Škodljivi vplivi na plodnost

Škodljive kemične snovi – kseno-estrogeni ali EDS I (ang.: endocrinedisrupting substances)

Zdravje reproduktivnih organov po besedah dr. Irme Virant-Klun, specialistke ginekologije na Ljubljanski ginekološki kliniki, najbolj ogrožajo ksenoestrogeni ali snovi EDS. Zato jasno opozarja, da so škodljivi vplivi na plodnost prisotni.

Negativni vplivi: Posegajo v hormonski sistem organizma na različnih mestih, ki nadzorujejo delovanja reprodukcije, razvoja, rasti in imunskega sistema. Najbolj smo jim izpostavljeni v materinem trebuhu in obdobju pubertete. Kemično delovanje snovi EDS na razvijajoče se reproduktivne organe lahko povzroči trajne razvojne nepravilnosti in neplodnost.

traktorKaj vsebuje EDS:

  • Naravni fitoestrogeni v nekaterih rastlinah in zelenjavi, tudi kot sestavina mnogih umetnih mlečnih nadomestkov za materino mleko.
  • Sintetični hormoni v kontracepcijskih tabletah.
  • Organski onesnaževalci (dioksini, poliklorirani bifenili).
  • Nekateri pesticidi in sestavine plastičnih mas (pozorni moramo biti na plastične igračke, ki jih otroci pogosto nosijo v usta).

Drugi vplivi škodljivi vplivi na plodnost

Na zmanjšano plodnost vplivajo tudi drugi razlogi. Strokovnjaki so mnenja, da sta glavna vzroka verjetno:

  • onesnaženost okolja in
  • nezdrav način življenja (psihološki stres, kajenje, alkohol, izpostavljenost radioaktivnemu sevanju, izpostavljenost moškega visokim temperaturam, težkim kovinam in različnim kemikalijam).


Viri: Virant – Klun, Irma; Meden – Vrtovec, Helena; Tomaževič, Tomaž (2002): Od nastanka gamet do rojstva. Radovljica: Didakta; Center za oploditev z biomedicinsko pomočjo Postojna.

PM10 delci
PM10 delci

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj