Osteopatija

Alja je zaradi svojih težav obiskala terapevta osteopatije. Gre za način terapevtskega zdravljenja, kjer terapevt v celoti pozna vse organske sisteme in jih zna med sabo povezati.

0
238

Alja želi z vami deliti prav posebno izkušnjo. Nekje v 17. tednu so se ji kar čez noč začele pojavljati težave, kot so: diastaza rektusov, bolečine v medenici  (v levem sprednjem in levem zadnjem delu), zelo pogosti glavoboli, migrene, ki trajajo tudi po dva dni, težko dihanje, čez noč velik in težek trebuh, pritisk v nožnici in bolečine v petah. Alja se je odločila, da gre na posebno terapijo, ki se imenjuje visceralna osteopatija, kraniosakralno terapijo. Gre  za način terapevtskega zdravljenja, kjer terapevt v celoti pozna vse organske sisteme in jih zna med sabo povezati.  Tako naprimer terapevt v primeru težkega dihanja pogleda tudi druge organske sisteme. Pogleda tudi možganske ovojnice, živčni sistem, povešenost določenih organov ali kaj drugega.

Osteopatija in potek zdravljenja

Alja je s takimi terapevti že večkrat sodelovala, tudi sama pa obiskuje prvi letnik manualne terapije v Ljubljani, tako da pozna osnove. Terapevt na terapiji položi roke na različne dele telesa in ugotovi kaj je narobe.  Za povečan trebuh in bolečine v medenici je bila tako kriva povešena leva ledvica. To povzroča slabši pretok venske krvi, zato pa je maternica zatekala. Ta teža je maternico na levi strani povesila navzdol in naprej. Ta maternica pa je povzročila, da je bil trebuh tako težek in da so se ji v spodnjem delu trebuha razmaknile mišice.

Z nekaj manevri je terapevt ta pritisk sprostil in omogočil venski krvni pretok. Trebuh je bil v trenutku manjši, Alja pa je čutila olajšanje. Bolečine v medenici so prav tako izginile, terapevt je Alji razložil, da so razlog zakrčenost levostranskih ligamentov zaradi te dodatne teže, ki jo je povzročala maternica.

Glavobole in težko dihanje bosta rešila naslednjič, čeprav so glavoboli prav tako izginili. Alja je nad pol urno terapijo navdušena. Naslednjo obravnavo komaj čaka, da se rešijo še druge težave. Zelo jo zanima kaj je razlog, da se lahko reši, ne pa zdravi samo simptomatsko, saj se težave potem ponavljajo.

Prvi odgovor ni vedno pravi

Namen današnjega vloga je zgolj informativne narave, da se zavedamo kako kompleksno je človeško telo in da nimamo nekih enoznačnih odgovorov, tudi  ko pride do diastaze rektusov ali bolečin v medenici. Takrat mislimo, da vemo kaj so vzroki nastanka. Vseeno pa obstaja še morje drugih možnosti, kaj se lahko vse dogaja, sploh  v nosečnosti, ko hormoni podivjajo in imamo kombinatoriko novih možnosti .

Alja bi rada, da veste, da obstajajo zanesljive in preverjene alternativne metode katerih se po želji lahko poslužite. Sem spadajo tudi akupunktura, homeopatija, Bownova terapija in aromaterapija. Pomembno je, da veste kam greste. Najbolje je iti k nekom, ki ga priporoča velko drugih. S težavami ne čakati. V Aljinem primeru so ji povedali, da so težave posledice nosečnosti in da bi po porodu minile. Njena težka maternica pa bi lahko vplivala tudi na otročka in kako se razvija, kakšno lego bi zavzel in kakšen bi bil posledično porod in njena nosečnost do konca. Alja polaga na srce, da s težavami ne čakati, saj v nosečnosti ne bi smelo boleti. Nosečnost ni vedno razlog, da pride do določenih bolečin in posebnih stanj. Če veste, na koga se obrniti, se da narediti veliko.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here