Spolnost med nosečnostjo

Sami spolni odnosi so tudi v nosečnosti dovoljeni brez posebnih omejitev. Omejitve nastopijo, ko nosečnost ni normalna, temveč bolezenska, oziroma je od bolezenske ne znamo dovolj zanesljivo ločiti. Torej, v času krvavitev, pospešenega krajšanja in odpiranja materničnega vratu ter ob ponavljajočih, bolečih krčih, tudi če gre za lažne popadke, se spolnost med nosečnostjo odsvetuje. Sicer pa so v nosečnosti spolni odnosi lahko bolj zadovoljujoči kot prej, saj so namenjeni izključno dobremu počutju in poglabljanju odnosa s partnerjem.

Ali lahko spolnost med nosečnostjo sproži porod

Pri zdravi nosečnici z zaprtim materničnim vratom vsaj do porodnega termina (37 tednov) semenska tekočina ne povzroča drugih težav kot morda nekaj krčev maternice, ti pa ne povzročajo splava oziroma poroda. Prostaglandini, posebne snovi v semenski tekočini, ki sicer teoretično lahko sprožijo porod, postanejo pomembnejši šele po doseženem porodnem terminu, torej po 37. tednu, ko pa je porod že zaželen.

Alternativne oblike spolnosti med nosečnostjo

Pod alternativnimi oblikami spolnosti razumemo oralne in analne spolne odnose, draženje spolovil z roko ali raznimi predmeti. Vse to je tudi v nosečnosti načeloma dovoljeno, priporoča pa se upoštevanje določenih pravil, ki zagotavljajo varnost, ker je lahko nosečnost ob neupoštevanju teh pravil tudi ogrožena. Pri oralnih odnosih se odsvetuje pihanje zraka v nožnico ter uporabo neprimernih predmetov za draženje, ker je nožnica v nosečnosti ranljivejša kot sicer. Priporoča se tudi zgledno ustno higieno in urejenost zobovja pri partnerju, kajti ustna votlina je lahko pravo leglo škodljivih bakterij, ki lahko ob prehodu v nožnico predstavljajo nevarnost za otroka. Med najpogostejšimi bolezenskimi klicami ustne votline prištevamo streptokoke, zlasti iz skupine B, ki odraslemu, imunsko odpornemu, ne povzročajo nobenih težav, imunsko okrnjen, zlasti prezgodaj rojen otrok ali tudi donošen novorojenec pa lahko zboli za sepso, pljučnico ali meningitisom ter umre oziroma utrpi trajne posledice.

Usklajevanje s partnerjem
Usklajevanje s partnerjem

Analni odnosi naj bodo, če že, zadnji in naj se ne kombinirajo z vaginalnimi odnosi. Zadnjična odprtina je namreč prav tako kot ustna polna bolezenskih klic, zlasti gram negativnih kokov, ki so neprijetni povzročitelji tako vnetij sečil kot tudi bakterijske vaginoze, stanja, ki ga povezujemo tudi s prezgodnjim porodom. Če se par drži osnovnih načel, bodo zapleti v nosečnosti po spolnih odnosih redki.

Možni infekcijski zapleti v nosečnosti

Spolni odnosi lahko nekoliko povečajo možnost inkfekcijskih zapletov v nosečnosti, poveča se verjetnost vnetij sečnice (uretritis), vnetja sečnega mehurja (cistitis), porušenje ravnovesja v bakterijski sestavi nožnice (bakterijske vaginoze), vnetij na površini materničnega vratu (cervicitis) ipd. Uporaba prezervativov sicer prepreči izliv semenske tekočine v nožnico, kar zmanjša alkalni vpliv, ne more pa preprečiti prenosa bakterij iz nožničnega vhoda v notranjost, kjer bi nevarne bakterije utegnile biti tudi nevarne. Nevarnost je zelo majhna, dokler je maternični vrat dolg in zaprt ter ga dodatno varuje še gosta sluz v kanalu materničnega vratu (sluzni čep).

Do kdaj so dovoljeni spolni odnosi

Pri zdravi nosečnici so spolni odnosi dovoljeni praktično do poroda. Ni res, da naj se spolnim odnosom odpovemo zadnje tedne nosečnosti. Razlogi za abstinenco od spolnih odnosov so vso nosečnost enaki, torej ogroženost ploda ali nosečnice.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj