Ultrazvok nosečnosti v 2. trimesečju

4807
Ultrazvok nosečnosti
Ultrazvok nosečnosti

Ultrazvok nosečnosti v drugem trimesečju zajema morfologijo plodu in po potrebi še posebno preiskavo za oceno ogroženosti morebitnega prezgodnjega poroda.

V drugem trimesečju bo nosečnici ginekolog opravil morfološko oceno ter po potrebi naročil dodatne posebne preizkave. Ultrazvok nosečnosti se opravi od 18. do 23. tedna nosečnosti.

Morfologija ploda

Z morfološko preiskavo ploda ginekolog oceni razvoj vseh organov in preveri, ali je prisoten kak sumljiv znak za kromosomske nepravilnosti. Nepravilnosti se najpogosteje pojavijo na sečilih, lahko pride do srčne, obrazne, prebavne in mišično-kostne nepravilnosti. Z morfološko preiskavo ginekolog natančno pregleda plod in oceni glavo in možgane, hrbtenico, obraz, prsni koš in srce, trebuh s prebavili in sečila, noge in roke, spol ploda, popkovnico, plodovnico in posteljico.

Ocena srca je najpomembnejši del preiskave. V primeru, da je prišlo do nepravilnega razvoja, lahko hitreje ukrepajo in po potrebi tudi zdravijo, kar omogoči boljše preživetje otrok s pomembnimi srčnimi napakami. V tem primeru se nosečnico pogosteje ultrazvočno spremlja. Priporočeni čas za pregled je od 18. do 23. tedna nosečnosti.

3D morfološka ocena ploda v drugem trimesečju: podplatki so dolgi 4–5 cm in 3D ocena obraza – ni vidnih nepravilnosti3D morfološka ocena ploda v drugem trimesečju: podplatki so dolgi 4–5 cm in 3D ocena obraza – ni vidnih nepravilnosti

3D ocena plodove hrbtenice v drugem trimesečju (levo) ter spolovilo deklice (desno).

3D ocena plodove hrbtenice v drugem trimesečju (levo) ter spolovilo deklice (desno).

Ocena morebitnega prezgodnjega poroda

Posebna preiskava je vaginalen ultrazvočni pregled za oceno ogroženosti morebitnega prezgodnjega poroda. Ginekolog izmeri dolžino materičnega vratu in opazuje, ali je ustje zaprto in dovolj dolgo. V primeru izmerjenega krajšega vratu se nosečnico zelo natančno spremlja, da do prezgodnjega poroda le ne bi prišlo.

Specializirani ultrazvočni pregledi lahko vključujejo natančno morfološko oceno plodovega srca – ehokardiografijo, oceno pretokov v žilah ploda, popkovničnih žilah in žilju maternice s t. i. barvnim Dopplerjem in po potrebi biofizikalni profil, kadar zdravnik opaža sumljive znake. Subspecialist za ultrazvok v nosečnosti bo morda uporabil tudi novejše tehnologije, kot je 3D/4D ultrazvok.

Morfološka ocena plodovega srca s pomočjo barvnega Dopplerja

Morfološka ocena plodovega srca s pomočjo barvnega Dopplerja

Slika12_OcenapretokovOcena pretokov

Darija Strah

prim. Darija Mateja Strah

http://www.strah.si/si/

dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, Diagnostični center Strah

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav