Folati in folna kislina

Folna kislina. Jo že uživaš? Veš da se pri dojenčku mora zapreti nevralna cev in da so za to potrebni folati?

0
2036

Folati so naravna sestavina

Folati so tista prava naravna sestavina, ki se nahaja v hrani in ki jo telo najlažje absorbira. Folna kislina pa je sintetičnega izvora in se presnavlja v jetrih, kjer encima za presnovo sploh ni. Ta se nahaja v tankem črevesu, kjer se presnavljajo folati. Folate lahko najdemo v zdravi in uravnoteženi prehrani, ki med drugim vsebuje temno zelenjavo, pomaranče, meso, jetra in polnovredne žitne izdelke.

Lahko si jih zagotovimo tudi kot prehransko dopolnilo, vendar le tega ponavadi ni moč kupiti v klasičnih lekarnah. Gre za tekoči metil folat, ki je zelo čist in se dobro absorbira. Pripomore tudi k izboljšanju imunskega sistema ter prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti.

Kaj pravijo raziskave?

Številne raziskave so pokazale, da folna kislina ne samo da ne koristi, ampak lahko celo škoduje. Lahko povzroči rakava žarišča, oziroma prikrije druga pomanjkanja v nosečnosti, zato je pri uporabi le teh potreben konkreten premislek. V videoposnetku pa so napisane raziskave, kjer si lahko o tematiki preberete še več.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj