Trije položaji za podiranje kupčka

7117
Podiranje kupčka
Podiranje kupčka

Izbiramo lahko med tremi položaji za podiranje kupčka dojenčka, pri tem pa mora biti dojenček aktiven.

Ko dojenčka podojite oziroma ga nahranite po steklenički, je pomembno, da opravite tudi podiranje kupčka. Poznamo več različnih položajev dojenčka:

1.   Bolj pokončen kot položaj hranjenja: ko dojenčka nahranite, lahko obdržite isti položaj, le malo bolj pokončen. Tistim dojenčkom, ki nimajo težav s podiranjem kupčka, že v tem položaju zelo lepo uspe podreti kupček.

2.   Obrnjen položaj na nogah: kupček lahko podrete tudi tako, da dojenčka položite čez svoje noge. Primet e za dojenčkovo roko, ki je ob vašem telesu, z drugo roko greste na bok dojenčka in ga z obema rokama naenkrat obrnete. Pri podiranju kupčka v tem položaju je pomembno, da spustite svojo roko oziroma nogo, ki je pri dojenčkovih nogah, nižje kot nogo, ki je pri zgornjem delu dojenčka. S tem omogočite, da zrak lepo potuje navzgor. Dojenčku lahko držite njegove roke, lahko ga podprete tudi rahlo v predelu trebuščka, drugo roko pa položite na medenico in rahlo potisnete navzdol. S tem dojenčku omogočite še večjo aktivnost in lažje podiranje kupčka.

3.   Čez ramo: kupček lahko podrete tudi na način preko rame. Obrnete dojenčka nazaj in si ga položite čez rame. Pomembno je, da je dojenček dovolj visoko. Držite ga ob strani, ne zadaj za vrat. Če ga držite pri vratu, dojenček avtomatsko sili z glavo nazaj. Obe dojenčkovi roki sta čez vašo ramo, tako da so dojenčkove pazduhe na vaši rami. Z eno roko držite zunanjo dojenčkovo roko naprej, z drugo roko pa potisnite medenico navzdol. Na ta način naredite aktivnost v trupu, ki omogoči lažje podiranje kupčka.Ko dojenčka podojite oziroma ga nahranite po steklenički, je pomembno, da poskušate podreti kupček.

Ti trije položaji so najbolj pogosti. Pri vseh treh položajih je pomembno, da je glava višje od želodčka, da omogočite zraku, da pride navzgor. Pomembno je tudi, da je dojenček aktiven, v nasprotnem primeru, se mu požiralnik stisne in sesede, zrak ne more iti na površje. Ko pa je dojenček aktiven, je tudi požiralnik bolj prost in zrak lažje pride na površje.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav