Pravilni položaj za spanje dojenčka

0
22055

Če dojenček ne more sam zadržati položaja, mu pomagamo tako, da mu podložimo zgornjo nogo, tako bo spanje dojenčka v bolj pravilnem in udobnem položaju

Dojenčka za spanje položimo na bok. Če dojenček ne more sam zadržati tega položaja, mu pomagamo s tem, da mu podložimo zgornjo nogo, medenico ali pa ga podložimo po celotni dolžini. Za polaganje uporabimo brisače ali pa zložene tetra plenice. Kako se ga pravilno podloži pa prikazuje v posnetku Špela Gorenc Jazbec, dipl.fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath).

Dojenčka za spanje odlagamo na bok, enkrat ga obrnemo na en bok, drugič na drug bok. Pomembno je da, če dojenčka odložimo na bok in boka ne zadrži, da mu pomagamo, da bo lažje zadržal položaj na boku.

Pri novorojenčkih in malih dojenčkih naredimo tako; ko ga odložimo na bok, podložimo pod zgornjo nogo, ki mora biti pokrčena, ki mora biti v višini boka, zložimo tetra plenice ali brisače. Pomembno je, da podložimo nogo po celi dolžini tudi stopalo. Zadaj za medenico prav tako lahko zvijemo tetra plenico ali brisačo in založimo predel medenice. Ne zalagamo po delih, npr. medenico in glavo, ker s tem dojenček lahko začne zvračati glavo nazaj, ker ga bo zanimalo, kaj smo mu zadaj založili. Dojenčka na tak način zalagamo samo v primeru, da sam ne zadrži bočnega položaja. Kar pomeni to, da v primeru, da odstranimo sprednji del plenic, da ga zvrača naprej. Lahko je dovolj, da mu založite zgornjo nogo, če ni dovolj stabilen, pa ga založite že v predelu medenice.

Dojenčka zalagamo toliko časa, dokler ne opazimo, da bi se dojenček rad ulegel drugače, po svoje, oziroma se obrnil. Kar pomeni, ko se dojenček zbudi in je predel, ki ste ga založili po svoje razmetan, torej ne služi več svojemu nameni in takrat ga nehate zalagati in ga pustite, da najde sam svoj položaj, tak, ki mu najbolj odgovarja.

Če dojenček, med spanjem zelo zvrača glavico nazaj in ne dosežemo na noben način, da bi spal lepo v zravnanem položaju, mu lahko pomagamo tako, da ga podložimo po celi dolžini njegovega telesa. Pomembno je, da podložimo neprekinjeno. Dojenčka tudi rahlo zvrnemo nazaj, da ni čisto v bočnem položaju, ampak v polbočnem položaju. S tem mu preprečimo, da bi premočno zvračal z glavico nazaj in lažje zadrži zravnan sredinski položaj. Tudi v tem položaju še vedno lahko podložimo zgornjo nogico.

Sodelujoči strokovnjaki:

Špela Gorenc Jazbec

http://www.baby-handling.com/

dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath), Baby Handling

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here