Kdaj dojenček že sam drži glavo pokonci

25609
Držanje glave
Držanje glave

Popoln nadzor nad gibanjem glave je med pomembnejšimi mejniki v prvem letu življenja in je nujen za druge gibalne spretnosti, ki se jih bo naučil otrok, od sedenja brez opore do prvih korakov. Nadzor nad glavo pridobiva počasi, ko pa ga doseže, se mu odpre popolnoma nov svet.

Otrok glave ne more nadzorovati, dokler se mu ne okrepijo mišice vratu, ki jo podpirajo in obračajo. Dojenček se mora naučiti držati glavo pokonci v mirovanju in spreminjati njen položaj glede na dogajanje okoli sebe, nadzorovati pa jo mora tudi med premikanjem, ko recimo avto, v katerem se pelje, naredi ovinek. Ta mejnik podobno kot druge doseže z vajo.

Omahovanje glave

V prvih mesecih, ko so vratne mišice še šibke, dojenčkova glava zaniha nazaj, ko ga povlečemo v sedeči položaj, zato mu jo moramo vedno podpirati.

Na začetku

Novorojenček ima šibke mišice in njegovi gibi so nenadzorovani, kar pomeni, da mu je treba skrbno podpirati glavico, ko ga premikamo. Dojenček ima poleg tega razmeroma veliko glavo (predstavlja približno četrtino celotne dolžine), zato jo še teže drži pokonci. Ko novorojenčka nežno povlečemo iz ležečega v sedeči položaj, mu glavica zaniha nazaj. Če ga držimo pokonci, glava za hip morda ostane vzravnana, preden omahne naprej na rame ali nazaj v našo dlan. Ko dojenčka položimo na trebuh, bo glavo obrnil na stran, kar je naravni odziv, s katerim si omogoči dihanje.

Stopnje pri obvladovanju gibanja glave

Tako kot za vse vidike razvoja tudi za stopnje pri nadzorovanju glave velja, da so med dojenčki lahko velike razlike. Spodnji časovni okviri so zato le približni.

  • Okoli 1 meseca – Dojenčkova glava omahne nazaj, ko ga povlečete v sedeči položaj. Ko leži na trebuhu, morda za hip skuša dvigniti glavo.
  • Okoli 2 mesecev – Če dojenčka držite pokonci, tako da imate roke okrog njegovega prsnega koša, lahko za nekaj sekund glavo drži pokonci. Ko leži na trebuhu, lahko glavo za nekaj sekund dvigne do kota 45 stopinj.
  • Okoli 4 mesecev – Dojenček dvigne glavo in ramena, medtem ko se opira na dlani in roke, Ko sedi, že laže nadzoruje glavo, vendar je še vedno malce majava. Ko leži na hrbtu, jo morda dvigne za hip.
  • Okoli 5 mesecev – Ko sedi ob opori, glavo lepo drži pokonci in jo lahko obrača. Ko leži na trebuhu, dvigne glavo in prsni koš, da gleda naravnost.
  • Okoli 6 mesecev – Dojenček ima že tako močne mišice vratu, da lahko dvigne glavo in pogleda stopala, ko leži na hrbtu. V prihodnjih nekaj tednih bo začel dvigovati glavo in se razgledovati.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav