Razvoj otrokaSpanje otrokaNasveti za trdno spanje staršev

Nasveti za trdno spanje staršev

Ponoči se je potrebno naspati, da boste pripravljeni za nov dan. Upoštevajte nekaj nasvetov za trdno spanje staršev. Kaj narediti pri otroku:

  • otrok naj gre spat vsak večer ob istem času,
  • vsakodnevni obred pred spanjem naj bo kratek, tak, da se otrok postopoma umirja,
  • spanjedojencekvsak večer naj poteka po enakem zaporedju, da bo otrok vedel, kaj lahko pričakuje,
  • pustite nočno lučko prižgano, da se bo otrok počutil bolj varnega,
  • spanja ne uporabljajte kot grožnje ali kazni.

Kaj narediti pri vas samih:

  • Najprej nehajte razmišljati o možnosti, da se bo dojenček takoj prebudil. Nehajte prisluškovati njegovemu gibanju in dihanju. Če vas bo potreboval, vas bo že obvestil o tem, če pa vas ne bo, boste v tem času prinesli noter nekaj dragocenih minut spanja.
  • Naučite se sprostiti, da boste laže zdrseli nazaj v sen, poleg tega pa bo ta doza spanca globlja in boste od njega imeli več.

Kadar se vaš dojenček redno zbuja pogosteje, je verjetno treba razmišljati, da bi ga v tem času potolažil kdo drug. Ker pa vas bo jok v vsakem primeru zbudil, skušajte poiskati rešitev. Morda umik v drug prostor? Zamaški v ušesih? Pri tem je izjemno pomembno, da partnerju, ki bo tešil otroka, zaupate. Ob izjemni utrujenosti, kadar čez dan čutite, da otročka težko držite v rokah, da se vam vrti, da vas nenehno boli glava, da se kar tresete.

Pomoč

Če težav s spanjem ne uspete odpraviti, se pogovorite s patronažno sestro ali otrokovim zdravnikom. Strokovna pomoč vam bo pogosto pomagala, da boste bolj samozavestno vztrajali pri ukrepih, ki pomagajo do dobrih spalnih navad.

Spočit otrok pomeni spočitega starša, ki bo imel več moči za novi dan.

Sme dojenček v zakonsko posteljo?

Intenzivno večerno druženje z vami vašemu otroku olajša, da zadnji korak, se pravi uspavanje, izpelje sam in brez vaše pomoči. Pozitiven stik v zadnjih minutah pred spanjem okrepi otrokov občutek, da je pri vas na varnem, v zavetju, in da ima vašo pozornost.spanje_otroka2

Ta občutek je za vašo hčer ali za vašega sina pomemben pogoj, da doživi sebe kot samostojno osebnost z zaupanjem v lastne sposobnosti. »Moji starši me imajo radi in vedno so tukaj zame.« Otroku, ki se tega zaveda, je lažje, da se pomirjen ugnezdi v svoji posteljici. Potem ne potrebuje več nenehne telesne bližine kot dokaza vaše pozornosti.

Vir: Nega matere in otroka

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj