NosečnostZdravniški pregledi in težave v nosečnostiPregled v 16. tednu nosečnosti ter med 20. in 22. tednom

Pregled v 16. tednu nosečnosti ter med 20. in 22. tednom

Kaj lahko pričakujete med pregledi v 16. tednu in pregledi v 20. do 22. tednu in zakaj so tako pomembni za vas in vašega otroka. V tem času je pomembno nenehno skrbeti za pravilno rast in razvoj ter spremljati morebitne spremembe, ki se lahko pojavijo.

Pregled okoli 16. tedna nosečnosti

Ves čas nosečnosti se spremlja telesna teža. V materinsko knjižico se beleži teža in višina pred nosečnostjo in pridobljena teža v nosečnosti. Pridobivanje telesne teže gre do 20. tedna zelo počasi, najhitreje pa med 20. in 30. tednom, takrat ženska pridobi večino teže, po 30. tednu se pridobivanje teže umiri, razen pri ženskah, ki se jim v telesu v zadnjem trimesečju začne zadrževati tekočina. Med nosečnostjo se večina žensk zredi za od 10 do 14 kg.

Prav tako vam bodo pri vsakem pregledu izmerili krvni tlak. Če v zgodnji nosečnosti, to je v prvem trimesečju, krvni tlak pade, to pomeni, da se je posteljica dobro ugnezdila, zato ima nosečnica manjše tveganje za visok krvni tlak med nosečnostjo. Če izmerite krvni tlak 150/100 mmHg ali več (po počitku, 2-krat v razmiku 15 minut), se posvetujte z zdravnikom. Znova vam bodo pregledali urin. Plodov srčni utrip pa se posluša od drugega trimesečja naprej.

Nosečnica s starostjo 37 let in več ob predvidenem terminu poroda, se lahko na svojo željo in na stroške ZZZS odloči za amniocentezo (AC) po 16. tednu nosečnosti. Tveganje za splav po opravljeni preiskavi je < 1 %.

Pregled v 20. do 22. tednu nosečnosti

Poleg preiskav krvi, urina, merjenja telesne teže in krvnega tlaka se okrog 20. tedna nosečnosti naredi natančen ultrazvočni pregled morfologije ploda. Pregleda se:

  • lega ploda,
  • količina plodovnice,
  • lega posteljice,
  • žile v popkovnici
  • izmeri se rast in teža ploda in pregledajo se vsi organi (ugotovi se lahko večina večjih napak pri plodu).

Zakonodaja omogoča pri normalni enoplodni nosečnosti dva ultrazvoka. Prvega v zgodnji nosečnosti, drugi pregled z ultrazvokom je pregled morfologije ploda med 20. in 22. tednom. Rast ploda se nato spremlja z merjenjem razdalje med sramno kostjo in vrhom maternice. Če se razdalja normalno povečuje, to pomeni, da plod normalno raste. Pri sumu na premajhno ali preveliko rast ploda, se opravijo še dodatne ultrazvočne preiskave.

Nosečnostna sladkorna bolezen je pomanjkanje inzulina v nosečnosti. Krvni sladkor se na tešče pregleda že ob prvem pregledu. Zato morajo biti nosečnice tešče (zadnjih 8 ur ne smejo nič jesti in piti, razen navadne vode). Če se ugotovi na tešče previsok sladkor, se nosečnico pošlje k diabetologu. Če je test negativen, se naredi obremenilni diagnostični test še med 24. in 28. tednom nosečnosti. Kar pomeni, da se vzame kri na tešče, nato nosečnica popije v roku 5 minut 75 mg glukoze, raztopljene v 300 ml tekočine, po eni uri se vzame kri in znova preveri krvni sladkor, čez dve uri pa spet ponovno. Če so vrednosti povišane, gre za nosečnostno sladkorno bolezen. Za večino nosečnic bo v primeru nosečnostne sladkorne bolezni zadoščala že dieta, normalno gibanje in pravilna prehrana.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj