Kako poteka morfološka preiskava v drugem trimesečju nosečnosti

9287

Kako poteka morfološka preiskava?

Marko Mlinarič, dr. med., specialist za ginekologijo in porodništvo, je v videu prikazal natančno morfološko raziskavo v drugem trimesečju nosečnosti. Ocenil je plodovo rast, gestacijsko starost, pregledali posteljico, popkovnico, plodovnico, vse okončine ploda in notranje organe ter ocenili morebitni kasnejši zastoj rasti ploda.

Pri morfološki preiskavi se vedno najprej orientiramo, kako leži plod in glede na to, da vidimo mamične ledvice in plodove noge, plod leži v medeničnem stadiju, glavica je na vrhu. Pri glavi si ogledamo vse strukture, male možgane zadnjo, srednjo sprednjo možgansko kotanjo, simetrično levo in desno, izvedemo vse meritve.

Potem preidemo na obrazni del, in si poskušamo prikazati ustnico. Seveda ta otroček zdajle zeha. Oči in usta so možna videti cela, v očeh vidimo tudi lečo, in si da rook pred usta, tole je jeziček. Če gremo navzdol, vidimo desno rokico, hrbteničko, srček, pri katerem vedno preverimo ritmičnost bitja in pomembne votline. Diafragma, ki loči prsno in trebušno votlino, želodec, popkovina, sečni mehur, dve stegnenici, dva kolena, dva podplata, torej ima noge normalno razvite. Vedno nas zanima, če se otroček med preiskavo premika, kar pomeni da je ativen, in da se tako premiajo roke in noge. Tole je posteljica z rastiščem popkovine, tole je vratni del in vidimo da popkovina ni ovita okrog vratu, pri preiskavi seveda vedno izmerimo otročka, in vedno primerjamo datum, ki je bil izračunan z datumom, ki je bil določen v zgodnji nosečnosti. Če se razlikujeta, pogledamo spol, ker so fantje lahko malenkost večji.

Če pa pride do večjih odstopanj, pa vedno poskušamo ugotoviti, ali je bil morda nepravilno postavljen datum v zgodnji nosečnosti, ali pa kakšna napaka pri otroku, ki bi bila lahko razlog neprimerne rasti pri otroku.

Marko Mlinarič

http://www.ginekoloska-ambulanta.si/

dr. med., specialist za ginekologijo in porodništvo

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav