Potek nosečnosti po tednih – 2. trimesečje

51189
Drugo trimesečje.
Drugo trimesečje.

Dojenčki se razvijajo zelo podobno, kasneje v nosečnosti pa so lahko razlike v teži in velikosti večje (tudi za 2 kg in 10 cm). Nosečnica bo občutila manj neprijetnih sprememb in v drugem trimesečju že lahko začuti prve gibe ploda.

Nosečnica takrat običajno pove svoji družini in prijateljem veselo novico. Težave se umirjajo, slabosti običajno izginejo in začne se obdobje odličnega počutja z veliko energije.

Pregledi v drugem trimesečju: ultrazvočni pregled morfologije ploda v 20. tednu, analize krvne slike in urina, test na toksoplazmo in test na nosečnostno sladkorno bolezen med 20. in 28. tednom.

14. teden

Plod: je dolg 8,3 cm in težak do 43 g. Začnejo rasti lasje, obrvi in trepalnice. Celo telo pokrijejo tanke dlačice (lanugo), ki ščitijo kožo ploda in po porodu počasi odpadejo. Oči se približajo bolj skupaj, ušesa so že na svojem mestu, izločajo se ščitnični in spolni hormoni.

Nosečnica: tveganje za spontani splav se zniža za 75 %. Nosečnica čuti naval energije in povečan apetit. Maternica sega nad sramnico. Intenzivna je temno rjava črta po sredini trebuha in temni kolobarji okrog bradavic, kar pa ni značilno za vse nosečnice.

15. teden

Plod: je v velikosti jabolka, dolžine 10,1 cm in teže 57 g. Na ultrazvočnem pregledu lahko vidijo, da sesa palec. Lahko začuti močno svetlobo od zunaj, stisne pest, se refleksno smeji. Zunanje spolovilo je že kompletno formirano.

Nosečnica: nosečniški trebušček je že lepo viden. Pridobitev teže je do 15. tedna v povprečju 2 do 3 kg. Srce prečrpa za 20 % več krvi kot izven nosečnosti. Nosečnica opaža obilen beli izcedek iz nožnice, ki ne peče in ni neprijetnega vonja.

16. teden

Plod: je velikosti avokada, dolg 11,6 cm in težak 70 g. Vse mišice in kosti ploda so formirane. Izločanje urina in krvni obtok že deluje. Posteljica intenzivno raste, debeli se popkovnica, da lahko zadovolji plodove potrebe tekom tega obdobja intenzivnega razvoja.

Nosečnica: lahko že začuti nežne gibe ploda, še posebej, če se posteljica nahaja na zadnji steni maternice in če je nosečnica že rodila. Ko je posteljica na sprednji steni maternice, ublaži gibe otroka in jih nosečnica čuti nekoliko pozneje, največkrat po 18. tednu.

17. teden

Plod: je velikosti vaše dlani, dolg 13 cm in težak 110 g. Ušesa so popolnoma formirana, razvija se čutilo sluha. Začne se kopičiti maščevje v telesu. Če je plod deklica, se v njenih jajčnikih nahaja 6.000.000 jajčnih celic. Njihovo število pade do poroda na 1.000.000.

Nosečnica: maternica potiska črevesje navzgor in na levo in desno stran. Postaja okrogla in se boči in jo lahko tipamo na sredini med sramnico in popkom.

18. teden

Plod: je velikosti manjše artičoke, dolg 14,2 cm in težak 140 g. Srček je že popolnoma formiran, plod sliši srčni utrip svoje mame in zvoke iz zunanjega sveta. Prstni odtisi so že formirani.

Nosečnica: če nosečnica že čuti gibe otroka, je normalno, da gibov ne čuti vsak dan, zato ni razloga za zaskrbljenost. Gibi so še vedno nežni in jih nosečnice opisujejo kot: »ribice plavajo«, žgečkanje v trebuhu, »metuljčki letijo«.

19. teden

Plod: je velikosti manga, dolg 15,3 cm in težak 200 g. V tem tednu se razvija verniks (beli, mastni, sirasti premaz), ki ščiti plod. Vsa čutila se intenzivno razvijajo. Pri deklici se intenzivno razvijajo jajčniki in raste število jajčnih celic.

Nosečnica: pri teh tednih se lahko pojavi bolečina krožne vezi, ki podpira maternico. Bolečina nastane zaradi rasti maternice in je popolnoma normalna. Lahko se pojavi ob sunkovitem gibu (npr. ko nosečnica hitro vstane).

2. trimesečje nosečnosti
2. trimesečje nosečnosti

20. teden

Plod: je velikosti banane, poprečne dolžine 16,4 cm in teže 260 g. Notranji organi so že na svojem mestu, kot pri odraslem, zato je čas za morfologijo oziroma ultrazvočno oceno pravilnega razvoja ploda. Večina nosečnic na tem pregledu izve, katerega spola je otrok.

Nosečnica: polovica nosečnosti je že mimo! Velikost maternice je do popka. Pridobitev teže je med 100 in 200 g na teden.

21. teden

Plod: je povprečne dolžine 21,6 cm in teže 340 g. Požira plodovnico, kar pomaga razvoju prebavil. Je obdobje intenzivnega gibanja ploda, ki ga nosečnica čuti na vseh straneh trebuha. Očesne veke so že popolnoma formirane, testisi se spuščajo v skrotum (mošnja), vagina deklice je popolnoma formirana.

Nosečnica: zaradi povečanja telesne teže in zadrževanja krvi v spodnjem delu telesa se lahko začnejo pojavljati krčne žile na nogah, na zunanjem spolovilu, v nožnici in okrog rektuma (hemeroidi).

22. teden

Plod: je dolg 25 cm in težek 400 g. Zdaj že zelo dobro sliši, ker so kosti notranjega ušesa že dovolj razvite. Obrvi začnejo rasti, nohti že segajo do vrhov prstkov, razvija se otrokov čut za okus.

Nosečnica: zaradi visokih vrednosti hormonov v nosečnosti lasje postanejo močnejši in gostejši, nohti so trdi in močni. Vrh maternice je 2 cm nad popkom. Zaradi pritiska maternice na želodec, nosečnice pogosto čutijo pekočo bolečino v predelu želodca – »zgago«.

23. teden

Plod: je velikosti jajčevca, dolžine 28 cm in teža 450 g. V plodovi koži nastaja pigment, zaradi katerega ni več prozorna temveč postaja roza/rdeče barve. V pljučih ploda se razvijajo krvne žile. Plod vse bolj razlikuje zvoke, zato lahko reagira na glasbo in že lahko prepozna mamin glas. Če se plod rodi pri teh tednih je njegova možnost, da preživi 17 %.

Nosečnica: zaradi zadrževanja tekočine v telesu in pritiska rastoče maternice na žile v mali medenici pogosto začnejo zatekati noge. Priporoča se, da nosečnica počiva v pol sedečem, pol ležečem položaju z dvignjenimi nogami.

24. teden

Plod: je dolg 30 cm in težak 540 g. Oči ploda reagirajo na svetlobo, nozdrvi se odpirajo, refleksi so bolj izraziti. V telesu ploda se proizvajajo bele krvne celice, možgani se intenzivno razvijajo. V pljučih se začne proizvajanje sluzi, tako imenovanega surfaktanta, ki omogoča, da se zračni mehurčki napolnijo z zrakom, ne da bi se zlepili. Če se plod rodi pri teh tednih je njegova možnost, da preživi 39 %.

Nosečnica: med 24. in 28. tednom se lahko pojavi nosečnostna sladkorna bolezen, zato na pregledu v 24. tednu nosečnica dobi napotnico za obremenitveni test z glukozo, ki ga opravi do 28. tedna. Lahko se pojavi srbečica zaradi povečane vrednosti bilirubina v krvi, do katere pride zaradi visoke vrednosti hormona estrogena.

25. teden

Plod: je dolg 35 cm in težek 600–700 g. Lahko je že vidno, ali bo levičar ali desničar. Lahko »vdihuje« in »izdihuje« plodovnico in če je pogoltne preveč, kolca. Če se plod rodi pri teh tednih, je njegova možnost, da preživi, 50 %.

Nosečnica: maternica je že nad popkom, pritisk na želodec se stopnjuje, stopnjuje se tudi zgaga. Priporoča se, da nosečnica zaužije več manjših obrokov.

26. teden

Plod: je velikosti melone, dolg 35 cm in težak 700–800 g. Sluh je že tako razvit, da lahko plod skoči, če sliši glasen zvok. Možgani so gladki in še vedno ni razvite povezave med živčnimi celicami. Še vedno je dovolj prostora, da lahko plod hitro spreminja položaj v maternici. Če se plod rodi pri teh tednih, je njegova možnost, da preživi, 80 %.

Nosečnica: veliko nosečnic začne čutiti bolečine v križu. Sklepi zaradi delovanja hormonov (relaksin) postanejo sproščeni in nekoliko bolj ohlapni, kar obremenjuje sklepne vezi. Zaradi pritiska maternice, ki raste, na trebušne organe, se lahko pojavi ostra bolečina pod rebri. Maternica raste po 1 cm na teden.

27. teden

Plod: je dolg 36 cm, težak med 800 in 1000 g. Ima pravilen ritem spanja in aktivnosti. Najljubša aktivnost ploda je sesanje palca. Trepalnice ploda dokončno izrastejo. Pljuča so še vedno nezrela za samostojno dihanje. Pogosto odpira oči, ki so pri vseh plodih modre barve. Če se plod rodi pri teh tednih, je njegova možnost, da preživi, 90 %.

Nosečnica: po drugem trimesečju, času običajno dobrega počutja, se ponovno pojavlja utrujenost. Pogosti so tudi krči v nogah, še posebej ponoči. Pomaga sprehod, masaža listov goleni in kalcij. Pogosti do krči v mečih, ki jih masirajte ali si pomagajte z raztezanjem v nasprotno smer (s prsti navzgor).

Če bi nosečnica rodila v 27. tednu, bi imel otrok ob skrbni negi že zelo velike možnosti za preživetje.

Sabina Bušat

asist. Sabrina Bušat

http://www.ginekologija-busat.si/

dr. med. spec. ginekologije in porodništva, Zasebna ginekološka ordinacija Amber

Katarina Galič Jerman

Katarina Galič Jerman

http://ginekologija-galic-jerman.si/ginekologija/

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, Ambulanta za ginekologijo in porodništvo

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav