Couvada – nosečnost pri očetu

Couvada, pogosto imenovana tudi simpatetična nosečnost, je fascinanten in še vedno precej skrivnosten pojav, pri katerem moški doživljajo simptome, podobne tistim, ki jih občutijo nosečnice. Ti simptomi lahko vključujejo slabost, povečanje telesne teže, nihanje razpoloženja in celo bolečine v trebuhu. Čeprav je couvada znana že stoletja in jo omenjajo različne kulture po vsem svetu, znanstveniki še vedno poskušajo popolnoma razumeti ta zanimiv fenomen.

Kaj je couvada?

To je simptom, pri katerem očetje občutijo podobne znake nosečnosti kot partnerka (labilnost, pridobivanje teže, slabost, bruhanje, nespečnost, bolečine v križu ipd.).

Couvada in vzroki nastanka

Za pojav zgoraj omenjenih simtomov naj bi bili odgovorni strah pred starševskim poslanstvom, pretirano sočustvovanje s partnerko, negotovost ipd.

V sodobni medicini in psihologiji couvada še naprej buri duhove. Različne študije so preučevale možne vzroke tega pojava, vključno s psihološkimi, kulturnimi in hormonskimi dejavniki. Nekateri strokovnjaki menijo, da gre za globoko čustveno povezavo med partnerjema, ki povzroči, da moški podzavestno prevzame nekatere vidike nosečnosti. Drugi predlagajo, da lahko hormonske spremembe v telesu moškega, ki se pripravlja na očetovstvo, igrajo ključno vlogo.

Če ste tudi pri sebi odkrili takšne znake, se najprej vprašajte, kateri bi bili lahko vzroki za nastali simptom, nato pa svoje skrbi delite s partnerko. Naj vas ob odkritju znakov ne preplaši misel, da ste nenormalni – to je namreč le eden izmed odzivov na nosečnost. Znaki pa bodo po porodu izginili.

Znanstvene razlage

Razumevanje cuvade je kompleksno in vključuje več različnih teorij. Psihološke razlage predlagajo, da gre za rezultat intenzivne empatije in čustvene povezanosti med partnerjema. Moški, ki doživljajo cuvado, so lahko tako močno čustveno povezani s svojimi partnerkami, da začnejo fizično manifestirati njihove simptome. Ta teorija temelji na zamisli, da čustvena podpora in povezanost med partnerjema lahko povzročita fizične spremembe.

Biološke teorije se osredotočajo na hormonske spremembe pri moških med partnerkino nosečnostjo. Raziskave so pokazale, da lahko moški doživijo povečanje hormonov, kot sta prolaktin in kortizol, ter zmanjšanje testosterona. Te hormonske spremembe lahko prispevajo k simptomom, ki so podobni nosečnosti. Nekateri raziskovalci menijo, da so te spremembe naraven način priprave moških na očetovstvo, kar jim pomaga postati bolj skrbni in čustveno odzivni.

Osebne izkušnje

Zgodbe moških, ki so doživeli cuvado, so pogosto polne humorja in presenečenja, vendar tudi globokega čustvenega pomena. Na primer, Marko, oče dveh otrok, pripoveduje, kako je med prvo nosečnostjo svoje žene nenadoma začel občutiti jutranjo slabost in nepričakovano pridobil nekaj kilogramov. Sprva je mislil, da gre za naključje, toda ko so se simptomi nadaljevali, je začel raziskovati ta pojav in ugotovil, da ni edini.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj