Kakšne posledice pušča kričanje med partnerjema na otroka

3
2980

Prepiri med starši in kričanje otroku kažejo vzorce vedenja, ki jih lahko nadaljuje v svojem življenju.

Kako konflikti v družini med starši vplivajo na otroka v videu razloži Sara Jerebic, specialistka zakonske in družinske terapije.

Otrok
Otrok

To seveda vpliva na otroka. Če se na primer stalno kregata drug na drugega in sta nasilna, na primer ko je otrok še majhen, res da ne bo razumel, bo pa čutil, in ves ta stres bo šel na telo. Strah lahko prekine povezavo med mišljenjem in čutenjem in je to lahko zelo grozno za otroka. Hkrati pa dobiva sporočilo, da prepirati se na tak način je rešitev, in bo to odigral v svojih odraslih odnosih, ker to, kar dobiš doma, je edino, kar imaš.

Ta vzorec se lahko tudi prenaša naprej, da torej tudi on postane takšen starš. Je prenos vzorca naprej. Ko smo na primer odrasli in imamo svojo družino je zelo pomembno, da se zavedamo, kaj nam ni bilo všeč, ko smo bili otroci, da tega ne prenašamo nezavedno, ampak vemo zavestno in se pogovarjamo o teh zadevah. Hkrati pa je pomembno, da vemo, kaj smo v otroštvu pogrešali, kajti naši otroci si bodo prav tega najbolj želeli, hkrati pa nam je to najtežje dati, ker pravzaprav ne vemo, kaj je to, zato moramo sebe začutiti kot otroka in lahko nato to rešimo.

Sara Jerebic

dr. Sara Jerebic

http://www.blizina.si/domov.html

spec. zakonske in družinske terapije, Družinski inštitut Bližina

Ni objav za prikaz

3 KOMENTARJI

  1. Prepirom se izogibava pred otroci, to res ni prav in tega otrok ne smemo naučiti…. tudi od svojih staršev sem dobila tako vzgojo, saj (kot se spomnim) se nikoli nista kregala (no, verjetno sta se, samo ne pred menoj). Dober zgled je pomemben!

  2. Mene pa zanima nekaj drugega. Starši se lahko tega držimo in se prepiramo, ko ni otrok zraven – kaj pa ko se sorodniki, prijatelji, ki recimo pridejo na obisk?

  3. Good point! Ne vem, kaj bi naredila, jih prosila naj nahajo in jih prosila da tega ne delajo več ter otroku pojasnila/se pogovorila, da se prijatelji včasih tudi skregajo, hmmmm….

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj