Bolečine v medenici, 1. del

Bolečina v medenici je pogosta težava, s katero se sooča veliko nosečnic. Alja Malis razloži kako to tega pojava pride, v današnjem vlogu.

0
244

Alji očitno v tej nosečnosti ni bilo nič prihranjeno, tudi bolečina v medenici ni izjema. Najprej se ji je pojavila diastaza rektusov, s katero se precej uspešno sooči. Sedaj pa se ji je pojavil neprijeten občutek v medenici, ki včasih že meji na bolečino. Bolečina je prisotna spredaj v sramni zrasti in zadaj v sakroiliakalnem sklepu. Bolečina v medenici se ji je pojavila26 že v prejšnji nosečnosti. Te težave pripisuje takrat preveliki količini sedenja in napačnemu načinu sedenja. Vse skupaj pa se je potem nadaljevalo po porodu, še posebej zaradi prisilnih drž dojenja in zarastlin carskega reza. To težavo je sanirala skoraj eno leto. Fizioterapija v stari porodnišnici je bila za Aljo neuspešna oziroma brez napredka. Na koncu ji je pomagala manualna terapija ali osteopatija. Pomagale so ji tudi vaje, ki jih je odkrila s pomočjo tujih fizioterapevtov in jih bo pokazala tudi s pomočjo vlogov.

Kaj se v nosečnosti dogaja z ženskim telesom in medeničnim obročem?

V nosečnosti se sproščajo hormoni, med njimi tudi hormon relaksin, ki primarno mehča sklepe v medenici. V medenici imamo več sklepov, ki so do določene mere tudi gibljivi. Spredaj imamo sramno zrast (tudi simfizni sklep ali simfiza), ki se začne širiti. Zadaj imamo tako imenovane sakroiliakalne sklepe, ki se prav tako mehčajo. Mobilna je pa tudi sama trtica, ki se med porodom odpre kot loputica. Vse kosti pa se premikajo tako, da se razdalje med njimi spreminjajo.  Ko ste naprimer v globokem počepu, se razdalja med spodnjimi sednimi kostmi poveča. To je relevantno tudi za sam porod, da veste v katerih položajih je vaš medenični izhod širši in lažje porodite otroka.

Problem pa ni v tem, da se medenica širi in mehča, Problem nastane, ko se ena stran medenice drugače obnaša kot druga, torej pride do asimetrij. Tako potem pride tudi do asimetrij mišic, ki se pripenjajo na medenični obroč. Notranje stegenske mišice ali adduktorji so tako lahko zakrčeni, saj se ti pripenjajo blizu simfize. Ponavadi je ena stran še bolj zakrčena kot druga, te pa potem vlečejo sklep narazen. Tako se lahko potem ena stran bolj zamakne kot druga, kar povzroča bolečine v križu, ledvenem predelu ali navzdol po nogah.

To je zelo neprijetna težava nosečnic, ki se občuti pri hoji, oblačenju, gospodinjskih opravilih. Predvsem se to pokaže pri vseh delih, kjer se prestavljamo iz ene noge na drugo.  Otežena je tudi hoja po stopnicah in dvigovanje manjših otrok.

Kako pri bolečinah v medenici ukrepamo pa v jutrišnjem vlogu!

 

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here