Telesne spremembe v nosečnosti – 3. trimesečje

0
9776

V 9. mesecu se bo trebuh spustil nižje, zato boste lažje zadihali.

Pri nekaterih nosečnicah so določene telesne spremembe bolj očitne druge manj, gre za popolnoma individualno stvar, zato boste same odkrile kaj vam ustreza in kaj ne, ko boste doživljale telesne spremembe v tretjem trimesečju.

Redno počivajte

Utrujenost postane običajno v tretjem trimesečju še večja, zato redno počivajte. Če ne spite ponoči, si privoščite počitek tudi čez dan. Vročinske oblive omilite z lahkimi in zračnimi oblačili ter »čebulnim oblačenjem«.

Glavobol omilite s pravilnim vzglavjem, masažo in akupunkturo. Na voljo so nekateri analgetiki, a se za njih odločite le po posvetu s porodničarjem. Pijte dovolj tekočine  izogibajte se hitrim gibom, kar pomaga tudi pri vrtoglavici.

Velikost in teža rastočega trebuha se odražata na hrbtu v spremembi drže, čutile boste bolečine v hrbtenici. Pomaga:

 • Masaža, akupunktura, telovadba.
 • Pravilna drža.

Bel vaginalni izcedek bo še bolj močen. Če nimate težav s srbečim ali pekočim občutkom, gre za normalni izcedek v nosečnosti. Umivajte se samo z vodo in ne uporabljate redno dnevnih vložkov.

Plod se bo redno in močno premikal

A občasno tudi on zaspi, zato ga ne čutite neprekinjeno. Na dan morate čutiti vsaj deset gibov. Najbolje, da že zjutraj malo poležite in počakate na prve gibe otroka. Ko ste umirjeni gibe čutite bolje, kot takrat ko ste aktivni in manj pozorni. Če dolgo ne čutite plodovih gibov, pojejte nekaj sladkega, lezite ne levi bok, odprite okno, globoko dihajte. Če  gibov ne čutite pokličite ginekologa ali porodnišnico.

Če se po 24. tednu nosečnosti pojavi močna bolečina, ki jo spremlja trd trebuh in ne popusti  tudi če malo počivate, pojdite na pregled k svojemu ginekologu ali v porodnišnico. Če ob tem še zakrvavite, vas mora nekdo takoj peljati v porodnišnico.

Prebavni trakt

Rastoča maternica potiska želodec iz svojega običajnega položaja, kar lahko prispeva k zgagi, slabi prebavi ali zaprtosti.

 • Jejte večkrat po malem in hrano, ki poveča volumen blata (balastne rastlinske snovi).
 • Dodajate magnezij, antacide ( zdravila, ki zmanjšajo kislost v želodcu )
 • Spite na levem boku in lahko tudi z dvignjenim vzglavjem in po potrebi uporabite sredstva proti povečani želodčni kislini.
 • Po obroku počivajte z visokim vzglavjem

Hemeroide omilite, če redno odvajate mehko blato in hladite občutljive predele. Uporabljate lahko mazila ali svečke.

Uhajanje urina

Pogosto uriniranje je posledica vpliva hormonov, povečane maternice in pritiska ploda na mehur.

 • Vaje za krepitev medeničnega dna (Keglove vaje).
 • Na vodo pojdite takoj, ko začutite da je mehur poln, ne čakajte da vas močno tišči.
 • Vedno se potrudite, izpraznite mehur do konca.
 • Zvečer ne pijte in pred spanjem pojdite še enkrat na vodo, da vam ne bo treba na vodo ponoči.

Krvavenje iz nosu in dlesni

Otečeno sluznico v nosu, krvavenje iz nosu in zamašena ušesa lahko omilite s uporabo fiziološke raztopine in izenačevanje pritiska. Za krvaveče dlesni pa izberite mehko zobno ščetko ter dodajajte C-vitamina. Zobe redno čistite.

Otekanje okončin 

V telesu se kopiči več tekočine, to povzroči otekanje nog in gležnjev ter rok in dlani. Poveča se pritisk na živce, kar se kaže z mravljinčenjem ali odrevenelostjo.

 • Pomaga knajpanje, masaža nog pred spanjem.
 • Počitek s podloženimi nogami.
 • Ponoči ob hoji na stranišče naredite krajši obhod.
 • Nogavice za krčne žile.

Kolostrum

Kolostrum ali prvo mleko je prozoren do belkast ali rumenkast izcedek iz dojke. Ni nujno, da se pojavi šele po porodu.

Spremembe na koži

Opazili boste morda spremembe na koži – rdeče lise ali vnetje, zato nosite ohlapna oblačila iz naravnih materialov. Izogibajte se mazilom z dišavami in ostalim sredstvom, ki lahko povzročajo potenje in alergije.

Telo in počutje

Tiščanje pod rebri, v želodcu in v prsnem košu – pomaga pravilna drža med sedenjem (vzravnano, da je prsni koš dovolj razširjen); največ težav v zadnjem trimesečju se ublaži, ko se vodilni plodov del spusti v medenični vhod. Če čutite nenadno močno bolečino v žlički, obiščite ginekologa, saj je to lahko simptom preeklampsije.

Morda boste nekoliko nestabilni, zato nosite udobne čevlje za varno hojo. Bodite pazljivi v kopalnici in banji (največ nosečnic se pri padcu poškoduje v sedmem mesecu).

V 9. mesecu se bo trebuh spustil nižje, zato boste lažje zadihali. Težave z dihanjem povzroča maternica, ki je neposredno pod vašim prsnim košem in se širi, zato imajo pljuča manj prostora. Počivajte in si podložite še eno blazino pod glavo. Če vam zmanjka sape, počepnite ali se pretegnite. Ob nenadni izgubi sape, bolečini za prsnico ali nenadni bolečini v trebuhu se posvetujte z zdravnikom.

Povečan srčni utrip je običajen v nosečnosti. Nenadno povečanje frekvence poskusite ustaviti s pihanjem skozi zaprti nosnici. Slabost, ki nastane, če nosečnica leži na hrbtu je posledica pritiska noseče maternice na velike vene v trebuhu. Običajno jo spremlja tudi potenje – naslonite se naprej oziroma se ob ležanju obrnite na levi bok (sprosti se pritisk na vene v trebuhu).

Če začutite bolečine v medeničnem obroču, ki se širijo v nogo in vas omejujejo pri hoji, se posvetujte z ginekologom. Za boljši občutek stabilnosti medenice uporabite nosečniški pas, ki ga dobite v ortopedskih trgovinah.

Lažni popadki

Ob »lažnih« (Brakston Hicksovih) popadkih trebuh za nekaj sekund otrdi ali le delno otrdi, nato se zmehča. So posledica krčenja mišic maternice. Ti krči so predpriprava na porod. Navadno so blagi in neenakomerni, ter minejo. Pravi popadki so pogostejši, ne minejo ampak se časovno stopnjujejo, trebuh pa je med popadkom tudi bolj otrdel kot pri lažnih popadkih. Kadar čutite redne popadke na 5-10 minut je pravi čas za odhod v porodnišnico.

Opozorilo: pred jemanjem zdravil, pripravkov, uporabo alternativnih pripomočkov ipd. se posvetujte z zdravnikom.

Darja Gašperlin Dovnik

https://www.nuhalna-svetlina.com/kontakt.html

dr. med. spec. za ginekologijo in porodništvo, Zasebna ambulanta Celje

Simona Čopi

http://www.gemini-ambulanta.si/

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Maruša Habjan

http://www.zd-cerknica.si/

dr. med., spec. ginekologije in porodništva, Zdravstveni dom Cerknica

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj