Spolnost po porodu

Obdobje po porodu prinaša številne fizične, čustvene in psihološke spremembe za oba partnerja. Medtem ko se večina pozornosti osredotoča na novorojenčka in okrevanje matere, je pomembno, da se partnerja posvetita tudi obnovi in vzdrževanju svoje intimnosti. Spolnost po porodu je lahko občutljiva tema, vendar je ključna za ohranitev zdravih in trdnih odnosov.

Ali je spolnost po porodu varna

Spolni odnosi po porodu se odsvetujejo vsaj dokler traja čišča oziroma krvavitev, ker v tem času najpogosteje pride do vdora bakterij iz nožnice v zgornja rodila in do vnetja, ki lahko dolgoročno pomenijo oviro pri zanositvi ali druge težave. Priporočamo, da se spolnih odnosov vzdrži vsaj do prvega pregleda pri približno 6 tednih po porodu. Sicer pa polno dojenje brez dodajanja druge hrane vsaj prvih 6 mesecev po porodu ali do prve krvavitve po prenehanju čišče velja za enakovredno uporabi varne oblike kontracepcije, kot so na primer tabletke, maternični vložek ali sterilizacija (približno dvoodstotna zanositev).

Kakšni problemi se lahko pojavijo pri menstruaciji (s krvavitvijo) po porodu

Krvavitve po porodu so nekaj časa zelo težko predvidljive, v glavnem zaradi dojenja, ki preko zviševanja prolaktina zavira reprodukcijsko hormonsko os ter zmanjšuje verjetnost ovulacije. Te krvavitve nastopajo zelo nepredvidljivo, nestalno, trajajo različno dolgo in so različno močne. Neprijetno pri teh krvavitvah je zlasti to, da je težko reči, katera je krvavitev po porodu in katera je menstruacija, torej krvavitev, ki s 14-dnevnim odlogom sledi ovulaciji.

Kdaj pride do prve ovulacije po porodu

Tega žal ni mogoče napovedati. Če porodnica ne doji, lahko do nje pride celo že po štirih tednih, ob rednem, izključnem dojenju pa se lahko zgodi, da je ni več mesecev in celo do konca dojenja. Dokler ni nobene krvavitve po prenehanju čišče, lahko torej z veliko verjetnostjo domnevamo, da ovulacije še ni bilo vsaj 14 dni pred tem, ko se prva krvavitev pojavi, pa je to lahko že 14 dni po njej.

Ali mati, ki doji otroka, ne potrebuje zaščite

To žal ni res. Doječa ženska ima sicer manjšo verjetnost, da ovulira, ni pa pravila. Nekako velja načelo, da je ob izključnem dojenju zanositev enako verjetna kot ob uporabi zanesljive zaščite, vendar le dokler ni prve, menstruaciji podobne krvavitve ali ne mine šest mesecev od poroda: kar se pač zgodi prej. Statistična verjetnost, da ženska zanosi ob izključni uporabi metode dojenja je okrog dvoodstotna.

Kdaj se je treba zaščititi

Kontracepcija po porodu je zelo individualna stvar in je odvisna od nagnjenj in želja posamezne porodnice. Ženske, ki ne želijo ničesar prepuščati naključju, se bodo zaščitile že ob prvem pregledu po šestih tednih, druge, zlasti naravnim metodam zaprisežene ali takšne, ki jim nova nosečnost ne bi bila v nadlogo, pač ne in se bodo zanašale na vpliv dojenja.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj