Pregled v 16. tednu nosečnosti ter med 20. in 22. tednom

0
6262
Pregledi v nosečnosti
Pregledi v nosečnosti

Zakonodaja dovoljuje pri normalni enoplodni nosečnosti samo dva ultrazvoka. Prvega v zgodnji nosečnosti, drugi pregled z ultrazvokom je pregled morfologije ploda med 20. in 22. tednom.

Pregled okoli 16. tedna nosečnosti

Ves čas nosečnosti se spremlja telesna teža. V materinsko knjižico se zabeleži teža in višina pred nosečnostjo in pridobljena teža v nosečnosti. Pridobivanje telesne teže gre do 20. tedna zelo počasi, najhitreje pa med 20. in 30. tednom, takrat ženska pridobi večino teže, po 30. tednu pa se pridobivanje teže umiri, razen pri ženskah, ki se jim v telesu v zadnjem trimesečju začne zadrževati tekočina. Med nosečnostjo se večina žensk zredi za od 10 do 14 kg.

Prav tako se pri vsakem pregledu izmeri krvni tlak. Če v zgodnji nosečnosti, to je v prvem trimesečju, krvni tlak pade, to pomeni, da se je posteljica dobro ugnezdila, zato ima nosečnica manjše tveganje za visok krvni tlak med nosečnostjo. V kolikor izmerite krvni tlak 150/100 mmHg ali več (po počitku, 2x v razmiku 15 min), se posvetujte z zdravnikom. Znova se pregleda urin. Plodov srčni utrip pa se posluša od 2. trimesečja naprej.

Nosečnica s starostjo 37 let in več ob predvidenem terminu poroda, se lahko na svojo željo in na stroške ZZZS odloči za amniocentezo (AC) po 16. tednu nosečnosti, za določitev kromosomskega zapisa ploda. Tveganje za splav po opravljeni preiskavi je 1 %.

Pregled v 20. do 22. tednu nosečnosti

Poleg preiskav krvi, urina, merjenja telesne teže in krvnega tlaka, se okrog 20. tedna nosečnosti naredi natančen ultrazvočni pregled morfologije ploda. Pregleda se:

  • lega ploda,
  • količina plodovnice,
  • lega posteljice,
  • žile v popkovnici
  • izmeri se rast in teža ploda in pregledajo se vsi organi (ugotovi se lahko večina večjih napak pri plodu).

Zakonodaja omogoča pri normalni enoplodni nosečnosti dva ultrazvoka. Prvega v zgodnji nosečnosti, drugi pregled z ultrazvokom je pregled morfologije ploda med 20. in 22. tednom. Rast ploda se nato spremlja z merjenjem razdalje med sramno kostjo in vrhom maternice. Če se razdalja normalno povečuje, to pomeni, da plod normalno raste. Pri sumu na premajhno, ali pa preveliko rast ploda, se opravijo še dodatne ultrazvočne preiskave.

Nosečnostna sladkorna bolezen je pomanjkanje inzulina v nosečnosti. Krvni sladkor se na tešče pregleda že ob prvem pregledu. Zato morajo biti nosečnice tešče (zadnjih 8 ur ne smejo nič jesti in piti, razen navadne vode). Če se ugotovi na tešče previsok sladkor, se nosečnico pošlje k diabetologu. Če je test negativen, se naredi obremenilni diagnostični test še med 24. in 28. tednom nosečnosti. Kar pomeni, da se vzame kri na tešče, nato nosečnica popije v roku 5 minut 75 mg glukoze, raztopljene v 300 ml tekočine, po eni uri se vzame kri in znova preveri krvni sladkor, čez dve uri pa spet ponovno. Če so vrednosti povišane, gre za nosečnostno sladkorno bolezen. Za večino nosečnic bo v primeru nosečnostne sladkorne bolezni zadoščala že dieta, normalno gibanje in pravilna prehrana.

Mili Lomšek

mag. Mili Lomšek Vidmar

https://ginekologija-ljubljana.si/

dr. med., spec. ginekologije in porodništva, Ginekologija Ljubljana d.o.o.

mag. Irena Virant

http://www.bolnisnica-kranj.si/

dr. med., spec. ginekologije in porodništva, vodja porodništva, Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj