Umetna oploditev

0
2525
IVF
IVF

Kateri so glavni vzroki za neplodnost in kako se le ta zdravi, oziroma kako poteka umetna oploditev.

Glavni vzroki neplodnosti in zdravljenje

  • Ženska neplodnost: Dr. Helena Meden – Vrtovec govori o več razlogih za pojav neplodnosti pri ženski: motnje v delovanju jajcevodov, jajčnikov, maternične sluznice; nepravilno oblikovana maternica; vzrok pa je lahko tudi imunski (telo proizvaja protitelesa, ki onemogočajo uspešnost semenčic).
  • Moška neplodnost: Nepravilnost je lahko genetskega izvora, lahko je posledica nepravilnega razvoja reproduktivnih organov, vnetij, hormonskega ali imunskega vzroka. Gre za slabšo kakovost semena, v najhujših primerih seme v semenskem izlivu ni prisotno.
  • Zdravljenje: hormonsko, z zdravili in oprerativno. Če so vse oblike zdravljenja neuspešne, nam ostane umetna oploditev. 

 

Oploditev z biomedicinsko pomočjo – OBMP

Poznamo več postopkov zunajtelesne oploditve, ki v celoti potekajo nekako takole: od hormonskega spodbujanja jajčnikov, odvzema jajčne celice (punkcije), postopka osemenitve, zamrzovanja zarodkov, prenosa zarodkov v maternico in do nosečnosti. Samih postopkov OBMP je več:

  • Intrauterina inseminacija (IUI): najpreprostejša oblika umetne oploditve. S posebnim katetrom se prečiščeno in v laboratoriju pripravljeno seme partnerja vbrizga v maternico.
  • Klasični IVF postopek: eden najpomembnejših in najpogostejših načinov OBMP. Po hormoskem spodbujanju jačnikov operativno pridobimo jajčne celice. Tako pridobljene jajčne celice se takoj prenesejo v ustrezne gojiščne medije in oplodijo s prečiščenim semenom partnerja. Ob dobri kakovosti semena se semenčice vežejo na ovojnico jajčne celice ter jo oplodijo.
  • Neposredni vnos semenčice v citoplazmo jajčne celice (ICSI): ta metoda se uporablja v primerih hude oblike moške neplodnosti. S pomočjo invertnega mikroskopa ter mikromanipulatorja vnesemo s stekleno pipeto le eno semenčico v vsako jajčno celico. ICSI predstavlja trenutno vrhunec sodobnega zdravljenja neplodnosti in je tudi eden najzahtevnejših postopkov OBMP.

 

Dojenček
Dojenček

Uspešnost

Uspešnost postopka zunajtelesne oploditve je v po podatkih ginekološke klinike v Ljubljani približno 25 odstotna (podatki iz let 1995-2001).

Cena postopka

V Sloveniji zavarovalnica krije stroške štirih postopkov OBMP. Po porodu ima par možnost za štiri nove postopke. Dr. Veljko Vlaisavljević pravi, da je bistvena prednost Slovenije lahka dostopnost do postopkov OBMP. Dodaja, da cena posega dosega okoli 1300 evrov. Vanjo niso vključeni stroški za zdravila. Za samoplačnike je torej dejanski strošek še za enkrat višji. 

Otroci, rojeni po postopku zunajtelesne oploditve

Po raziskavah ginekološke klinike v Ljubljani potek eno- in dvoplodne nosečnosti pri ženskah, ki so zanosile po postopku zunajtelesne oploditve, ni bistveno drugačen od poteka naravne nosečnosti (nosečnice po postopku zunajtelesne oploditve pomembno pogosteje rodijo s carskim rezom). Pri otrocih »iz epruvete«, kot jim ljudje radi po domače pravijo, prav tako ni opaziti statistično pomembnih razlik v zdravju glede na naravno spočete otroke.

Več o postopku oploditve in procesih, ki ga spremljajo, si lahko preberete v knjigi avtorjev zdravnikov specialistov ginekološke klinike v Ljubljani, Od nastanka gamet do rojstva, kjer boste našli odgovore na morebitna vprašanja.

 

Vsebina: Tina Cerk

Viri: Virant – Klun, Irma; Meden – Vrtovec, Helena; Tomaževič, Tomaž (2002): Od nastanka gamet do rojstva. Radovljica: Didakta; Center za oploditev z biomedicinsko pomočjo Postojna.

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here