Razvoj plodu in spremembe v nosečnostiNosečnost po tednihPotek nosečnosti po tednih – 3. trimesečje

Potek nosečnosti po tednih – 3. trimesečje

Začenja se zadnja faza nosečnosti. Otrok je že dovolj velik in razvit, da lahko nosečnica z njim »komunicira«. Na nežne trepljaje po trebuhu običajno »odgovori« z brcanjem. Ponovno se pojavlja pogosta utrujenost in tiščanje na vodo zaradi pritiska ploda na sečni mehur. Lahko se pojavijo: hemoroidi, razširjene vene na nogah in zunanjem spolovilu, pomanjkanje sape itn. Medenične vezi se mehčajo, raztegujejo in počasi pripravljajo za porod. Pojavljajo se bolj pogosta otrdevanja trebuha, ki se ne smejo stopnjevati in pojavljati v rednih časovnih presledkih, ker lahko pripeljejo do prezgodnjega poroda. Dojke so povečane, lahko se pojavi prvo mleko – kolostrum.

Ponovno se pojavlja pogosta utrujenost in tiščanje na vodo zaradi pritiska ploda na sečni mehur. Lahko se pojavijo: hemoroidi, razširjene vene na nogah in zunanjem spolovilu, pomanjkanje sape itn. Najpomembnejše je, da je otrok že dovolj velik in razvit, da lahko nosečnica z njim »komunicira«. Na nežne trepljaje po trebuhu plod običajno »odgovori« z brcanjem.

Pregledi v tretjem trimestru: do 36. tedna so na 4 tedne, nato tedensko, če nosečnost poteka normalno in je nizko tvegana. V 28. tednu Rh negativne nosečnice, katerih plod je Rh D pozitiven, dobijo zaščitno injekcijo protiteles. Svetuje se kontrola rasti in kondicije ploda v 32. tednu.

28. teden

Plod: je dolg 38 cm in težek 1050 g. Lasje rastejo, a ne pri vseh. Trepalnice in obrvi so debelejše, obrazne poteze bolj izrazite, plod pogosto zeha. Količina plodovnice je maksimalna med 28. in 32. tednom. Če se plod rodi med 28. in 31. tednom nosečnosti, je njegova možnost, da preživi, 90–95 %.

Nosečnica: na začetku tretjega trimesečja je dobro, da nosečnica pozna znake prezgodnjega poroda. V kolikor se začne otrdevanje trebuha, ki se pojavlja v rednih časovnih presledkih in se intenziteta stopnjuje, mora ginekolog oceniti, ali se je začel prezgodnji porod. Enaka so navodila v primeru, da se pojavi krvavitev iz nožnice, močan pritisk navzdol ali bolečina v križu, ki se stopnjuje.

29. teden

Plod: je dolg 38 cm in težek 1200 g. Rastejo mišice in notranji organi. Možgani že lahko kontrolirajo dihanje. Plod je vse bolj aktiven. Izginjajo nežne dlačice (lanugo) na telesu. Kostni mozeg ustvarja lastne rdeče krvne celice.

Nosečnica: zaradi pritiska rastoče maternice na prepono se pojavi pomanjkanje sape. Pomaga pokončen položaj in dvig rok nad glavo. Pogosta je nespečnost. Nekatere nosečnice opazijo izločanje mleka iz dojk, tako imenovanega kolostruma. Kolostrum vsebuje beljakovine in protitelesa, ki dojenčka ščitijo pred okužbami.

30. teden

Plod: je dolg 39 cm in težek med 1200 in 1400 g. Količina maščobnega tkiva se povečuje. Vse več je kanalov v možganih, s čem se povečuje tudi njihova površina.

Nosečnica: zaradi delovanja hormona progesterona in pritiska maternice na črevo se še bolj upočasni prebava, zato se priporoča prehrana, bogata z vlakninami in pitje zadostne količine nesladkanih tekočin. Pridobitev teže do 30. tedna naj bi bila maksimalno 10 kg. Utrujenost se stopnjuje, maternica raste. Ko stoji, nosečnica svojih prstov na nogah običajno ne vidi več.

31. teden

Plod: je dolg 41 cm in težek 1400 g. V 31. tednu je v 75 % plod obrnjen z glavico navzdol. Lahko obrača glavico na eno ali drugo stran. Rast se upočasni in plod se redi. Lasje rastejo, koža je vse bolj gladka in napeta.

Nosečnica: pogosto čuti tako imenovane Braxston-Hicksove kontrakcije (lažni popadki), ki se pojavljajo kot občasna otrdevanja trebuha. Kontrakcije (popadki) trajajo približno 30 sekund in so neboleče. Nosečnica postaja pozabljiva, koncentracija ji pogosto pade, lahko se pojavijo tudi vrtoglavice.

32. teden

Plod: je težak 1600 do 1800 g in dolg 42 cm. V tem tednu se priporoča kontrola rasti in kondicije ploda, ki pokaže, kako se plod počuti v maternici. Na ultrazvočnem pregledu se poleg telesne teže ploda oceni količina plodovnice, zrelost posteljice in naredi dopplerska preiskava pretoka krvi skozi popkovnične žile. Koža je rožnate barve in gladka. Nohti so prisotni na nogah in rokah. V enem tednu se plod lahko zredi za 250 mg. Če se plod rodi pri teh tednih, je njegova možnost, da preživi, 95 %.

Nosečnica: zaradi povečane količine krvi v telesu, hormonskih sprememb in stresa pred porodom se lahko stopnjuje hitro bitje srca. Nosečnica ponovno pogosto hodi na vodo, podobno kot v prvem trimesečju. Pogost je pojav hemoroidov.

33. teden

Plod: je dolg 42 cm in težek med 1800 in 2000 g. Kosti so že popolnoma formirane in se edino kosti glavice še ne spajajo, zaradi lažjega prehoda skozi porodni kanal. Plod se počasi umirja, ker ni več veliko prostora za gibanje.

Nosečnica: zaradi velikosti trebuha je že težko poiskati ustrezen položaj za počitek. Nosečnica lahko pogosto na svojem trebuhu zatipa dele otrokovega telesa. Lažne kontrakcije (popadki) se pojavljajo skoraj vsak dan.

34. teden

Plod: je dolg okoli 43 cm in težek od 2000 do 2300 g. Obnaša se že kot novorojenček, posluša, sanja, čuti. Posteljica je zrela. V kolikor se dojenček rodi v tem tednu, je majhna možnost, da pride do resnejših zapletov.

Nosečnica: zaradi nespečnosti in povečanja teže se utrujenost stopnjuje. Na trebuhu in stegnih se lahko pojavijo nenevarne rdeče pikice, ki srbijo (polimorfna erupcija). V redkih primerih lahko srbečica kaže na problem z jetri.

35. teden

Plod: je dolg 44 cm in težek 2500 g. Jetra, ledvice in pljuča so popolnoma pripravljeni za izvenmaternično življenje. Popkovnica je dolga povprečno 50 cm in prekrita s sluzjo.

Nosečnica: medenica se počasi razširja, vezi medenice postajajo bolj ohlapne in telo se na ta način pripravlja za porod.

36. teden

Plod: je dolg 46 cm in težek 2700 g. Telo otroka je še vedno pokrito s sirastim in mastnim premazom (verniksom), ki ščiti otrokovo kožo. Plod požira vernix (sirasto plast) in plodovnico; v njegovem črevesju se nabira zelenkasto-črnkasta sterilna snov brez vonja, mekonij, prvo otrokovo blato ali tako imenovana otroška smola.

Konec 36. tedna je otrok donošen. Če se rodi pred 36. tednom, je nedonošenček, če se rodi po 42. tednu, pa prenošenček.

Nosečnica: čas je za zadnje laboratorijske preiskave pred porodom. V kolikor je plod obrnjen z ritko navzdol (medenična vstava), je v 36. tednu čas za zunanji obrat (poseg, pri katerem porodničar poskuša preko trebuha nosečnice obrniti plod na glavico). V kolikor nosečnica zunanjega obrata ne želi ali je ta kontraindiciran, se pogovori o vaginalnem porodu ploda v medenični vstavi ali o carskem rezu. Priporoča se odvzem brisa nožnice na bakterijo streptokok skupine B zaradi preprečevanja prenosa okužbe na novorojenčka.

37. teden

Plod: je dolg 48 cm, težek 2950 g in je že donošen. Počasi se spušča v medenico. Vernixa in lanuga na koži ni več oziroma zelo malo, vendar je plodovnica zaradi tega mlečnega izgleda. Fantki rastejo hitreje kot deklice. Intenzivno se razvija imunski sistem.

Nosečnica: porod se lahko začne kadarkoli in sicer s pojavom otrdevanja maternice v rednih časovnih presledkih ali z razpokom plodovih ovojev. Maternični vrat se skrajša, zmehča in se počasi začne odpirati. Sprehajanje je priporočljivo, ker gravitacija tudi pomaga, da se plod spusti. Vsak čas lahko rodi, saj se večina otrok rodi med 37. in 41. tednom.

38. teden

Plod: je dolg 50 cm in težek 3100 g. Dolžina ploda se ne bo več spreminjala, rast pa težko natančno ocenijo tudi najbolj sodobni aparati. Količina plodovnice se zmanjšuje, zato so plodovi gibi zelo nežni. Plod večkrat s rokico refleksno zagrabi in pusti popkovnico.

Nosečnica: zatekanje nog in zadrževanje tekočine v telesu je še bolj izrazito. V kolikor ni povišanega krvnega pritiska in beljakovin v vodi, nas zatekanje ne skrbi, ker je preeklampsija izključena. Nosečnica opaža, da se ji je trebušček spustil. Pomembno je štetje gibov, redne kontrole krvnega pritiska in psihična pripravljenost za porod.

39.–42. teden

Porod se lahko kadarkoli začne. Samo 5 % nosečnic rodi ob porodnem terminu. Če nosečnica ne rodi do predvidenega datuma za porod, se poveča nadzor nad nosečnostjo s kontrolo kondicije (počutja) ploda na podlagi ultrazvočnega pregleda in kardiotograma (CTG).

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj