Najpomembnejši ženski hormoni med nosečnostjo

0
2434
Hormoni
Hormoni

Kateri ženski hormoni med nosečnostjo so tisti, ki igrajo pomembno vlogo in vplivajo na različne faze nosečnosti - fizološke in psihološke?

V vsakem trenutku našega življenja so v naših telesih aktivni hormoni, ki urejajo delovanje organov, spolnost in plodnost, rast in še več. Kateri ženski hormoni med nosečnostjo igrajo pomembno vlogo?

Estrogen

Skrbi za rast dojk in maternice. Prav tako je odgovoren za krvni obtok in za zadrževanje vode v tkivih. Je tudi vzrok za povečanje zunanjega spolovila nosečnice, izloča ga posteljica.

hCG

Je humani horionski gonadotropin v urinu. Hormon omogoča, da ne pride do menstrualne krvavitve, izloča pa se le v času nosečnosti, in sicer ga tvorijo celice, ki tvorijo tudi posteljico. Z njegovo vrednostjo se lahko predvidi različne nosečniške izzive, npr. večplodno nosečnost, napačen izračun spočetja itd. Na njegovo količino ne morete vplivati z ničemer, razen z zdravili.

Progesteron

Ta hormon je proizveden v jajčnikih in v posteljici. Zagotavlja, da so mišice maternice pomirjene in se ne sprožijo popadki. Ima veliko vlogo v nosečnosti, njegovo pomanjkanje pa lahko vodi v spontani splav. Progesteron prav tako vpliva na prebavo v nosečnosti in je ponavadi glavni krivec zaprtja v nosečnosti.

Relaksin

Relaksin zagotavlja, da vezi, ki maternico fiksirajo v trebušno votlino, postanejo elastične, in lahko nosijo težo rastoče maternice. Začne se sproščati po 31. tednu, pomemben pa je tudi pri sproščanju sklepnih vezi, da se telo pripravi na lažji porod.

HCS

Humani horionski somatomamotropin ali HCS spodbuja nastajanje rdečih krvnih celic in rumenega telesca. Vpliva tudi na presnovo glukoze, saj pomaga pri sproščanju maščobnih kislin iz glukoze. Sproščati pa se začne okoli 5. tedna.

Prolaktin

Skupaj z HCS-jem prolaktin spodbuja rast in proizvodnjo mleka v mlečnih žlezah. Pomemben je tudi za tvorjenje pljuč pri plodu, ugotovili pa so tudi njegovo protibolečinsko delovanje.

Oksitocin

Oksitocin je verjetno hormon, ki je odgovoren za izredno močne občutke matere med nosečnostjo in po porodu – imenujejo ga tudi vez med matero in otrokom, nekateri raziskovalci so celo dokazali, da njegove visoke vrednosti med nosečnostjo vplivajo na vašo navezanost na dojenčka. Poleg tega pospešuje rast maternice in otroka. Oksitocin je odgovoren tudi za krčenje maternice med in po porodu.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here