Prehrana dojenčkaDojenjeKoliko mleka naj bi spil dojenček

Koliko mleka naj bi spil dojenček

Starši se, ko je malček še dojenček, sprašujete koliko mleka naj bi spil dojenček da mu bo dovolj? V prvih mesecih življenja je mleko dojenčkova celotna hrana in pijača, zato dodatna tekočina ni potrebna, razen v primeru bolezni, kot je driska, ob posvetu s pediatrom.

Koliko mleka je dovolj za zdravega dojenčka

Zdrav dojenček naj bi dnevno spil približno 160-180 ml ​​mleka na kilogram svoje telesne teže. Dojenček, ki tehta 4 kg, dnevno rabi 4-krat po 170 ml mleka, kar je 680 ml na dan. To je približno 6 stekleničk mleka po 110ml.

V prvih mesecih življenja je mleko dojenčkova celotna hrana in pijača. Ker je mleko v veliki meri sestavljeno tudi iz vode, dodatna tekočina ni potrebna. Če dojenček zboli, na primer da ima drisko, pa je poleg mleka potrebna dodatna tekočina (po posvetu s pediatrom). Od uvedbe dopolnilnih živil oziroma goste hrane mu mora biti tekočina redno na voljo.

Koliko mleka naj bi spil dojenček

Otrok mora od prvih tednov življenja pa do uvedbe goste hrane na dan (na obrok) popiti 160-180 ml materinega mleka ali mleka iz mlečne formule na kilogram telesne teže dnevno. V obdobjih nagle rasti, povečanega gibanja ali visokih temperatur se količina mleka, ki ga dojenček potrebuje, lahko začasno poveča. Vrednosti so približne in so mišljene kot vodilo za starše. Sicer pa je najbolje, da dojenčka hranite takrat, ko to zahteva.

Ali moj dojenček dovolj pridobiva na teži

Dojenčki točno vedo, koliko mleka potrebujejo. Običajno ob začetku obroka pijejo zelo požrešno, ko pa sesanje postane le še občasno in je dojenček umirjen, to pomeni, da ima dovolj. Pri zdravem dojenčku ni potrebe, da ga tehtate pred in po obroku ali enkrat na dan. Če je plenica bolj polna, vas nima kaj skrbeti. Dojenčki namreč pijejo včasih bolj, včasih manj.

Če otrok po dojenju spi od 2 do 4 ure in ima dnevno 6-8 mokrih plenic, dobi dovolj materinega mleka. Morda boste ugotovili, da njegov metabolizem deluje najbolje, ko je blato kašasto in barve kot gorčica. Nekateri dojenčki imajo tudi drisko, čeprav jim gre dobro. Če vas skrbi, se pogovorite s svojo babico ali pediatrom.

V prvih treh mesecih dojenčki pridobijo v povprečju 150-250 g/teden, med 4. in 6. mesecem pa 200-400 g/mesec.

V pol leta dojenček podvoji svojo porodno težo in zraste za približno 15 cm. Ob približno prvem rojstnem dnevu tehta približno trikrat toliko kot ob rojstvu, običajno okrog 10 kg.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

SourceMamiweb

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj