Hipnoza za nosečnice in mlade mamice

0
1032

Hipnoza je stanje sproščenosti in osredotočenosti. Predstavljajte si jo kot trenutek preden zaspite ali kadar se vživite v zgodbo knjige ali filma. Ali ko se pripeljete iz točke A do točke B, pa se sploh ne spomnite kako. Vse to je hipnoza in še veliko, veliko več.

V hipnotičnem transu lahko s posebnimi tehnikami sežemo v globlje plasti psihe in vanje pošljemo sporočila ali v iščemo globoke spomine.

Zakaj se hipnoza uporablja pri nosečnicah in mladih mamicah

Nosečnice se odločajo pomoč v hipnozi poiskati zaradi jutranjih slabosti, strahu pred prezgodnjim porodom ali spontanim splavom, predvsem pa zaradi strahu pred bolečinami. Pogosto je prisoten tudi strah pred poporodno depresijo in izgubo partnerjeve ljubezni. Hipnoza pomaga tako pri psihosomatskih simptomih, kot pri pomirjanju, preusmerjanju pozornosti in osredotočanju na pozitivna čustva. Ali bom dobra mama, kaj če otroka ne bom vzljubila, ali bom izgubila sama sebe in kariero, so pogosta vprašanja in dvomi, do katerih se dokopljemo v hipnozi. Če se v hipnozi ti problemi ne razrešijo v celoti, pa so metode z delom v hipnozi v pomoč pri raziskovanju virov, razumevanju negativnega čustvovanja in iskanju rešitev na težave.

Kako hipnoza deluje

Raziskave si pri tem niso enotne, a veliko število študij kaže na to, da se med hipnozo vzpostavi theta valovanje. Takrat med podzavestjo in zavestjo informacije tečejo veliko bolj nemoteno. Če podzavest nova navodila oz. sporočila sprejme pozitivno, le-ta po terapiji vplivajo na samodejne misli, dojemanje dogodkov, usmerjanje pozornosti in pretok informacij po telesu (npr. pri akutnih in kroničnih bolečinah). A čudežev ni in v kolikor posameznica zavrača sporočila oz. sugestije, ki jih podaja hipnoterapevt, hipnoza ne deluje. Zato je tudi strah pred izgubo kontrole nepotreben.

Prednosti hipnoze za nosečnico

Obsežna literatura poroča, da se s pomočjo hipnoterapije skrajša dolžina poroda (do 30 %), zmanjša potreba po analgetikih in stimulacijah ter operativnem dokončanju poroda, manjša je izguba krvi, verjetnost za carski rez do petkrat nižja. Poveča se verjetnost za vaginalni porod, izboljša se kondicija novorojenčka po lestvici Apgar, hkrati pa poveča zadovoljstvo s porodom.

Skupinska ali individualna hipnoza

Pri nosečnicah spodbujamo vključitev v skupinsko hipnozo. Takšne skupine so vzpostavljene po celotni Sloveniji. Velika prednost takšne oblike hipnoze je, da si lahko nosečnice med seboj delijo izkušnje in spoznanja, druga drugo spodbujajo, razbremenjujejo in tudi izobražujejo. Vpliv hipnoze je v skupini lahko močnejši in rezultati pa zato boljši. Tistim, ki skupinsko delo ne odgovarja, se raje odločijo za individualno delo, kar je tudi smiselno za nosečnice, ki imajo močneje izražene psihosomatske simptome.

Kaj lahko naredi nosečnica tudi sama zase

Koristi vsakršno vključevanje nosečnice v podporne skupine, razbremenjevanje v obliki meditacije, progresivne mišične relaksacije, avtogenega treninga in tudi avtohipnoze.

 

Božo Lalič

Božo Lalič

https://psihoterapevtski-center.si/

mag. psih. in terapevt medicinske hipnoze

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni objav za prikaz

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj