Težave nosečnice v drugem trimestru

0
1452

V drugem trimestru je načeloma manj težav.

S Tino Golež, dipl. babico, smo se pogovarjali o potrditvi nosečnosti in težavah nosečnice v drugem trimestru – običajno se težave iz prvega trimestra pomirijo, bodoča mamica se začne boj zavedati svoje nosečnosti, saj se lahko nosečnost že vidi navzven. Oglejte si video.

V drugem trimestru je načeloma manj težav, predvsem pa se pojavijo druge težave. Maternica se v tem času začne dvigovat v trebušno votlino in se razbremeni mehur, in nosečnicam ni potrebno tako pogosto lulati. Nosečnost se vidi tudi že navzven, tako je to tudi nek nov drugačen občutek za nosečnico in se bolj zavedajo kaj se jim dogaja, prav tako pa to tudi opazi okolica. Ponavadi tudi nosečnice prenehajo biti utrujene v tem času in dobijo še več življenjske energije. Ponavadi se začnejo veseliti veselega dogodka, ker se, kot smo že prej omenili bolj zavedajo, kaj se dogaja. Tudi slabosti se načeloma prekinejo nekje med 12. in 14. tednom. Pojavi pa se kakšen povečan tek, oziroma pojedo kakšno zadevo več kot ponavadi, ker ni več slabosti in so bolj sproščene. Lahko pride tudi do povečanja teže, pa ne samo zaradi prehrane, ampak tudi zato, ker se v telesu začne nabirati tekočina in volumen krvi se poveča tudi do 50%.

Nosečnost
Nosečnost

V 20. tednu pa že lahko pride do otekanja do in povečanja pritiska, zato je potreben redni pregled ginekologinje. Zaželeno je, da se v tem času priključijo kakšni vadbi, posebej prilagojeni za nosečnice. V 20. tednu se morajo udeležiti ultrazvoka, morfologije, kjer se že lahko določi spol, predvsem pa je razvidno, če je vse na svojem mestu. Na začetku 2. trimesečja so pojavljajo pege na telesu, kolobarji in bradavice postanejo temnejši, pojavi se nosečniška črta, ki poteka od vrha trebuščka pa do sramne kosti, kip o porodu izgine. Okrog 19. tedna je že zaželeno, da se nosečnica začne mazati s kakšnimi kremami, da se izognemo pojavu strij. Te se pojavijo zaradi elastičnosti kože in je potrebno zanje dobro poskrbeti, sicer lahko ostanejo celo življenje.

Mnogorodke okrog 16. tedna že začutijo prve plodove gibe, med tem ko prvorodke te gibe začutijo nekje med 20. in 22. tednom. To je nekakšna prelomnica, ko mamica res začne dojemat svojo nosečnost, pri tem pa se ji pridruži tudi partner, ki čez kakšen teden ali dva tudi sam začuti te gibe. Nosečnost je vidna tudi navzven in tudi drugi to opazijo. Nekako na koncu 2. trimesečja se večinoma plod tudi ustali v položaj z glavo navzdol, nekaj jih še ostane v medeničnem položaju, vendar je to le 3-4 % plodov. Drugo trimesečje je tudi prijeten čas, ko se mamica začne povezovati s svojim dojenčkom, ga začnejo božat, pripovedovat zgodbice, pesmice, poslušat kakšno glasbo, primerno za dojenčke, da se lahko umirijo in jih povezujejo z mamico, da lahko delijo misli. V tem času prihaja tudi do otekanja gležnjev, nekje okrog 20 .tedna nosečnosti.

Sodelujoči strokovnjaki:

Tina Golež

http://www.buscek-center.com/

dipl. babica, Bušček center

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here