Kaj je izvenmaternična nosečnost?

Je nosečnost, ki se razvije izven maternice. To se zgodi, kadar se oplojeno jajčece ne zasidra v maternico, temveč se prične razvijati nekje drugje v spodnjem delu trebuha. Zarodek je ponavadi abnormalen in se ne more razviti v fetus. Tako jajčece se največkrat zasidra v jajcevodih, lahko pa se ustavi tudi na jajčnikih ali pa se pritrdi na črevo. Izvenmaternično nosečnost lahko odkrijejo v od 5 do 10 tednih nosečnosti, lahko pa privede tudi do resnejših komplikacij, recimo do krvavitve. Z rastjo oplojenega jajčeca se namreč počasi začnejo širiti tudi jajcevodi, kar lahko povzroči njihovo trganje. Ker se ob jajcevodih nahaja glavna arterija, je njihovo širjenje lahko močno nevarno, saj jo lahko natrga, kar vodi v močno krvavenje.

Vzrokivisok_pritisk_slika

Možnosti za izvenmaternično zanositev povečajo pretekla vnetja jajcevodov, na primer klamidija ali gonoreja. Če je ženska v preteklosti imela operacijo organov v spodnjem delu trebuha, recimo na jajcevodih, jajčnikih, maternici ali črevesju, bi utegnile biti možnosti za izvenmaternično zanositev prav tako večje. Na pojav tovrstne nosečnosti vplivajo tudi izvenmaternične zanositve iz preteklosti.

Simptomi

Največkrat se pojavijo v obliki bolečine v spodnjem delu trebuha in kot vaginalna krvavitev. V hujših primerih, ki zahtevajo nujno medicinsko pomoč, se pojavi tudi vrtoglavica, omotičnost, bledoličnost, potenje in povišan srčni utrip. Ženska s hudim vaginalnim krvavenjem nujno potrebuje zdravniško asistenco, saj v nasprotnem primeru lahko izkrvavi v pičlih dveh urah.

 

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj