Telesne spremembe v nosečnosti – 3. trimesečje

0
8570

V 9. mesecu se bo trebuh spustil nižje, zato boste lažje zadihali.

Pri nekaterih nosečnicah so določene telesne spremembe bolj očitne druge manj, gre za popolnoma individualno stvar, zato boste same odkrile kaj vam ustreza in kaj ne, ko boste doživljale telesne spremembe v tretjem trimesečju.

Redno počivajte

Utrujenost postane običajno v tretjem trimesečju večja, zato redno počivajte. Če ne spite ponoči, si privoščite počitek tudi čez dan. Vročinske oblive omilite z lahkimi in zračnimi oblačili ter »čebulnim oblačenjem«.

Glavobol

Glavobol omilite s pravilnim vzglavjem, masažo in akupunkturo. Na voljo so nekateri analgetiki, a se za njih odločite le po posvetu s porodničarjem. Pijte dovolj tekočine in izotonične raztopine, izogibajte se hitrim gibom, kar pomaga tudi pri vrtoglavici.

Bolečine v hrbtenici

Velikost in teža rastočega trebuha se odražata na hrbtu v spremembi drže, čutile boste bolečine v hrbtenici. Pomaga:

  • masaža, akupunktura, telovadba,
  • pravilna drža,
  • nekateri analgetiki.

Bel vaginalni izcedek

Bel vaginalni izcedek bo še bolj močen. Če nimate težav s srbenjem in pečenjem, uporabite pripravke, ki povečajo kislost nožnice.

Premikanje ploda 

Plod se bo redno in močno premikal. Če ga ne čutite večino dneva, pojejte nekaj sladkega, naredite npr. 10 počepov in lezite – običajno se plod javi. Če po 25. ali 26. tednu en dan ne čutite več gibov, pokličite ginekologa ali porodnišnico. Če se po 24. tednu nosečnosti pojavi močna bolečina, ki jo spremlja trd trebuh in ne popusti po petih minutah (lahko se pojavi tudi krvavitev), vas mora nekdo takoj peljati v porodnišnico.

Zgaga, slaba prebava ali zaprtost

Rastoča maternica potiska želodec iz svojega običajnega položaja, kar lahko prispeva k zgagi, slabi prebavi ali zaprtosti.

  • Jejte večkrat po malem in hrano, ki poveča volumen blata.
  • Dodajate magnezij, antacidi.
  • Spite na levem boku in lahko tudi z dvignjenim vzglavjem.

Hemeroidi 

Hemeroide krotite, če redno odvajate in hladite občutljive predele. Uporabljate lahko mazila ali svečke.

Krvavenje iz nosu in zamašena ušesa

Otečeno sluznico v nosu, krvavenje iz nosu in zamašena ušesa lahko omilite s uporabo fiziološke raztopine in izenačevanje pritiska. Za krvaveče dlesni pa izberite mehko zobno ščetko ter dodajajte C-vitamina. Zobe redno čistite.

Uhajanje urina

Pogosto uriniranje je posledica razširjene maternice in pritiska glave ploda na mehur.

  • Vaje za krepitev medeničnega dna (Keglove vaje).
  • Uporabljajte medenične mišice.

Otekanje nog in gležnjev ter rok in dlani

V telesu se kopiči več tekočine, to povzroči otekanje nog in gležnjev ter rok in dlani. Poveča se pritisk na živce, kar se kaže z mravljinčenjem ali odrevenelostjo. Pomaga knajpanje, masaža nog pred spanjem. Počitek s podloženimi nogami. Ponoči ob hoji na stranišče naredite krajši obhod. Nogavice za krčne žile.

Nabiranje maščevja

Pazite na pridobivanje teže s pestro, nizkokalorično hrano.

Kolostrum

Prvo mleko – prozoren do belkast ali rumenkast izcedek iz dojke – ni nujno, da se pojavi, lahko šele po porodu.

Koža

Opazili boste morda spremembe na koži rdeče lise ali vnetje, zato nosite ohlapna oblačila iz naravnih materialov. Izogibajte se mazilom z dišavami in ostalim sredstvom, ki lahko povzročajo potenje.

Tiščanje pod rebri, v želodcu in v prsnem košu

Pomaga pravilna drža med sedenjem (vzravnano, da je prsni koš dovolj razširjen); največ težav v zadnjem trimesečju se ublaži, ko se vodilni plodov del spusti v medenični vhod.

Ravnotežje in stabilnost 

Morda boste nekoliko nestabilni, zato nosite udobne čevlje za varno hojo. Bodite pazljivi v kopalnici in banji (največ nosečnic se pri padcu poškoduje v sedmem mesecu).

Oteženo dihanje 

V 9. mesecu se bo trebuh spustil nižje, zato boste lažje zadihali. Težave z dihanjem povzroča maternica, ki je neposredno pod vašim prsnim košem in se širi, zato imajo pljuča manj prostora. Počivajte in si podložite še eno blazino pod glavo. Če vam zmanjka sape, počepnite ali se pretegnite. Povečan srčni utrip običajno spremlja tudi potenje – naslonite se naprej oziroma se ob ležanju obrnite na levi bok (sprosti se pritisk na vene v trebuhu).

Bolečine v medeničnem obroču

Če začutite bolečine v medeničnem obroču in spodnjem delu zadnjice (9. mesec), se posvetujte z ginekologom, pomaga fizioterapija.

Lažni popadki 

Ob »lažnih« (Brakston Hicksovih) popadkih trebuh za 10 sekund otrdi ali le delno otrdi, nato se zmehča). So posledica zaostrovanja (krčenja) mišic maternice. Ti krči so predpriprava na porod. Navadno so blagi ter pridejo in gredo nepredvidljivo. Pravih popadkov bo več, bodo močnejši in bližje skupaj. Pri zdravih nosečnicah z zaprtim materničnim vratom so neškodljivi.

Opozorilo: pred jemanjem zdravil, pripravkov, uporabo alternativnih pripomočkov ipd. se posvetujte z zdravnikom.

Sodelujoči strokovnjaki:

asist. Helena Šavc

http://www.sb-sg.si/

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

Darija Strah

prim. Darija Mateja Strah

http://www.strah.si/si/

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, Diagnostični center Strah

Sabina Senčar

http://www.juna.si/

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, Ginekološka ambulanta Juna

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here