Potek nosečnosti po tednih – 1. trimesečje

2
90074
Potek nosečnosti po tednih
Potek nosečnosti po tednih

V prvem trimesečju se bo zarodek razvil in izoblikovali se bodo organi. Nosečnica se bo seznanila z nosečnostjo, vendar ploda na začetku še ne bo čustila. Z dojenčkom se počasi seznanja.

Glede na razvoj ploda v nosečnosti opisujemo 3 trimesečja. Prvo trimesečje traja do 13. tedna, drugo od 14. do 26. tedna in tretje od 27. tedna do termina za porod. Nosečnost traja 40 tednov oziroma 280 dni. Trajanje računamo od prvega dne zadnje menstruacije, ne glede na to, da do oploditve pride okrog 14. dne ciklusa.

Potek nosečnosti v prvem trimesečju

V prvem trimesečju razvoj ploda poteka od oplojene jajčne celice do fetusa, ki ima na koncu prvega trimesečja že vse vitalne organe. Nosečnica je na začetku utrujena, pogost je občutek slabosti, lahko tudi bruhanje, opaža spremembe vonja, jo pogosto tišči na vodo, prsi so občutljive, razpoloženje je spremenljivo.

Pregledi v prvem trimesečju:

Laboratorijske analize krvne slike, krvnega sladkorja na tešče, krvne skupine in RH faktorja, test na toxoplasmo gondii in sifilis, UZ potrditev nosečnosti do 11. tedna, pregled nuhalne svetline in dvojnega hormonskega testa (ki ga stroka priporoča) – med 11. in 14. tednom.

2. teden nosečnosti

Telo se pripravlja za ovulacijo, jajčna celica je pripravljena za srečanje s semenčico, eno izmed 250 milijonov semenčic v semenski tekočini. Na koncu drugega tedna ali čisto na začetku tretjega se zgodi ovulacija in jajčna celica začne svojo neverjetno pot. Če se sprostita na primer 2 jajčni celici in se obe oplodita, nastaneta dvojajčna dvojčka.

3. teden

Jajčna celica in semenčica se srečata in novo življenje je nastalo! Na začetku je samo skupek celic, ki začne svojo 6 dni trajajočo pot skozi jajcevod do maternične votline.

4. teden

Zarodek se ugnezdi v zadebeljeno maternično steno in ob tem lahko nastane ugnezditvena krvavitev. V tem tednu nosečnica običajno naredi urinski test na nosečnost in zagleda tako pomemben »plusek«.

5. teden

Zarodek: srček začne utripati in ga je možno že videti z ultrazvočno preiskavo, vendar ne vedno. Plodek je v velikosti sezamovega zrna. Formirajo se tudi ostali organi (želodec, jetra, ledvice) in sistemi organov (žile, živčevje, prebavila).

Nosečnica: boleča in občutljiva prsa, začenjajo se slabosti in utrujenost.

6. teden

Zarodek: v srčku se že formirajo 4 votline, rokice in nogice začnejo rasti.

Nosečnica: zaradi rasti hormona nosečnosti, beta hCG-a (humani horionski ganadotropin), se stopnjuje slabost. Nosečnice postanejo razdražljive, počutijo se napihnjene in jim je pogosto slabo čez celi dan.

7. teden

Zarodek: je velik 1 cm, razvijajo se nos, jezik, ušesa, oblikujejo se prstki na rokah in nogah.

Nosečnica: ena od treh nosečnic opazi krvavitev v prvem trimesečju, ki je večinoma nenevarna. Običajno je v obliki krvavkastega izcedka, lahko je tudi močna. Vzroki so različni: zaradi ugnezditve ploda, hematoma (krvavitve, ki nastane na mestu ugnezditve), grozečega splava, po spolnem odnosu. Zaradi rasti hormona progesterona, je koža obraza bleščeča, lasje gosti in bujni.

Nosečnost po tednih
Nosečnost po tednih

8. teden

Zarodek: dolg je od 14 do 20 mm in težek 1 g. Razvija se hrbtenica, kosti, črevesje; oblikujejo se koleni, komolca, zapestji, gležnja.

Nosečnica: srčni utrip je povišan, krvni pritisk pogosto znižan. Zaradi rasti hormona progesterona pride do upočasnjene motilitete črevesa, zato nosečnice pogosto navajajo, da so zaprte.

9. teden

Plod: od 9. tedna zarodek postaja embrij (plod) in je velikosti 2,3 cm (kot zrno grozdja) in težek 2 g. Prebavila in organi za razmnoževanje so že formirani, ampak je še prezgodaj, da bi ugotovili, katerega spola je otrok.

Nosečnica: sluznica nosa je nabrekla, pogosti sta utrujenost in vrtoglavica.

10. teden

Plod: je velik 3,1 cm in težek 4 g. Ledvice, jetra, pljuča, že funkcionirajo, ampak se bodo razvijali in dozorevali celo nosečnost. Ločijo se prstki na nogah in pojavljajo se nohti.

Nosečnica: zaradi rasti hormona beta HCG se povečuje število lojnih žlez in izboljšuje se prekrvljenost kože, zato nosečnica dobi značilni nosečniški sij.

11. teden

Plod: je velikosti fige, dolg 4,1 cm in težak 7 g. Od 11. do 20. tedna se bo teža povečala za 30-krat in dolžina 3-krat. V pljuča plod vnaša majhne količine plodovnice, kar mu pomaga pri razvoju pljuč. Ušesa so že postavljena na svoje mesto. Začnejo se tudi ciklusi spanja na 5 do 10 minut. Spolni organi so že popolnoma razviti, vendar spola še ne morejo ugotoviti z ultrazvočno preiskavo.

Nosečnica: slabosti, vrtoglavica, zaprtje. V prvem trimesečju je pridobitev teže lahko med 500 in 1000 g na mesec. Nekatere nosečnice lahko zaradi slabosti izgubijo par kilogramov.

12. teden

Plod: je velikosti slive, dolg 5,4 cm in težek 14 g. Plodovo srce deluje kot pri odraslem. Centralno živčevje se razvija in zori.

Nosečnica: maternica je velikosti grenivke in telo nosečnice se počasi spreminja. Imuniteta pade, kar je naraven odgovor na nosečnost, ker bi sicer telo napadlo »vsiljivca«, ki raste v maternici. Zaradi tega se nosečnice z avtoimunimi boleznimi, kot so multipla skleroza, revmatoidni artritis in drugo, boljše počutijo tekom nosečnosti.

13. teden

Plod: je velikosti breskve, dolg 7,4 cm in težak do 23 g. Glavica še vedno zajema polovico dolžine ploda, vendar okončine hitro rastejo in do 20. tedna bo velikost glavice za tretjino telesa ploda.

Nosečnica: pojenjajo jutranje slabosti, pogosto se pojavi zgaga. Spreminjajo se prsa, postajajo večja in vozličasta zaradi razvoja mlečnih kanalčkov in priprave na proizvajanje mleka.

Katarina Galič Jerman

Katarina Galič Jerman

http://ginekologija-galic-jerman.si/ginekologija/

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, Ambulanta za ginekologijo in porodništvo

Sabina Bušat

asist. Sabrina Bušat

http://www.ginekologija-busat.si/

dr. med. spec. ginekologije in porodništva, Zasebna ginekološka ordinacija Amber

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

2 KOMENTARJI

  1. Cat – škoda je še marsikaterega članka oziroma, da prej nismo vedele za ta portal. No pa saj naši otroci še ratsejo in bomo veliko koristnih infomacij še prebrale.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj