Potek nosečnosti po tednih – 2. trimesečje

0
26320
Drugo trimesečje.
Drugo trimesečje.

Dojenčki se razvijajo zelo podobno, kasneje v nosečnosti pa so lahko razlike v teži in velikosti večje (tudi za 2 kg in 10 cm). Nosečnica bo občutila manj neprijetnih sprememb in v drugem trimesečju že lahko začuti prve gibe ploda.

Mere in podatki so okvirni in povprečni – v zgodnejši nosečnosti se dojenčki razvijajo zelo podobno, v poznejši nosečnosti pa so lahko razlike v teži in velikosti večje (tudi za 2 kg in 10 cm) glede na spol, genske predispozicije ipd. Tudi sam razvoj lahko variira v obdobju nekaj dni. Zato naj bo naveden potek nosečnosti zgolj nekakšna smernica za občutek, kaj se dogaja z otrokom in nosečnico med nosečnostjo.

V drugem trimesečju je za nosečnico navadno bolj prijetno: težave iz prvega trimesečja prenehajo, počuti se bolje, bolj je energična, žari in lahko je bolj aktivna. Nosečnost počasi začne opažati tudi okolica. To je primeren čas, da se vesela novica izve (tudi na delovnem mestu). Priporočljivo je, da se nosečnica giba v skladu s počutjem (sprehodi, plavanje, obisk vadb za nosečnice ipd.) ter skrbi za primerno, zdravo prehrano (je za dva, vendar ne količinsko, pač pa kvalitetno!). Ker se telo počasi širi, je treba poskrbeti za kožo – s kremami in olji se poveča njena elastičnost, kar pripomore k manj vidnim posledicam po koncu nosečnosti.

15. teden nosečnosti

Plod: velikost 104–114 mm, teža 50 g. Noge in kosti so že precej velike in bolj trdne, ušesi zavzemata pravilen položaj na glavi. Lahko že sesa palec in to navado neguje do poroda in še potem. V tem obdobju plod kar precej lula, mehur izprazni vsakih 45 minut. Krili z rokami in nogami, ki so že daljše od rok, gibi pa so že bolj usklajeni. Pokrit je s tankimi dlačicami in ima obrvi.

Nosečnica: v 14. oz. 15. tednu pride do pigmentnih sprememb: temnejši prsni kolobarji in temna navpična črta – linea negra (poteka od vrha trebuha do sramne kosti). Slednja nekaj časa po porodu izgine.

16. teden nosečnosti

Plod: velik 108–116 mm, težek 80 g. Razvoj nog in rok je zaključen, sklepi in refleksi že delujejo: mežika, požira in sesa, lahko tudi kolca. Je v fazi hitre rasti, ker pod kožo skladišči maščobo. Do konca nosečnosti je bo uskladiščil za 2–6 % svoje teže. Nakopičena maščoba mu bo po rojstvu pomagala obdržati in uravnavati telesno temperaturo.

Nosečnica: mnogorodke že lahko začutijo prve gibe (občutki so podobni nežnim mehurčkom v trebuhu).

17. teden nosečnosti

Plod: velik 110–120 mm, težek čez 100 g. Že sliši zunanje zvoke. Je vedno bolj aktiven in že zna delati različne izraze na obrazu. Najpogosteje steguje jezik, požira plodovnico in se z usti dotika posteljice. Kosti še naprej postajajo vse bolj trdne, na prstih se razvijajo prstne blazinice, hkrati pa tudi prstni odtisi. Če je plod moškega spola, se zdaj začenja razvoj žleze prostate, ki skrbi za izločanje semenske tekočine.

Nosečnica: to je čas, da se počasi začne povezovati s svojim otročičkom (z božanjem, prigovarjanjem, poslušanjem prijetne glasbe).

18. teden nosečnosti

Plod: velik 125–140 mm, težek 150 g. Preizkuša svoje reflekse: brca, se obrača, zvija. Oči se premaknejo v pravilen položaj. V prebavilih se začne nabirati mekonij (= prvo blato). Pri deklicah so v jajčnikih že primitivne jajčne celice.

Nosečnica: trebuh je vedno večji in pojavijo se lahko prve težave s spanjem. Tiste mnogorodke, ki do sedaj še niso začutile plodovih gibov, jih bodo od tukaj dalje sigurno že zaznale in občutile. Očetje bodo na zaznave preko trebuščka žal morali še malo počakati. Navadno se v tem tednu povrne in dvigne tudi nivo energije, s tem se lahko poveča tudi libido pri nosečnici. Nežni spolni odnosi so v času nosečnosti popolnoma varni.

19. teden nosečnosti

Plod: velik 130–150 mm, težek 200 g. Na koži se začne izločati vernix caseosa – gosta, bela, skuti podobna lepljiva snov, ki varuje kožo pred vplivom tekočine, v kateri plava plod. Tudi posteljica se razvija in raste, plodu pa nudi vse potrebne sestavine za nadaljnjo rast in razvoj. Močno se že giblje, predvsem brca in maha z rokami ter sesa prstke. Poleg las in obrvi začnejo rasti še trepalnice. Punčkam se v tem tednu začne razvijati maternica, nato pa bo prišel na vrsto še vaginalni kanal.

Nosečnica: mogoče že lahko sledi stanju budnosti in spanja ploda, ki ima zdaj približno tak ritem, kot ga bo imel kot novorojenček. Zanimivo je, da je plod običajno najbolj živahen, ko nosečnica počiva, navadno je to zvečer. Maternica doseže višino popka.

2. trimesečje nosečnosti
2. trimesečje nosečnosti

20. teden nosečnosti

Plod: velik 140–160 mm, težek 225 g. Razvijejo se čutila: okus, voh, sluh, vid, dotik. Ob koncu drugega trimesečja se večina plodov ustali v določenem položaju, po navadi z glavico navzdol. Nekateri se obrnejo šele proti koncu nosečnosti, približno 3–4 % plodov pa do poroda ostane v tako imenovani medenični vstavi, torej z ritko navzdol.

Nosečnica: naj se pogovarja s svojim dojenčkom, saj ta že zaznava njen glas. Vedno bolj se tudi čutijo otrokovi gibi. Je na polovici nosečnosti, njena teža vedno hitreje narašča.  Od tu dalje se odsvetuje ležanje na hrbtu, ker plod preveč pritiska na ožilje. Priporoča se ležanje na levem boku, zaradi same fizionomije nosečnice, poleg tega pa je tako najbolj udobno tako mami kot dojenčku. Prvorodke začnejo čutiti prve gibe. V tem tednu se opravi morfološki test (temeljit ultrazvočni pregled dojenčka, možno je določiti spol otroka).

21. teden nosečnosti

Plod: velik 160 mm (od glave do trtice; merjeno z nogicami vred pa približno 270 mm) in težek 300 g. Ledvice izdelujejo urin in odstranjujejo odpadne produkte iz krvi. Možgani so v fazi hitre rasti. Fantkom se v tem obdobju iz trebušne votline v mošnjo začnejo spuščati testisi, vendar so zdaj še vedno v notranjosti telesa.

Nosečnica: ker plod pridno raste in predvsem pridobiva na teži, je nosečniški trebušček vedno večji. Gibe lahko začuti tudi oče in drugi ljudje, če položijo dlan na mamin trebušček. V teh tednih se lahko poviša krvni tlak.

22. teden nosečnosti

Plod: velik 190 mm in težek okoli 350 g – teža se hitro povečuje. Nohti so skoraj do konca razviti, dlačice lanugo pa temnijo. Razvijejo se žleze znojnice. Koža je manj prosojna, postaja vse bolj rožnata. Plod je videti precej zguban, saj se pod kožo še vedno ni nabralo dovolj maščobe, ki bi zapolnila prostor pod njo. Živčni končiči se vse bolj povezujejo, zato so tudi gibi vedno bolj koordinirani in kompleksnejši.

Nosečnica: vedno bolj redno čuti otrokove gibe, brce, boksarske udarce, premetavanje ritke sem in tja. Otrok se bo na božanje in materin glas navadno odzval z gibanjem.

23. teden nosečnosti

Plod: velik 220 mm (z nogicami vred 300 mm) in težek 455–600 g. Telo postaja vedno bolj sorazmerno. Otroček se lahko odziva na glasbo, ki jo sliši iz zunanjega sveta.

Nosečnica: počasen obtok in druge spremembe v  telesu bodo lahko povzročile retenco vode in s tem nastanek edemov (otekanje nog). Gležnji in stopala lahko začnejo otekati, še posebej ob koncu dneva in v poletni vročini. Temu se da do neke mere izogniti tako, da se nosečnica izogiba sedenju, ima čim večkrat stegnjene noge oz. jih dvigne med sedenjem. Telo se bo odvečne tekočine znebilo ob porodu, ko nosečnica pogosto urinira in se znoji.

24. teden nosečnosti

Plod: velik 210 mm in težek 540–700 g – ves čas pridobiva pri teži in velikosti. V telesu nastajajo bele krvničke, ki ga branijo pred okužbami. Kosti še naprej trdijo, v tem obdobju se začne dokončno oblikovati tudi hrbtenica. Razvijajo se tudi žile v pljučnih krilih, nosnice so se končno odprle. Posebne celice pričnejo v pljučih proizvajati surfaktant, ki preprečuje zračnim mehurčkom, da bi se pri izdihu zlepili med seboj.

Nosečnica: s pomočjo sodobne tehnologije lahko preživijo tudi nekateri nedonošenčki, ki se rodijo okoli 24. tedna (meja je nekje pri 500 g teže). Ti potrebujejo precej več časa, da ujamejo svoje vrstnike, nekateri pa imajo določene posledice (slabši imunski sistem, težave z dihanjem ipd.).

25. teden nosečnosti

Plod: velik 220 mm (z nogicami 300 mm) in težek 700–800 g. Plod že zelo hitro pridobiva na teži, malce počasneje pa raste. Razvijejo se zasnove za otrokovo stalno zobovje, ušesa pa se dokončno razvijejo. V možganih svojo nalogo izvajata centra za sluh in vid.

Nosečnica: velikost in teža dojenčkov se iz tedna v teden povečujeta, povečujejo pa se tudi razlike med dojenčki, zlasti glede na spol in konstitucijo staršev (velikost, teža).

26. teden nosečnosti

Plod: velik 230 mm in težek 910 g. Otrok se nauči vdihovati in izdihovati. Oči se popolnoma razvijejo. Otrok reagira na dotik.

Nosečnica: plod se odziva na materin glas, srčni utrip in tresljaje njenega telesa, kar kaže na to, da že sliši in čuti. Prepoznavanje materinega glasu je za preživetje novorojenčka bistvenega pomena, saj tako lahko najde vir hrane. Lačni dojenčki se ne glede na položaj obrnejo proti materinim prsim v smer, od koder prihaja glas. Odzivi na zvok in tresljaje so vse pogostejši, najizrazitejši pa so okrog 32. tedna.

27. teden nosečnosti

Plod: velik 240 mm (z nogami 330 mm) in tehta 1 kg. Veke se začnejo odpirati (lahko tudi že kak teden prej), zazna spremembe svetlobe, dokončno izrastejo trepalnice. Oči se odpirajo in so modre barve, ne glede na to, kakšne barve bo imel oči kasneje. Vsi dojenčki se rodijo z modrimi očmi. Pljuča nadaljujejo svoj razvoj, zdaj so že sposobna vdihniti zrak, vendar bi imel plod, če bi se rodil zdaj, precej težav z dihanjem. Pljuča so še vedno nezrela.

Nosečnica: plod lahko loči med svetlobo in temo, hkrati pa lahko tudi pozorno posluša, kaj se dogaja okoli njega. V maternici je veliko zvokov, ki jih posluša: bitje maminega srca, dihanje, delovanje prebavnega trakta. Spremlja tudi zunanje zvoke, zato naj se nosečnica čim več pogovarja z njim in predvaja prijetno glasbo, ki bo godila obema.

Če bi nosečnica rodila v 27. tednu, bi imel otrok ob skrbni negi že zelo velike možnosti za preživetje.

28. teden nosečnosti

Plod: velik 250 mm (z nogami 350 mm), težek 1100 g. Glavna naloga je pridobivanje teže. Ker je že tako velik, ima vedno manj prostora za gibanje.

Nosečnica: zdaj čuti že zelo majhne premike, kot na primer komolec, koleno ali ritko. Nosečnica že ve, kdaj otrok spi oz. kdaj je bolj aktiven in kdaj je smiselno šteti gibe. Lahko se zgodi, da pričenja iz prsi teči tekočina imenovana kolostrum. Je prva hrana otroka in je zelo bogata s proteini, minerali in maščobo. Pri večini mam ta tekočina priteče po porodu (nekaterim pa že v zadnjih tednih nosečnosti).

Priporoča se spremljanje otrokovega gibanja: vsak dan mora prešteti vsaj 10 gibov med 8. in 17. uro oz. čez cel dan. Če dojenček spi, se ga lahko predrami s koščkom čokolade ali sladkim bonbonom ter nežno potreplja skozi trebušček.

Sodelujoči strokovnjaki:

Aleša Orsag

http://www.mf.uni-lj.si/

Medicinska fakulteta Ljubljana

Tina Golež

http://www.buscek-center.com/

dipl. babica, Bušček center

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here