Diastaza rektusov

Zgodilo se je tudi Alji. Diastaza rektusov. Ste že slišale kdaj za ta pojav?

0
718

Diastaza rektusov je razmik trebušnih mišic, ki nastane, ker se vmesno vezivno tkivo raztegne ali natrga do določene mere. Tako trebušna stena ne more več zadrževati intra-abdominalnega pritiska.

Kako je Alja ugotovila, da je prišlo do diastaze rektusov?

Diastaza rektusov je težava, s katero se Alja že vrsto let ukvarja pri drugih mamicah. Največ se to rešuje po porodu in to kar zelo uspešno. Alja sama do sedaj ni nikoli imela nobenih težav, zadnjič pa je na ginekološkem pregledu ugotovila, da se ji pri vzdigu s stola naredi na spodnjem delu trebuha greben v trikotni obliki.

Sama pri sebi sumi sledeče: v prvi nosečnosti je imela pri porodu carski rez, kar je zelo oslabilo spodnji del trebušne stene. Prav tako pa je v drugi nosečnosti zaradi slabosti neprestano jedla in jo posledično muči prebava, Aljo več napenja kot normalno. To povzroča en dodaten pritisk od znotraj. Ta dva dejavnika skupaj sta povzročila, da se je Alji v spodnjem delu trebušne stene naredil razmik.

Pri večini Aljinih strank se je razmik pojavil od popka navzgor, v popku ali malo pod popkom. Alja je že v začetku nosečnosti ugotovila, da se ji je izbočil popek. Popek se ji je izbočil do določene mere tudi v prvi nosečnosti, vendar ne toliko kot sedaj. V drugi nosečnosti ji je popek kar poskočil ven in že to je Aljo malo skrbelo. Popek si je začela malo lepiti tudi s kinezio trakovi, potem je to malo opustila. Ko pa je zagledala to grbino pa se je tega problema resno lotila.

V nadaljevanju vloga pa Alja pokaže, kako diastaza rektusov pri njej izgleda.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here