Kako naj vem, da ima dojenček kolike

3090
Kolike
Kolike

Ima vaš dojenčke bolečine v trebuhu? To so kolike, ki se pojavijo pri 5-30 % dojenčkov. Le te so prehodne, nenevarne in bodo sčasoma minile same po sebi.

Ena pogostih prebavnih težav so bolečine v trebuhu (kolike). Ker močno vplivajo na kvaliteto družinskega življenja, se starši pogosto zatekajo k iskanju najrazličnejših rešitev, da bi svojim dojenčkom omilili težave.

Kolike pri dojenčkih so po definiciji epizode nemira, razdražljivosti in joka, ki se pojavljajo brez jasnega razloga. Pojavljajo se pri 5–30 % dojenčkov. Enako pogoste so pri dojenih in pri tistih, ki so hranjeni z mlečnim nadomestkom. Ker pravega vzroka zanje ne poznamo, tudi nimamo enotnih kriterijev za pristop k dojenčku s kolikami.

Tipični dojenčkovi krči trajajo vsaj 3 ure, vsaj 3 dni v tednu, vsaj 1 teden. Pri pojavu krčev morajo biti starši pozorni na t. i. opozorilne znake, kot so:

  • neustavljivo bruhanje,
  • prisotnost krvi v izbruhanini/blatu,
  • slabše pridobivanje telesne teže.

Če so odsotni opozorilni znaki, je treba pristopati individualno. Pomembno je zavedanje, da so težave prehodne, nenevarne in bodo sčasoma minile same po sebi.

  • Začeti moramo že pri hranjenju; dojenčka je treba dojiti/hraniti v mirnem okolju, brez nepotrebnih motenj. Poje naj čim manj zraka.
  • Redno naj »podira kupček«, po potrebi že med obrokom. Tako lahko preprečimo »ujetje« zraka v prebavilih, ki je eden od možnih vzrokov za krče.
  • Pri pojavu joka je treba dojenčka namestiti v položaj, ki mu najbolj ustreza. Pri nošenju dojenčka naj se družinski člani izmenjujejo.
  • Po raziskavah nekatere probiotične ali vetrovne kapljice nekoliko zmanjšajo težave. Pomembno je poudariti, da kapljice vitamina D ne povzročajo ali poslabšajo krčev.

Lea Školnik

http://www.sb-celje.si/

dr. med., specialistka pediatrije

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav