Kaj če otrok hrano zavrača

220
otrok hrano zavrača

Kako ukrepati, če otrok hrano zavrača. Raziskave so dokazale, da otroci mater, ki so med nosečnostjo in dojenjem uživale raznoliko hrano, dosti hitreje in boljše sprejemajo nova živila in okuse.

Kdaj in kakšno hrano začnemo uvajati

Okrog 6. meseca začnemo uvajati, lahko istočasno, zelenjavo, meso in žitarice. Pred obrokom otroku umijte roke, posedite ga za mizo v stolček za hranjenje (ali ga držite v naročju) ter mu ponudite termično obdelano zelenjavo (korenje, bučke, koleraba, špinača, koromač, cvetača, brokoli, krompir itd.), žitarice (riž, testenine, ovseni kosmiči, koruzni in pšenični zdrob) in dobro termično obdelano meso.

Kako ravnati, če otrok hrano zavrača

Ne ponudite otroku preveč hrane na enkrat, koščki naj bodo primerno veliki, da jih otrok lahko prime v roke. Na ta način spoznava različno hrano, barve, vonje, okuse in strukturo hrane. Če otrok hrane ne sprejme takoj, vztrajajte in mu jo ponujajte več dni zapored. Ob odklanjanju mu nikakor ne ponudite manj zdrave različice, temveč počakajte na čas za naslednji obrok. S sadjem še počakajte. Ponudite mu ga šele, ko otrok osvoji vse nesladke okuse. Sadje naj bo dobro oprano, očiščeno, narezano na primerne koščke in brez pešk ali trdih olupkov, v začetku uvajanja je boljše, da je tudi kuhano. Po končanem obroku mu lahko, če menite, da ni pojedel dovolj ostale hrane, ponudite še dojenje.

Grajenje samostojnosti pri hranjenju

S samostojnim hranjenjem se pri otroku razvija motorika. Najprej motorika ust in jezika, nato motorika rok. Ta se razvija že v maternici, po rojstvu se ob stiku z okolico razvija še hitreje in intenzivnejše, zato je pomembno, da otrok lahko neovirano, a varno raziskuje svojo okolico in sebe. Več preberite na spodnji povezavi.

Tatjana Pavlin, dr. med., specialistka pediatrije

IBCLC, Splošna bolnišnica Novo mesto

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav