Potek nosečnosti po tednih – 3. trimesečje

0
24598
3. trimesečje nosečnosti
3. trimesečje nosečnosti

V tretjem trimesečju naj bo nosečnica v stalnem stiku s plodom; naj boža svoj trebušček in se pogovarja z otročkom. Pregledi pri ginekologu postajajo bolj pogosti. Najkasneje nekje v 30. tednu naj se nosečnica začenja pripravljati na porod in prihod novega družinskega člana.

Otroček vedno bolj pridobiva na teži, zato je tudi mamin trebušček vedno večji, ta pa postaja nekoliko okorna. Še vedno se počuti dobro, lahko pa se pojavijo nekatere težave, kot so krči v nogah, hemeroidi, krčne žile, srbeča koža, otekanje, zgaga, slaba prebava, bolečine v križu, slabše spanje. Najkasneje nekje v 30. tednu naj se nosečnica začenja pripravljati na porod in prihod novega družinskega člana – se informira glede poroda, porodnišnice, uredi formalnosti, kot so starševski dopust, priznanje očetovstva, morebitna finančna pomoč ob rojstvu ipd.

Mere in podatki so okvirni in povprečni – v zgodnejši nosečnosti se dojenčki razvijajo zelo podobno, v poznejši nosečnosti pa so lahko razlike v teži in velikosti večje (tudi za 2 kg in 10 cm) glede na spol, genske predispozicije ipd. Tudi sam razvoj lahko variira v obdobju nekaj dni. Zato naj bo naveden potek nosečnosti zgolj nekakšna smernica za občutek, kaj se dogaja z otrokom in nosečnico.

29. teden nosečnosti

Plod: velik 260 mm (z nogicami 380 mm) in težek približno 1250–1400 g. Veča se število povezav med živčnimi celicami in hitro se razvijajo možgani – postaja vse pametnejši. Lanugo, nežne dlačice počasi izginevajo. Kostni mozeg je prevzel ustvarjanje lastnih rdečih krvnih celic, ki skrbijo za prenos kisika po krvi.

Nosečnica: možni so bolj pogosti Braxton-Hicksovi oz. lažni popadki (ponavljajoče se kontrakcije maternice po tretjem mesecu nosečnosti, ki niso boleče). Niso nevarni, če pa se pojavljajo v rednih intervalih in bi jih nosečnica čutila več kot pol ure, je potreben posvet z zdravnikom. Plod te popadke zaznava, a ga ne motijo.

30. teden nosečnosti

Plod: velik 270 mm (z nogicami 400 mm), težek 1360–1500 g. Lanugo izginja, lasje pa postajajo gostejši. Večina otrok zavzame v maternici položaj z glavo navzdol. Obrazne poteze so izoblikovane. Vid se še naprej razvija, tudi po rojstvu. Po rojstvu bo imel oči večino časa zaprte, sicer pa se bo odzval le na spremembe v svetlobi. Na začetku bo lahko videl le predmete, oddaljene nekaj centimetrov od njegovega obraza.

Nosečnica: od 30. do 33. tedna je čas za masažo presredka, s posebnimi olji in kremami. Te naredijo presredek bolj elastičen, kar med drugim zmanjša možnost epiziotomije (prerez presredka) pri porodu.

31. teden nosečnosti

Plod: velik 280 mm in težek 1600 g. Zelo hitro raste in ima vedno več maščevja. Po porodu bo količina maščevja zavzemala 15 % celotne telesne mase. Pridobiva tisto pravo podobo, ki jo bo imel ob rojstvu. Lasje nadaljujejo svojo rast, koža pa postaja vedno bolj napeta.

Nosečnica: je lahko bolj zasopla, ker je maternica zelo blizu reber.

32. teden nosečnosti

Plod: velik 290 mm, težek 1800–2000 g. Možgani so še vedno v fazi hitre rasti, zato raste tudi glava, ki jo obrača na obe strani. Trepalnice in obrvi so vse daljše. Preko mame dobiva protitelesa, s katerimi si gradi imunski sistem in odpornost po porodu.

Nosečnica: če grozi predčasni porod, bo nosečnica do tega tedna lahko dobila zdravilo dexametazon – sredstvo, ki omogoča hitrejše zorenje pljuč. Od tega tedna dalje to ni več potrebno, saj bi otrok lahko dihal s pomočjo aparatur.

33. teden nosečnosti

Plod: velik 300 mm (z nogicami 440 mm) in težek 2000–2200 g. Količina plodovnice je dosegla svoj vrh, začne primanjkovati prostora. Zenice otroka reagirajo na svetlobo. Zdaj že spi z zaprtimi očmi, ko je buden, pa so oči lahko odprte.

Nosečnica: Gibi bodo sedaj manj izraziti, saj otrok nima veliko prostora. V prstih in zapestju je lahko čutiti odrevenelost.

34. teden nosečnosti

Plod: velik 320 mm (z nogicami 460 mm) in težek okoli 2300 g. Še vedno se razvija imunski sistem. V povprečju začne pridobivati od 200 do 250 g na teden. Teža otroka v pozni nosečnosti od ploda do ploda bolj variira kot v prejšnjih fazah nosečnosti!

Nosečnica: telo se v zadnjih tednih počasi začne pripravljati na porod.

35. teden nosečnosti

Plod: velik 330 mm in težek 2550 g. Dozoreva osrednji živčni sistem, prebavni sistem je razvit skoraj do konca, pljuča so navadno že popolnoma razvita. Vsak dan v plodovnico polula 0,5 l tekočine, ki se prečisti skozi posteljico v mamino kri, od tam pa skozi mamine ledvice in mehur.

Nosečnica: v tem obdobju se večina plodov nekoliko spusti, kar bodoči mami malce olajša dihanje, a hkrati to pomeni še bolj pogosto lulanje, saj je zdaj še bolj pritisnil na mehur.

36. teden nosečnosti

Plod: velik 340 mm in težek 2750 g. Že dalj časa vadi dihanje – vdihava plodovnico. Maternica postaja zelo tesen prostor, zato se občuti vsak premik.

Konec 36. tedna je otrok donošen. Če se rodi pred 36. tednom, je nedonošenček, če se rodi po 42. tednu, pa prenošenček.

Nosečnica: naj bo v stalnem stiku s plodom; naj boža svoj trebušček in se pogovarja z otročkom. Pregledi pri ginekologu postajajo bolj pogosti, začne se opravljati tudi ctg, ki meri otrokov utrip in morebitne popadke. To je tudi skrajni čas, da je vse pripravljeno za prihod novorojenčka, med drugim tudi torba za v porodnišnico in odhod iz nje.

37. teden nosečnosti

Plod: velik 350 mm in težek 2950 g. Obrne se na glavico (če tega še ni storil) in se pomakne niže proti medenici. Nekateri to naredijo šele tik pred porodom. V črevesju se nabira mekonij (prvo blato), ki ga bo novorojenček izločil v dneh po rojstvu. S telesa so izginile skoraj vse dlačice lanugo, tudi vernix. Ima lase, povsem razvite so tudi obrvi in trepalnice. Plodovnica je zaradi odluščenih celic in maziva belkasta. To je znak, da je dojenček zrel in da se v svojem domovanju še vedno dobro počuti.

Nosečnica: se že lahko sprožajo popadki in odpira maternični vrat. Vsak čas lahko rodi, saj se večina otrok rodi med 37. in 41. tednom.

38. teden nosečnosti

Plod: velik 350 mm in težek 3100 g. Pripravljen je na porod, saj so pljuča povsem dozorela. Posteljica se začne starati. Imunski sistem je še vedno nezrel: protitelesa dobiva prek plodovnice, kasneje preko maminega mleka. Otrok večino dneva prespi, menda pa tudi sanja.

Nosečnica: dojenje je pomembna prednost, saj najboljša popotnica za zdravo življenje priteka prav iz maminih prsi.

39., 40., 41., 42. teden nosečnosti

Plod: velik preko 360 mm (to pomeni, da bo ob rojstvu velik nekje med 480–560 mm) in težek preko 3250 g. Je povsem pripravljen na porod.

V tem času se ginekologi lahko odločijo za pregled plodovnice, ki mora biti belkasta; obarvana lahko pomeni nevarnost za dojenčka.

Nosečnica: le redkokatera nosečnica rodi na PDP (predviden datum poroda). Nekateri malo pohitijo, drugi malo počakajo. Ko bo dojenček pripravljen, bo prišel na svet.

Sodelujoči strokovnjaki:

Aleša Orsag

http://www.mf.uni-lj.si/

Medicinska fakulteta Ljubljana

Tina Golež

http://www.buscek-center.com/

dipl. babica, Bušček center

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here