Nega kože v nosečnosti

Nega kože proti strijam zaradi raztezanja

V nosečnosti zaradi raztezanja kože na predelu trebuha, prsi in bokov lahko nastanejo rdeče črte, imenovane strije. Renata Završnik Mihič svetuje negovalno kozmetiko za nego nosečniške kože na trebuščku proti strijam. Navadno so te kreme bolj mastne, vlažne in hranljive, lahko pa se negujete tudi s kozmetiko, s katero boste kasneje negovale dojenčka. Uporablja naj se kozmetika, na katero niste alergični. Občasno ženske v nosečnosti tožijo za srbečimi in rdečimi izpuščanji na koži trebuha ali kjerkoli drugje po telesu. Lahko se pogovorimo še z dermatologom, ki največkrat predpiše nevtralna mazila, saj so največkrat vzroki teh težav hormonsko pogojene nosečniške spremembe.

Strije je težko preprečiti, po porodu pa zbledijo. Da bi preprečile nastanek strij je pomembno tudi, da kilogramov ne pridobivate prehitro, in da redno telovadite. V prehrano vključite živila, bogata s cinkom, kot so orehi in bučna semena.

Nega dojk v nosečnosti in po porodu

Po umivanju dojke negujte z vlažilnim losjonom. Ginekologi odsvetujejo masažo dojk med nosečnostjo, saj lahko izzovete krče v maternici. Posebno nego potrebujejo bradavice, ki so po porodu zaradi dojenja (sesanja otroka) razpokane in boleče. Izberite modrček prave velikosti in iz naravnega materiala (bombaža). Ne sme vas tiščati, naj vam nudi oporo.

Nega las, nega stopal in nega pred soncem

Strokovnjakinja Renata Završnik Mihič svetuje običajno nego in zaščito pred soncem, z višjimi zaščitnimi faktorji. Vsekakor se naj nosečnice pred močnim soncem zaščitijo z zaščitnimi pokrivali. Dolgotrajna izpostavljenost soncu ni priporočljiva. Če si barvate lase, v nosečnosti uporabljajte barve, ki so manj škodljive za lase, torej, ki ne vsebujejo amoniaka.

Napotki za nego kože v nosečnosti

  • Kože ne drgnite z brisačo, ampak samo rahlo obrišite. Brisačo uporabljajte samo ve.
  • Nosite bombažna oblačila.
  • Izogibajte se kloru v bazenu, ki lahko povzroči srbečico.
  • Umivajte se v smeri od vagine proti danki.
  • Namesto kopanja se raje prhajte. Ne izpirajte notranjosti nožnice.
  • Izogibajte se odišavljenem toaletnem papirju in odišavljenim higienskim vložkom.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj