Pomoč ob rojstvu in starševski dodatek

0
63
Starševsko nadomestilo

Starševski dodatek je denarna pomoč, ki pripada staršu mesečno, pomoč ob rojstvu otroka pa je enkratni denarni prejemek.

Pomoč ob rojstvu otroka

Je enkratni denarni prejemek 404,96 EUR, namenjen nakupu opreme za novorojenca. Do pomoči ob rojstvu otroka je upravičena mati ali oče otroka. V posebnih primerih lahko to pravico uveljavlja druga oseba, posvojitelj ali rejnik. Vlagatelj mora dejansko bivati na območju Republike Slovenije in imeti vsaj začasno prebivališče.

Pravico se uveljavlja na centru za socialno delo, ki je krajevno pristojen glede na materin stalni/začasni naslov v Sloveniji. Če mati ne prebiva na območju Slovenije pa glede na naslov vlagatelja. Pravico se uveljavlja največ 60 dni pred predvidenim datumom poroda (v nadaljevanju: PDP) ali najkasneje 60 dni po rojstvu otroka. Pravico se lahko uveljavlja tudi na obrazcih za materinski/starševski dopust, očetovski dopust ali starševski dodatek ali na posebni vlogi »OBRAZEC DP-2«.

Starševski dodatek

Starševski dodatek je denarna pomoč, ki pripada staršu, ki uveljavlja pravice po rojstvu otroka in ni upravičen do materinskega/starševskega nadomestila iz naslova zavarovanja za starševsko varstvo. Pravico do starševskega dodatka ima oseba, ki ima vsaj začasno prebivališče in dejansko biva v Republiki Sloveniji. Starševski dodatek traja 365 dni od rojstva otroka. Pravica se lahko podaljša na isti način kot starševski dopust, razen posebne nege in varstva. Višina starševskega dodatka je 465,34 EUR mesečno, ki se usklajuje z določili ZUTPG. Vlogo je potrebno oddati najkasneje 30 dni PO rojstvu in priložiti kopijo 1. in 5. strani Materinske knjižice in rojstnega lista otroka.

(Vir: MDDSZEM, E-Uprava, zakonodaja)

su_button]

Maja Štajer

http://www.csd-lj-siska.si/

področje starševskega varstva in družinskih prejemkov, Center za socialno delo Ljubljana Šiška

Marija Dujić

enota za starševsko varstvo in družinske prejemke, Center za socialno delo Dolenjska in Bela Krajina, enota Novo mesto

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj