Kako zdravimo neplodnost

2092

O neplodnosti govorimo, ko ženska po dvanajstih mesecih rednih spolnih odnosov (op. dvakrat, trikrat tedensko) brez zaščite ne zanosi.

O neplodnosti govorimo, ko ženska po dvanajstih mesecih rednih spolnih odnosov (op. dvakrat, trikrat tedensko) brez zaščite ne zanosi. V takih primerih je pomembno, da pari čim prej poiščejo strokovno pomoč.

Neplodnost je zgolj simptom nepravilnega oziroma bolezenskega dogajanja ali celo več dogajanj pri enem ali obeh partnerjih. Zdravljenje para, pri katerem ženska nima rednih ovulacij (zdravljenje z zdravili za spodbujanje ovulacij) je tako popolnoma drugačno od zdravljenja para, kjer ima ženska zaprte jajcevode, zaradi nekoč prebolele okužbe (operativno zdravljenje).

Prva naloga strokovnjakov je ugotoviti vzrok za neplodnost pri paru. Vzrok jim uspe odkriti pri nekoliko več kot 90 odstotkih parov, pri preostalih 10 odstotkih pa jim vzroka ne uspe odkriti, kar imenujemo nepojasnjena ali idiopatska neplodnost. Ko ugotovimo vzrok, ga poskušamo odpraviti in omogočiti paru, da zanosi povsem po naravni poti. To uspe pri približno dveh tretjinah parov. Če takšno zdravljenje ni uspešno ali pa ni možno, najpogosteje uporabljamo hormone za spodbujanje ovulacije, pri ženskah, ki ovulacij nimajo ali pa so te neredne. Danes se uporablja veliko povsem naravnih hormonov, zaradi tega, da bi se izognili določenim stranskim učinkom, poleg tega pa jih v odmerkih, ki jih predpisujejo, bolnice dobro prenašajo. Najresnejši stranski učinek tovrstnega spodbujanja ovulacij je tako imenovan prekomeren odziv jajčnikov na spodbujanje ali hiperstimulacija. Približno 10 odstotkov žensk se lahko prekomerno odzove na povsem običajen odmerek takšnih hormonov. To se občuti kot zadrževanje vode v telesu, tekočina se nabira v trebušni votlini, kri postane bolj gosta, zato se poveča tveganje za zaplete v obliki krvnih strdkov. Vendar pa se danes to kontrolira, preprečuje in pravočasno zdravi. Ostalih motečih strans

Neplodnost
Neplodnost

kih učinkov ta zdravila nimajo.

Najpogostejši vzrok za neplodnost oziroma zmanjšano plodnost pri ženskah je endometrioza. Najustreznejši način za zdravljenje endometorize je operativen – operacija na najsodobnejši način, z minimalno invazivnim pristopom, to pomeni laparoskopska operacija.
Naslednji vzrok je okvara jajcevodov zaradi nekoč prebolelega vnetja, kjer se poskuša jajcevod popraviti na ta način, da bi imel spet popolnoma normalno obliko in funkcijo.
Potem pridejo v poštev postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo, bolj znani pod izrazom umetna oploditev. Ti postopki zajemajo zunajtelesno oploditev in pa znotraj telesno oploditev ali inseminacijo.

Andrej Vogler

http://www.ginekologija-bd.si/

specialist ginekolog, porodničar

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav