Ocena plodne sposobnosti

Znano je, da je optimalni čas za zanositev pri ženski od zgodnjih 2o let do 35. leta starosti. Plodna sposobnost začne pospešeno upadati 10 do 12 let pred nastopom mene, obstajajo pa individualne razlike v kronološki starosti ob nastopu mene. Ker se starost ob načrtovanju nosečnosti pri ženskah v razvitem svetu še vedno dviga, je dobrodošlo da lahko predvidimo reproduktivno dobo pri posamezni ženski in na podlagi ocene svetujemo načrtovanje nosečnosti.

Pregledi in teksti za oceno plodne sposobnosti

Kot oceno plodne sposobnosti ženske določimo anti-Müllerjev hormon (AMH) v krvi in opravimo UZ pregled rodil. AMH določa sposobnost jajčnikov za produkcijo jajčnih celic. Pri UZ pregledu pa z 2D in 3D tehniko ocenimo anatomijo maternice in jajčnikov. Iščeno prirojene in pridobljene nepravilnosti ter preštejemo zarodne ali antralne folikle v jajčnikih. Število antralnih foliklov (AFC) je drugi napovedni dejavnik, ki poleg AMH napoveduje sposobnost produkcije jajčnih celic jajčnikov. Pomembni so tudi anamnestični podatki. Če je AMH manj kot 0,7 ng/ml ter AFC manj kot 5, govorimo o slabi rezervi jajčnikov in to pomembno zniža možnost uspešne spontane zanositve. Tudi postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP) so v tem primeru zahtevnejši in manj uspešni.

S pravočasno oceno plodne sposobnosti in svetovanjem se lahko večkrat izognemo problemu neplodnosti. Neplodnost je opredeljena kot nezmožnost zanositve v enem letu rednih nezaščitenih spolnih odnosov. V Sloveniji se s to težavo sooči že vsak šesti par.

Ocena plodne sposobnosti, antralni folikli, arhiv Mili Lomšek Vidmar
Ocena plodne sposobnosti, antralni folikli, arhiv Mili Lomšek Vidmar

Zamrzovanje jajčnih celic

Pri ženskah, ki načrtujejo zanositev v kasnejših letih, ali pa nimajo partnerja, je možno zamrzovanje jajčnih celic (social freezing), zaenkrat žal le v tujini, v Sloveniji pa se zamrzuje jajčne celice, če za to obstaja medicinska indikacija. Jajčna celica se po zamrzovanju ne stara več, kar je velika prednost. Takim ženskam po oceni plodne sposobnosti lahko svetujemo kdaj je primeren čas, da se odločijo za zamrzovanje jajčnih celic.

Ocena plodne sposobnosti pri moških

Ocena plodne sposobnosti pri moškem predstavlja oceno semenskega izliva ali spermiogram.  Ocenjuje se volumen semenskega izliva, koncentracija semenčic, skupno število semenčic v izlivu, gibljivost in morfologija. Tudi semenski izliv se lahko zamrzne za potrebe kasnejše zanositve.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE VSEBINE