Pravilni položaji za podiranje kupčka pri dojenčku

1
45694

Ko dojenčka podojimo oz. ga nahranimo po steklenički, poskušamo podreti kupček. Kakšen je pravilni položaji za podiranje kupčka pri dojenčku.

Dojenčka lahko za podiranje kupčkov damo v tri različne položaje. Prvi je bolj pokončen kot položaj hranjenja, drugi je obrnjen položaj na naših nogah, tretji pa je na naši rami. Pri vseh treh položajih je pomembno, da je glava višje od medenice in da otrok ni seseden.

Ko dojenčka nahranimo, poskušamo podreti kupčka. Kupčka lahko poderemo na več načinov. Pomembno pri podiranju kupčka je, da je glava višje od medenice, da omogočimo zraku, da pride navzgor. Pomembno je tudi, da je otrok aktiven. Če je otrok ni aktiven in je seseden, se mu požiralnik stisne in sesede in zrak ne more iti na površje, navzgor, zato je tudi zelo pomembno, da je otrok aktiven. Ker takrat, ko je otrok aktiven oziroma dojenček, je tudi požiralnik bolj prost in zrak lažje pride na površje.

Ko smo dojenčka hranili, smo ga imeli v tem položaju. Ko ga nahranimo, lahko ta položaj obdržimo, mogoče, če je bil pri hranjenju malo bolj v leže, ga sedaj postavimo malo bolj pokonci. V tem položaju lahko počakamo in običajno tisti otroci, ki nimajo težav s podiranjem kupčka, jim že v tem položaju zelo lepo uspe podreti kupčka.

 

Kupček lahko podremo tudi na drugačen način, lahko si dojenčka oziroma otroka položimo čez svoje noge. Primemo za roko dojenčka, ki je ob našem telesu, z drugo roko gremo na bok dojenčka in ga z obema rokama naenkrat obrnemo. Pri podiranju kupčka v tem položaju, je zopet pomembno, da spustimo našo roko oziroma našo nogo, ki je pri dojenčkovih nogah nižje kot nogo, ki je pri zgornjem delu dojenčka. Zopet s tem omogočimo, da gre zrak lepo potuje navzgor. Dojenčku lahko držimo njegove roke, lahko ga podpremo tudi rahlo v predelu trebuščka, drugo roko položimo na medenico in rahlo potisnemo navzdol. S tem dojenčku omogočimo še večjo aktivnost in lažje podoranje kupčka.

 

Kupček lahko podremo tudi na način preko rame. Obrnemo dojenčka nazaj. Primemo dojenčka in si ga primemo čez rame. Pomembno je, da dojenčka namestimo dovolj visoko, da mu omogočimo, da sta obe njegovi roki na eni strani našega vratu in da mu pomagamo pri kontroliranju njegove zunanje roke, da mu roka ne uhaja nazaj. Držimo ga ob strani, na noben način pa ne zadaj za vrat. Če ga držimo za vrat, dojenček avtomatsko sili z glavo nazaj. Ko so rokice naprej, z našo drugo roko, lahko z našo drugo roko zopet potisnemo medeničko rahlo navzdol, z drugo roko rokice rahlo navzgor. S tem dosežemo zopet aktivnost in posot pot, da zrak zopet pride na površje. Lahko bi se odločili tudi za položaj, da je ena noga dojenčka pokrčena in v tem položaju počakamo, da podere kupčka. V nobenem primeru ga ne podpiramo pod ritko, ker s tem dojenčka silimo čez ramo in ne dosežemo aktivnosti, ki je treba za podiranje kupčka.

Špela Gorenc Jazbec

http://www.baby-handling.com/

dipl. fiziot., terapevtka razvojno nevrološke obravnave (RNO-Bobath), Baby Handling

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj