Spolnost med nosečnostjo

1
7389

V času krvavitev, pospešenega krajšanja in odpiranja materničnega vratu ter ob ponavljajočih se krčih, spolnost med nosečnostjo odsvetujejo.

Spolni odnosi so tudi v nosečnosti dovoljeni brez posebnih omejitev. Omejitve nastopijo, ko nosečnost ni normalna, temveč bolezenska oziroma je od bolezenske ne znamo dovolj zanesljivo ločiti. Torej, v času krvavitev, pospešenega krajšanja in odpiranja materničnega vratu ter ob ponavljajočih, bolečih krčih, tudi če gre za lažne popadke, spolne odnose raje odsvetujemo. Sicer pa so v nosečnosti spolni odnosi lahko bolj zadovoljujoči kot kdajkoli prej, saj so namenjeni izključno dobremu počutju, poglabljanju odnosa s partnerjem in na sploh druženju, pri čemer odpadejo vse spremljajoče skrbi glede zanositve, bodisi nezaželene bodisi pretirano zaželene zanositve, ker je ta »problem« pač že rešen, razlaga dr. Stanko Pušenjak.

Kaj pa infekcije

Res je, da spolni odnosi lahko nekoliko povečajo možnost infekcijskih zapletov v nosečnosti, poveča se verjetnost vnetij sečnice (uretritis), vnetja sečnega mehurja (cistitis), porušenje ravnovesja v bakterijski sestavi nožnice (bakterijske vaginoze), vnetij na površini materničnega vratu (cervicitis) ipd., vendar ne bistveno. Uporaba prezervativov sicer prepreči izliv semenske tekočine v nožnico, kar zmanjša alkalni vpliv, ne more pa preprečiti prenosa bakterij iz nožničnega vhoda v notranjost, kjer bi bakterije utegnile biti tudi nevarne. Nevarnost je zelo majhna, dokler je maternični vrat dolg in zaprt ter ga dodatno varuje še gosta sluz v kanalu materničnega vratu (sluzni čep).

Ali semenska tekočina lahko kakorkoli škodi

Pri zdravi nosečnici z zaprtim materničnim vratom vsaj do porodnega termina (37 tednov) semenska tekočina ne povzroča drugih težav kot morda nekaj krčev maternice, ti pa ne povzročajo splava oziroma poroda. Prostaglandini, posebne snovi v semenski tekočini, ki sicer teoretično lahko sprožijo porod, postanejo pomembnejši šele po doseženem porodnem terminu, torej po 37. tednu, ko pa porod ni več niti nezaželen niti škodljiv.

Kako je z alternativnimi oblikami spolnosti

Pod alternativnimi oblikami spolnosti razumemo oralne in analne spolne odnose, draženje spolovil z roko ali raznimi predmeti. Vse to je tudi v nosečnosti načeloma dovoljeno, priporočamo pa upoštevanje določenih pravil, ki zagotavljajo varnost, ker je lahko nosečnost ob neupoštevanju teh pravil tudi ogrožena. Pri oralnih odnosih odsvetujemo pihanje zraka v nožnico ter uporabo neprimernih predmetov za draženje, ker je nožnica v nosečnosti ranljivejša kot sicer. Priporočamo tudi zgledno ustno higieno in urejenost zobovja pri partnerju, kajti ustna votlina je lahko pravo leglo škodljivih bakterij, ki lahko ob prehodu v nožnico tam predstavljajo nevarnost za otroka. Med najpogostejšimi bolezenskimi klicami ustne votline prištevamo streptokoke, zlasti iz skupine B, ki odraslemu, imunsko odpornemu, ne povzročajo nobenih težav, imunsko okrnjen, zlasti prezgodaj rojen otrok ali tudi donošen novorojenec pa lahko zbolita za sepso in umreta oziroma utrpita trajne posledice. Analni odnosi naj bodo, če že, zadnji in naj se ne kombinirajo z vaginalnimi odnosi. Zadnjična odprtina je namreč prav tako kot ustna polna bolezenskih klic, zlasti gram negativnih kokov, ki so neprijetni povzročitelji tako vnetij sečil kot tudi bakterijske vaginoze, stanja, ki ga povezujemo tudi s prezgodnjim porodom. Če se par drži teh nekaj osnovnih načel, bodo zapleti v nosečnosti po spolnih odnosih redki.

Do kdaj so dovoljeni spolni odnosi

Pri zdravi nosečnici so spolni odnosi dovoljeni praktično do poroda. Ni res, da naj se spolnim odnosom odpovemo zadnje tedne nosečnosti. Razlogi za abstinenco od spolnih odnosov so vso nosečnost enaki, torej ogroženost ploda ali nosečnice.

Sodelujoči strokovnjaki:

mag. Stanko Pušenjak

http://www.kclj.si/index.php?dir=/pacienti_in_obiskovalci/klinike_in_oddelki/ginekoloska_klinika

dr. med., specialist ginekolog in porodničar, Ginekološka klinika, UKC Ljubljana

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

1 KOMENTAR

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here