Kdaj se dojenček začne obračati?

0
16706
mali_dojenek_v_vrei

Potem, ko se dojenček nauči nadzorovati glavo, se pred sedenjem nauči še, kako se obračati. Tako se naučijo, kako se obrniti iz trebuha na hrbet in obratno. To je eden od prvih korakov otroka, ki ga lahko naredi neodvisno. Sprožilec je običajno igrača, ki jo je težko doseči, ali pa želja, da bi bil bližje vam.

Nekateri dojenčki se lahko iz trebuha na hrbet obračajo že pri treh mesecih starosti. Za rotacijo iz hrbta na trebuh pa malčki potrebujejo močnejše mišice. Večina otrok se zato iz hrbta na trebuh začne obračati med 5. in 7. mesecem starosti.

mali_dojenek_v_vrei

Kako se otrok nauči obračati?

Med 3. in 4. mesecem – Če položite otroka na trebuh, dvigne glavo in ramena ter sloni na rokah. V tem času vas bo otrok verjetno presenetil z obračanjem iz hrbta na trebuh ali obratno. Če se otrok prej začne obračati iz trebuha na hrbet, je to ravno tako normalno.

Med 5. in 7. mesecem – Pri petih mesecih bo vaš dojenček verjetno dvignil glavo in prsni koš od tal. Poleg tega bo že kolebal na trebuhu, medtem ko bo z nogami brcal in z rokami naredil plavalne gibe. Tako njegove mišice postanejo močnejše. Ko bo vaš otrok star približno šest mesecev, se bo verjetno naučil obračanja v obeh smereh.

Nekateri dojenčki se nikoli zares ne obračajo okoli: ta mejnik preskočijo in začnejo sedeti, nato pa se plaziti. Nekateri otroci se potem dlje časa plazijo, drugi pa izberejo valjanje po tleh.

Vir: Baby

Oglejte si tudi:

Razvoj vašega čudovitega dojenčka

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here