Seks v nosečnosti

Seks v nosečnosti je tema o kateri se ne govori veliko, lahko pa se glede tega poraja veliko vprašanj. V današnjem vlogu pa o tem in o svojih izkušnjah govori Alja!

0
1772

Nekatere ženske imajo v prvem tromesečju pomisleke o spolnih odnosih, ker takrat tudi največkrat prihaja do spontanih splavov in ta dva pojava povezujejo med seboj. Vendar pa je vzrok za splav popolnoma drugje. Največkrat v hormonskem neravnovesju mame ali pa kromosomskih anomalijah pri zarodku.

Dejstvo pa je, da večini v prvem tromesečju ni preveč do tega, zaradi konstantnih slabosti in sprememb v počutju. Se pa tekom nosečnosti poveča prekrvavitev pri ženski, torej se poveča tudi prekrvavitev spolnih organov. Tako se lahko poveča užitek in izboljša orgazem. Med nožnico in maternico je čep, ki varuje dojenčka pred okužbami . Tako je otrok popolnoma varen pred dogajanjem v nožnici.

Skozi nosečnost je tako včasih potrebno malce več iznajdljivosti glede položajev pri tem ko trebušček raste. Lahko so tudi obdobja ko vam sploh ne paše, ko vam nenavadno zelo paše. Tudi v zadnjem tromesečju pa je popolnoma odveč bojazen, da bi se sprožil porod. Ta bojazen je odveč, če žensko telo, oziroma otroček še nista pripravljena na porod. Takrat tudi seks ne bo tega sprožil.

Pri seksu se sprožajo hormoni in sicer oksitocin in prostaglandini, ki pa so tudi dejansko hormoni rojevanja.  Seksa ali nežnosti, kot naprimer stimulacija bradavičk se lahko poslužite, ko ste po roku (čez 40. tednov). To lahko pripomore k sprožitvi poroda.

Kdaj bi lahko seks predstavljal oviro?

Če štejemo k seksu tudi oralni seks, lahko ta v redkih izjemah postane nevaren. Nevaren postane v primeru, da ima partner herpes in da se ta prenese na vaše genitalno področje. Nevarno pa je tudi v primeru, da je partner okužen z virusom HIV. Če uporabljate kondome ali lubrikante je bolje, da uporabljate tiste, ki so na vodni osnovi in ne na osnovi olj.

Obstajajo pa tudi drugi medicinski razlogi v katerih primerih se seksa raje izogibajte:

  • krvavitve iz nožnice,
  • krajšanje materničnega vratu,
  • nizka ali predležeča posteljica,
  • prezgodnji porodi v preteklosti,
  • pri odtekanju plodovnice,
  • pri odpiranju.

Spolnost med nosečnostjo pa je tudi dobra vadba, znižuje krvni tlak, nivo stresa v telesu, povečuje kri v obtoku, krepi pa tudi mišice medeničnega dna.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj