Pregledi po 36. tednu nosečnosti

0
4280
Nosečnica
Nosečnica

Po 36. tednu nosečnosti sledijo pregledi vsak teden.

Izmeri se krvni tlak, pregleda urin, po potrebi kri, nosečnica se stehta in pregleda prisotnost oteklin na nogah. Bolj, ko se bliža koncu nosečnosti, bolj pogosto je otrdevanje trebuha.

Trd trebuh se mora ločiti od pravih popadkov. Če otrok veliko brca, pred 40. tednom ni treba snemati CTG-ja. CTG je neprekinjeno elektronsko spremljanje frekvence plodovih srčnih utripov in napetosti trebušne stene. Rezultat 20-minutnega neškodljivega testa sta dve krivulji: zgornja prikazuje zapis srčnega utripa otroka, spodnja pa aktivnost maternice. Vaginalni pregled se opravi samo po potrebi – v primeru, da žensko tišči navzdol ali da krvavi oziroma ima sluzast izcedek.

Bris nožnice in zadnjične odprtine na streptokok skupine B

Ta bakterija je prisotna pri približno 23 % žensk in ženskam običajno ne povzroča težav. Pri vaginalnem porodu se lahko prenese na otroka v 50 % in povzroča infekt otroka, v redkih primerih tudi septično stanje. Streptokokna sepsa je lahko smrtno nevarna ali pa lahko pušča otroku nevrološke posledice. Če je bakterija prisotna, nosečnica ob porodu prejme antibiotik, da se prepreči okužba otroka. Bris je samoplačniški in se opravi med 35. in 37. tednom nosečnosti.

Pregledi po 40. tednu nosečnosti

Ginekolog v ginekološki ambulanti spremlja nosečnico do 41. tedna, če ne rodi do termina (40 tednov). Po 41. tednu ginekolog nosečnico napoti v porodnišnico za nadzor do poroda.

Pregledi po 40. tednu nosečnosti potekajo na 3, 4 dni.  Enotne smernice, kdaj sprožiti porod, ni, načeloma je otrok po roku bolj ogrožen, posteljica je bolj zrela (začne se starati). Po 40. tednu se nosečnico bolj pogosto spremlja, z ultrazvokom se ocenjujeta zrelost posteljice in količina plodovnice, s CTG-jem pa vitalnost ploda. Z vaginalnim pregledom pa se oceni, ali je maternično ustje zrelo.

Sodelujoči strokovnjaki:

Saša Trampuž

http://sl.zd-grosuplje.si/

dr. med., specialist ginekologije in porodništva

Mili Lomšek

mag. Mili Lomšek

https://www.noseca.com/

dr. med., spec. ginekologije in porodništva, Zdravstveni center Dravlje

mag. Irena Virant

http://www.bolnisnica-kranj.si/

dr. med., spec. ginekologije in porodništva, vodja porodništva, Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here