Nosečnost po umetni oploditvi

215
Umetni oploditvi

Pripravili smo vsebino nosečnost po umetni oploditvi. Za marsikatero žensko je nosečnost po dolgotrajnem čakanju tako želenega »pluska« na nosečnostnem testu prava poplava pozitivnih občutkov. In v istem trenutku tudi skrbi, ali bo šlo vse lepo naprej do rojstva tako želenega otroka.

Občutek je za ženske in neplodne pare, ki lahko več let čakajo na ta dogodek, res pravo veselje in evforija. Marsikatera ženska od sreče joče. Ni redko, da nosečnostni test ponovi večkrat, ker ne more verjeti, da se je nosečnost končno dogodila. Nosečnost se pri neplodnih parih lahko dogodi spontano, po enostavnih načinih hormonskega ali operativnega zdravljenja ali pa po umetni oploditvi. Tisti pari, ki so za dosego cilja morali prestati eno ali celo več umetnih oploditev, so res heroji, saj je na tej poti polno čustvenih pretresov, ki nemalokrat zamajejo tudi samo partnersko zvezo.

Zanositev po umetni oploditvi, ki je lahko:

  • v svežem postopku ali
  • z zamrznjenčki ali
  • z doniranim semenom ali donirano jajčno celico.

Kdaj se potrdi nosečnost z ultrazvokom pri zanositvi po umetni oploditvi

Nosečnost po umetni oploditvi potrdimo 4 tedne po prenosu zarodka/ov oziroma 2 tedna po pozitivnem nosečnostnem testu. Takrat UZ opredelimo število nosečnostnih vrečk, velikost nosečnosti (6. teden) in prisotnost plodovih srčnih utripov. Če so plodovi srčni utripi prisotni, govorimo o vitalni klinični nosečnosti. Torej potrditev je bolj zgodaj kot pri spontani zanositvi, ki jo opravimo 1-krat do 10. tedna nosečnosti.

Nuhalna svetlina in oploditev, kaj je drugače

Pri zanositvi po umetni oploditvi se upošteva dan punkcije (oploditve) in ne zadnjo menstruacijo, na ta način zelo zanesljivo določimo termin poroda. Pri zamrznjenčkih se upošteva dan prenosa zamrznjenčkov in datum zamrzovanja, ki je zelo pomemben. Tveganje za kromosomske napake in Downov sindrom se pri taki nosečnici računa grede na datum zamrzovanja zarodkov, tako da ima nižje tveganje za kromosomske napake, kot je tveganje zaradi njene dejanske starosti. Tudi pri umetni oploditvi z donirano jajčno celico, se pri izračunu tveganja računa starost darovalka.

Ali je nosečnost rizična

Ni nujno, da je nosečnost po umetni oploditvi rizična. Riziko v nosečnosti predstavljajo drugi dejavniki, ki so pri neplodnih ženskah pogosteje prisotni. Torej rizičnost je večja, če so nosečnice starejše, so noseče z dvojčki, imajo krvavitve ali krče v nosečnosti, če imajo pridružene ginekološke težave, kot so miomi, razvojne nepravilnosti maternice, kratek maternični vrat ali razna internistična obolenja. Mlado nosečnico, ki zanosi po umetni oploditvi in nima rizičnih dejavnikov, bodo vodili kot normalno nosečnost.

Ali je več dvojčkov

Da, nekoliko več je dvojčkov v primerjavi s spontano zanositvijo. Dvo-plodna nosečnost je za nosečnico bolj rizična, ker lahko pride do zastoja rasti, neenakomerne rasti dvojčkov, prezgodnjega poroda, tudi obremenitev za nosečnico je večja. Klinike za umetno oploditev zato v velikem deležu prenašajo v maternično votlino samo en zarodek in le redko dva zarodka. Delež dvojčkov po umetni oploditvi je 7 %, kar je zavidljivo malo.

Prim. mag. Uršula Reš Muravec

http://www.noseca.com/

dr. med., spec. ginekologije in porodništva, Zdravstveni center Dravlje

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno. Kliknite tukaj.

Ni več objav