Nosečniška jutranja slabost

0
18830
Nosečniška slabost
Nosečniška slabost

Nosečniška slabost je delno posledica spremembe hormonskega stanja, vendar naj bi bila bolj pogosta pri ženskah s perfekcionistično usmerjeno osebnostjo.

Nosečniška slabost je en najpogostejših izzivov na začetku nosečnosti. Do občutka slabosti lahko pride kadarkoli med dnevom in ne le zjutraj. Težave s slabostjo ima okoli 75 % žensk od 5. ali 6. tedna. Jutranja slabost navadno izgine ali pa postane hujša ob koncu prvega trimesečja. Zakaj pride do slabosti nisem znano, vendar so strokovnjaki mnenja, da povezava s hormonov HCG – ženske, ki jim je na začetku nosečnosti zelo slabo, imajo pogosto precej zvišano raven nosečniškega hormona HCG v krvi, včasih tudi rahlo povečano delovanje ščitnice. Slabost je za vas in vašega otroka neškodljiva.

 • Slabo prehranjevanje pred in po nosečnosti lahko vpliva na stopnjo slabosti vašega počutja.
 • Slabost in odpor do določenih živil v nosečnosti je potrebno razumeti kot zaščitni mehanizem telesa pred morebitnim prehranjevanjem s strupenimi živili.
 • Zamenjava enega obroka s sadjem, zavira nastajanje slabosti.
 • Slabost, izguba apetita, odpor do nekaterih živil ter neprijeten okus na jeziku in v ustih so pogost pojav v nosečnosti.
 • S ščetkanjem jezika se znebimo neprijetnega kovinskega okusa na jeziku.
 • Prekomerno slabost in bruhanje je treba spremljati, da ne bi prišlo do dehidracije telesa, kar je lahko zelo nevarno tudi za otroka.
 • Pomanjkanje vitamina B6 je povezano s slabostjo.
 • Nosečniška slabost ni pogosta samo v dopoldanskem času, ampak lahko nastopi skozi celoten dan.
 • Nosečniška slabost se največkrat začne pojavljati po petih ali šestih tednih nosečnosti, lahko pa tudi kasneje v prvem trimesečju.
 • Prebavni simptomi se v večini izboljšajo ali prenehajo približno v 12.-14. tednih nosečnosti, čeprav jih nekatere ženske občutijo tudi 40 tednov.
 • Včasih se začne slabost kasneje v nosečnosti, v teh primerih pa je treba oceniti druge možne dejavnike, ki so lahko vzrok: krvni tlak, nizek krvni sladkor ali anemija.
 • Pomembno je, da si zob ne umijete takoj po bruhanju, saj je zobna sklenina zaradi želodčne kisline zmehčana. Po 12. tednu slabost večinoma izgine.
Jutranja slabost lahko nakazuje spol otroka
Če nosečnica v prvih mesecih trpi za hudo jutranjo slabostjo in bruhanjem, je večja verjetnost, da bo rodila deklico. To je pokazala študija, ki je bila izvedena v ZDA. Vanjo je bilo zajetih 2100 nosečnic, ki jih je bilo treba zdraviti v bolnišnici zaradi hudega bruhanja. Glede na čas trajanja njihovih simptomov se je povečala verjetnost, da bodo rodile deklico, tudi za do 80 %.

Vendar pa ima nosečniška slabost tudi svoje prednost, saj kaže, da se nosečnost pravilno razvija. Študije kažejo, da imajo ženske, ki trpijo zaradi jutranje slabosti, manj splavov. Lahko pa odsotnost slabosti pomeni, da spadate v četrtino nosečnic, ki jim je bilo prizanešeno s  slabostjo, zato s tem ni nič narobe. Ni pa nujno, saj se to namreč zelo razlikuje od ženske do ženske. Prav tako ni nujno, da boste v vseh nosečnostih imele iste znake, ampak so lahko ti na primer v drugi nosečnosti povsem drugačni, kot so bili v prvi.

Nasveti za lajšanje jutranje slabosti: jejte v manjših obrokih in pogosteje, slabost zmanjša vohanje limone, jejte suho sadje in oreščke, pijte čaj iz komarčka, janeža in kamilice in bodite čim več časa na svežem zraku.


Vprašanje
Pozdravljeni. Stara sem 23 let in noseča približno 7 tednov in me zanima glede slabosti. Tri tedne sem se mučila z slabostmi, čez cel dan, sedaj pa je kar naenkrat ni več. Pred cca pol leta nazaj sem imela spontan splav in tudi takrat mi je kar naenkrat nehalo biti slabo. Skrbi me da bo spet prišlo do splava. Pri prvi nosečnosti se je zarodek nehal razvijati pri sedmem tednu, splav pa se je sprožil (sam od sebe) šele okoli 13 tedna. Pri prvem pregledu še nisem bila, imam ga naslednji teden. Ali mi na podlagi povpraševanja lahko kar koli svetujete? Lep pozdrav, Kat.
Odgovor strokovnjaka
Pozdravljeni! Glede na vaš opis poteka nosečnosti, vam lahko samo priporočim pregled, na katerega ste že naročena. Samo na podlagi vaših občutkov, ne morem reči, da je nosečnost spet propadla.

Lep pozdrav!

P.S.: Vseeno pa bi prosil, če po pregledu sporočite, kaj je vaš ginekolog ugotovil.

Saša Trampuž, dr. medicine specialist ginekologije in porodništva

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here