Ko dojenček začne uživati mleko, vetrovi niso nič neobičajnega

0
11884
Vetrovi pri dojenčku
Vetrovi pri dojenčku

V prvih nekaj dneh hranjenja ima večina dojenčkov zelo malo težav z vetrovi. Vetrovi pri dojenčku nastanejo zaradi zajemanja zraka med hranjenjem.

V prvih nekaj dneh hranjenja ima večina dojenčkov zelo malo težav z vetrovi. Ko začne dojenček uživati več mleka, pa zaužije tudi več sladkorja (sestavni del mleka). Ta fermentira in tvori plin. Po izpustu vetrov se bo dojenček bolje počutil, izpustil pa jih bo skozi usta ali zadnjico.

Če ima po steklenički hranjen dojenček veliko težav z vetrovi – to boste opazili, saj bo po hranjenju siten in nemiren – preverite, če so luknjice na cuclju ustrezne velikosti. Če je pretok mleka počasnejši, je luknjica premajhna in mora dojenček močno sesati, da pride do hrane. To lahko povzroči, da pri hranjenju zajame preveč zraka. Po drugi strani, če je videti, da golta iz stekleničke, pa preverite, da niso luknje na cuclju prevelike.

Prepričajte se tudi, da je steklenička med hranjenjem vedno dovolj nagnjena – tekočina mora vedno popolnoma prekrivati vrh stekleničke in napolniti cucelj.

Večina dojenčkov je zelo ogorčena, če jih poskušate med hranjenjem prekiniti, da bi podrli kupček. Predstavljajte si, kako bi se počutili vi, če bi vam nekdo vzel pijačo, ravno ko ste začeli uživati v njej. Če ima dojenček težave z vetrovi, se za podiranje kupčka odločite, ko se sam odloči za premor med pitjem. Dojenček zraka ne pogoltne zlahka, če pa je slabo pristavljen k prsim ali je cucelj na steklenički prevelik, lahko začne hlastati in tako zajame več zraka. V številnih kulturah in državah, kjer ženske dojenčke dojijo dlje, ne poznajo izraza za podiranje kupčka, v zahodnem svetu pa je to postala nekakšna obredna masaža. Ni potrebe, da bi na podiranje kupčka čakali več kot nekaj minut. Dojenček lahko to stori tudi med nežnim ujčkanjem med ali po jedi.

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here