Alergije v nosečnosti

3662
Alergija v nosečnosti
Alergija v nosečnosti

Preberite nekaj najpogostejših alergijskih sprememb, ki jih lahko opazite med nosečnostjo.

V nosečnosti se spreminjate, tako psihično kot fizično. In tudi koža, vaš največji organ, ni nobena izjema. Vsaka najmanjša sprememba se na njej opazi najprej. Preberite nekaj najpogostejših alergijskih sprememb, ki jih lahko opazite med nosečnostjo:

Pruritus gravidarum

Pri srbenju kože, ki se pojavlja med nosečnostjo, največkrat na dlaneh in na podplatih, brez vidnih izpuščajev, ki je lahko zelo neprijetno, pomislimo na to obolenje. Manj je primerov v prvih treh mesecih nosečnosti, več v drugem tromesečju in največ v zadnjem. Takšna oblika srbenja se pojavlja pri 20 % nosečnosti.

Zakaj prihaja do tega

Vzroki nastanka niso čisto jasni, pri določenih so znaki zmernih jetrnih okvar, holestaze, vplivali naj bi tudi estrogeni, ženski hormoni, ki so spremenjeni v času nosečnosti.

Kakšni so nasveti

Najpogosteje se uporabljajo negovalne kreme, če to ni dovolj, se uporabljajo kortikosteroidne kreme, ki za tako majhna področja niso nevarne niti za nosečnico, niti za plod.

Polimorfni izpuščaj nosečnosti ali PUPPP (Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy)

To so srbeči izpuščaji, ki se med nosečnostjo najprej pojavijo na trebuhu, kasneje pa se lahko širijo tudi na prsni koš in okončine. Pogost pojav je v zadnjih treh mesecih nosečnosti, redkeje pa se pojavijo tudi prej.

Zakaj prihaja do tega

Najpogosteje so to vnetne spremembe na trebuhu, lahko pa tudi na drugih delih, kasneje, z nekaj izboklinami, luščenjem kože, suho kožo, kar je lahko neprijetno predvsem zaradi srbenja, prav tako zaradi izgleda, seveda vas verjetno najbolj skrbi tudi vpliv izpuščajev na plod. K sreči ni nevarnosti za plod.

Kakšni so nasveti

Srbež je velikokrat težje obvladljiv. Zdravljenje blagih oblik je mogoče z negovalnimi kremami, če pa so spremembe močne, izrazite, zelo srbeče, pa je primerna zdravstvena obravnava pri obeh: ginekologu in dermatologu.

Polimorfna erupcija

Pojav izpuščajev je po izpostavitvi soncu zelo pogost, sploh, kadar so močni sončni žarki in je koža nezaščitena. Pogosteje se pojavljajo pri mlajših ženskah, v spomladanskem času, zgodnjem poletju, kar se pokaže kot rdečina, drobne izbokline. Prizadetost kože se pokaže na mestih kjer ni bilo zaščite, že na predelu, kjer je obleka npr., teh pojavov ni.

Zakaj prihaja do tega

Izpuščaji se pojavijo zaradi prekomernega sonca, UV žarkov, lahko pa tudi zaradi  hormonskega ozadja, svetle polti, nezaščitenosti.

Pojavljanje je pogosto, lahko večkrat v poletnem obdobju, lahko tudi ob zimski izpostavitvi soncu, pogosto se spremembe prehodne, blage, neprijetne, lahko pa se stopnjujejo do te mere, da je srbež neznosen, da tudi po lokalni terapiji ne izgine, takrat pa so potrebni ukrepi s tabletami antihistaminikov in lahko tudi kortikosteroidov, kar pa je redko.

Kakšni so nasveti

Če se izpuščaji ponavljajo, uporabljajte zaščitno obleko, postopna zmerna izpostavitev soncu, izogibanje soncu med 10. in 17. uro., visok zaščitni faktor.

Impetigo herpetiformis

Je najhujša oblika kožnih sprememb, ki se lahko pojavijo v času nosečnosti. Gre za obširna področja kožnih sprememb z vnetji, luščenjem, izboklinami in pogosto z gnojnimi spremembami, kar je zelo podobno gnojni luskavici – pustulozna psoriaza. Tudi tkivo, ki se ga včasih odvzame za analizo ima podobne znake kot so pri omenjeni obliki luskavice. Pojav te bolezni je redek, pojavi se v drugem in tretjem tromesečju nosečnosti, večinoma po porodu izgine. Tudi ta bolezen, kljub temu, da je zelo neprijetna, obsežna in tudi huda, pri otroku praviloma ne pusti posledic.

Zakaj prihaja do tega

Vzrok ni jasen, veliko število obolelih ima podatke o ostalih obolelih v družini, ki so ali pa imajo luskavico.

Kakšni so nasveti

Zdravljenje zahteva obravnavo pri dermatologu, ki v sodelovanju z ginekologom poišče najbolj primerno zdravljenje, ki je lahko le lokalno s kortikosteroidnimi kremami, pogosto pa je potrebna sistemska terapija ali s tabletami, injekcijami, tudi z imunomodulatorji, kjer pa se doze prilagajajo tako sami nosečnosti kot tudi plodu. Pogosto se take nosečnice sprejme v bolnišnico, kjer se lažje poišče in uskladi primerno terapijo.

prim. Boris Kralj

http://akd.si/

dr. med., specialist dermatovenerolog

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav