NosečnostZdravniški pregledi in težave v nosečnostiPregledi po 36. tednu in po 40. tednu nosečnosti

Pregledi po 36. tednu in po 40. tednu nosečnosti

Pregledi po 36. tednu nosečnosti

Po 36. tednu nosečnosti se izmeri se krvni tlak, pregleda urin, po potrebi kri, nosečnica se stehta in pregleda prisotnost oteklin na nogah. Bolj, ko se bliža konec nosečnosti, bolj pogosto je otrdevanje trebuha. Trd trebuh se mora ločiti od pravih popadkov.

Če otrok veliko brca, pred 40. tednom ni treba snemati CTG-ja. CTG je neprekinjeno elektronsko spremljanje frekvence plodovih srčnih utripov in napetosti trebušne stene. Rezultat 20 minutnega neškodljivega testa sta dve krivulji: zgornja prikazuje zapis srčnega utripa otroka, spodnja pa aktivnost maternice. Vaginalni pregled se opravi samo po potrebi – v primeru, da žensko tišči navzdol ali da krvavi oziroma ima sluzast izcedek. Pri 36. tednu se preveri lega ploda.

Bris nožnice in zadnjične odprtine na streptokok skupine B

Ta bakterija je prisotna pri približno 23 % žensk in ženskam običajno ne povzroča težav. Pri vaginalnem porodu se lahko prenese na otroka v 50 % in povzroča infekt otroka, v redkih primerih tudi septično stanje. Streptokokna sepsa je lahko smrtno nevarna ali lahko pušča otroku nevrološke posledice. Če je bakterija prisotna, nosečnica ob porodu prejme antibiotik, da se prepreči okužba otroka. Bris je samoplačniški in se opravi med 35. in 37. tednom nosečnosti.

Pregledi po 40. tednu nosečnosti

Ginekolog v ginekološki ambulanti spremlja nosečnico do 41. tedna, če ne rodi do predvidenega termina poroda (40 tednov). Enotnih smernic, kdaj sprožiti porod ni. Načeloma je otrok po roku bolj ogrožen, posteljica je zrelejša (začne se starati). Po 40. tednu se nosečnico spremlja na 3 do 4 dni. S CTG-jem nadziramo vitalnost ploda, po potrebi se opravi še UZ pregled. Z vaginalnim pregledom se oceni, ali je maternično ustje zrelo. Po 41. tednu ginekolog nosečnico napoti v porodnišnico za nadzor do poroda.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj