Po splavu

5346

Čeprav je izguba otroka boleča, se ne obtožujte zanjo. Ženske po spontanem splavu pogosto prevevata občutka krivde in jeze, vendar je malo verjetno, da bi lahko splav kakorkoli preprečili.

Če ste noseči in krvavite, takoj pokličite svojega osebnega ginekologa. Če na pregledu, kjub krvavitvi zaznajo otrokov utrip, imate veliko možnosti, da se bo nosečnost dobro končala. Včasih pa je krvavitev žal znamenje, da je prišlo do zapletov. Če se nosečnost končuje s splavom, je to hud udarec za vas in za partnerja. Zdravnik se bo pogovoril z vami, ali želite iti domov in počakati, da se splav zgodi naravno. Vedeti morate, da bodo splav morda spremljali krči in izguba krvi.

Druga možnost je tako imenovana kiretaža, kar pomeni, da vam s kirurškim posegom v anesteziji izpraznijo maternico. Od telesnih bolečin si boste verjetno precej hitro opomogli, psihične brazgotine pa se celijo počasneje. Splav je za žensko predvsem silovit pretres, ki mu sledijo tedni ali meseci spraševanja, zakaj se je to zgodilo. Na vprašanje, zakaj je otrok umrl, največkrat ne morete dobiti odgovora. Za nekatere otroke vemo, da umrejo zato, ker se niso pravilno razvijali. Če je bil to vaš prvi poskus, da bi dobili otroka, vas bo razumljivo skrbelo, ali se bo tudi naslednja nosečnost končala enako. To je malo verjetno. En spontani splav še ne pomeni, da boste splavili tudi drugič. Če pa splavite večkrat, vas bo ginekolog verjetno napotil k specialistu, ki bo poskušal odkriti vzrok.

Splavi v zgodnji nosečnosti so pogosti, za sabo pa puščajo občutke praznine, izgube, žalosti, šoka in krivde. Povsem naravno je, da se sprašujete, če ste naredil kaj narobe – čeprav razumsko veste, da niste odgovorni.

Ko zanosite po enem ali več splavih, se je zelo težko sprostiti in uživati v nosečnosti, pa čeprav nosečnost trenutno poteka brez zapletov. Čeprav ste veseli, da ste ponovno noseči, še vedno žalujete za izgubljenimi otročički. Zelo pomembno je, da poskušate to sprejeti. Dovolite si žalovati in v prihodnost glejte z zaupanjem. Če boste žalost držali v sebi, to povzroča težave na dolgi rok. Delite svojo žalost s svojim partnerjem in morda z drugimi ženskami, ki so bile v podobni situaciji. To vas bo sprostilo in pomagalo, da boste ponovno začutili upanje in veselje ob prihajajočem otroku.

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav