Razvoj plodu in spremembe v nosečnostiNosečnost po tednihPregledi med 24. in 32. tednom nosečnosti

Pregledi med 24. in 32. tednom nosečnosti

Nosečnost prinaša številne pomembne preglede in spremljanje, ki zagotavljajo vaše in otrokovo dobro počutje. Pregledi v poznejših fazah nosečnosti, kot so pregled, ki potekajo med 24. in 32. tednom. To so 3 pregledi, po 24. tednu, pregled v 28. tednu in pregled v 32. tednu, so ključni koraki v tej poti. V teh fazah se osredotočamo na spremljanje rasti maternice, gibanja otroka in drugih ključnih dejavnikov, ki vplivajo na zdravje in razvoj vašega otroka.

Pregledi med 24. in 32. tednom nosečnosti

Pregled po 24. tednu nosečnosti

Opravijo se naslednje preiskave: tlak, telesna teža, urin. Oceni se rast maternice z merjenjem razdalje od sramne kosti (simfize) do vrha maternice (fundusa) v centimetrih. Do 20. tedna se pojavijo prvi gibi, ki okoli 32. tedna, ko plod nima več toliko prostora, niso več tako izraziti oziroma so drugačni. Če se otrok ne premika dovolj (10 gibov ali več dnevno), mu nekaj manjka – morda kisika, hrane in bo varčeval z energijo tako, da se bo manj premikal. V tem primeru je potreben pregled, na katerem se preveri stanje ploda (UZ, CTG).

Pri RhD negativnih nosečnicah se pri 26. tednih nosečnosti iz periferne krvi določi genotip RhD ploda.

Pregleda v 28. tednu nosečnosti in 32. tednu nosečnosti

Opravi se splošni pregled: teža, krvni tlak, rast maternice, plodov srčni utrip, laboratorijske preiskave (urin, kri, hemoglobin).

RhD negativne nosečnice, ki imajo RhD pozitiven plod, v 28. tednu nosečnosti opravijo ICT test in dobijo injekcijo Rhogam (lahko med 28. in 32. tednom). Svetuje se cepljenje proti oslovskem kašlju.

Nosečnica med 28. in 32. tednom dobi napotnico za sprejem v porodnišnico in nalog za prevoz z reševalnim vozilom.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj