja otroka in drugih ključnih dejavnikov, ki vplivajo na zdravje in razvoj vašega otroka. Preberite, kaj pričakovati med temi pregledi in zakaj so tako pomembni za vas in vašega otroka. Kakšni so specifični testi, ki se izvajajo v teh fazah, vključno z genotipom RhD ploda in cepljenjem proti oslovskemu kašlju.

Pregledi po 36. in 40. tednu

Z bližanjem koncu nosečniškega obdobja se pojavijo tudi številni zdravstveni pregledi, ki so ključni za varnost in dobro počutje tako bodoče matere kot otroka. Pregledi po 36. tednu nosečnosti postajajo vse pogostejši, saj se približuje čas, ko bo novorojenček prisopihal na svet. Od merjenja krvnega tlaka in spremljanja oteklin na nogah do preverjanja lega ploda in brisa za streptokok skupine B.

Sledi še pregled/-i po 40. tednu nosečnosti. Preverite, kdaj je potrebno upoštevati smernice za sprožitev poroda. Kaj lahko pričakujete v tem zaključnem delu svoje nosečnosti.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav