Pregled v 16. tednu nosečnosti ter med 20. in 22. tednom

0
5318
Pregledi v nosečnosti
Pregledi v nosečnosti

Zakonodaja dovoljuje pri normalni enoplodni nosečnosti samo dva ultrazvoka. Prvega v zgodnji nosečnosti, drugi pregled z ultrazvokom je pregled morfologije ploda med 20. in 22. tednom.

Pregled okoli 16. tedna nosečnosti

Ves čas nosečnosti se spremlja telesna teža. V materinsko knjižico se zabeleži teža in višina pred nosečnostjo in pridobljena teža v nosečnosti. Pridobivanje telesne teže gre do 20. tedna zelo počasi, najhitreje pa med 20. in 30. tednom, takrat ženska pridobi večino teže, po 30. tednu pa se pridobivanje teže umiri, razen pri ženskah, ki se jim v telesu v zadnjem trimesečju začne zadrževati tekočina. Med nosečnostjo se večina žensk zredi za od 10 do 14 kg.

Prav tako se pri vsakem pregledu izmeri krvni tlak. Če v zgodnji nosečnosti, to je v prvem trimesečju, krvni tlak pade, to pomeni, da se je posteljica dobro ugnezdila, zato ima nosečnica manjše tveganje za visok krvni tlak med nosečnostjo. Prav tako se znova pregleda urin. Plodov srčni utrip pa se posluša od 2. trimesečja naprej.

Nosečnica s starostjo 37 let in več, se  lahko na svojo željo in na stroške ZZZS odloči za AC po 16. tednu nosečnosti, za določitev kromosomskega zapisa ploda. Tveganje za splav po opravljeni preiskavi je 1 %.

Pregled v 20. do 22. tednu nosečnosti

Poleg preiskav krvi, urina, merjenja telesne teže in krvnega tlaka se okrog 20. tedna nosečnosti naredi natančen ultrazvočni pregled z morfologijo ploda. Pregleda se:

  • lega ploda,
  • količina plodovnice,
  • lega posteljice,
  • žile v popkovnici
  • izmeri se rast in teža ploda in pregledajo se vsi organi (ugotovi se lahko večina večjih napak pri plodu).

Zakonodaja dovoljuje pri normalni enoplodni nosečnosti samo dva ultrazvoka. Prvega v zgodnji nosečnosti, drugi pregled z ultrazvokom je pregled morfologije ploda med 20. in 22. tednom. Rast ploda se nato spremlja z merjenjem razdalje med sramno kostjo in vrhom maternice. Če se razdalja normalno povečuje, to pomeni, da plod normalno raste. Pri sumu na premajhno rast ploda se opravijo še dodatne ultrazvočne preiskave.

Nosečnostna sladkorna bolezen je pomanjkanje inzulina v nosečnosti. Hormoni in metabolizem so v nosečnosti usmerjeni tako, da je potreba po inzulinu večja. Pri tistih ženskah, ki spadajo v rizično skupino za sladkorno bolezen, se lahko nagnjenost pokaže v nosečnosti z nosečnostno sladkorno boleznijo. Nosečnost je namreč kazalnik rizičnosti za kronične bolezni, kot so povišan pritisk, depresija, sladkorna bolezen, ki se lahko pojavijo kasneje. Po novih smernicah se krvni sladkor na tešče pregleda že na prvem pregledu. Zato morajo biti nosečnice tešče (zadnjih 8 ur ne smejo nič jesti in piti, razen navadne vode).

Če se ugotovi na tešče previsok sladkor, se nosečnico pošlje k diabetologu. Če je test negativen, se naredi obremenilni diagnostični test še med 24. in 28. tednom nosečnosti. Kar pomeni, da se vzame kri na tešče, nato nosečnica popije v roku 5 minut 75 mg glukoze, raztopljene v 300 ml tekočine, po eni uri se vzame kri in znova preveri krvni sladkor, čez dve uri pa spet ponovno. Če so vrednosti povišane, gre za nosečnostno sladkorno bolezen. Za večino nosečnic bo v primeru nosečnostne sladkorne bolezni zadoščala že dieta, normalno gibanje in pravilna prehrana.

Posledice nezdravljene nosečnostne sladkorne bolezni so lahko: prekomerna rast ploda, zastoj poroda s posledičnim dokončanjem z vakuumom ali s carskim rezom, zastoj poroda pri ramenih, poškodbe porodne poti in nenadno popuščanje delovanja posteljice. Otroci imajo lahko tudi težave ob rojstvu, so pa tudi bolj ogroženi za kronične bolezni kasneje v življenju.

Sodelujoči strokovnjaki:

Mili Lomšek

mag. Mili Lomšek

https://www.noseca.com/

dr. med., spec. ginekologije in porodništva, Zdravstveni center Dravlje

Saša Trampuž

http://sl.zd-grosuplje.si/

dr. med., specialist ginekologije in porodništva

mag. Irena Virant

http://www.bolnisnica-kranj.si/

dr. med., spec. ginekologije in porodništva, vodja porodništva, Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here