PorodPo poroduDoma z dojenčkom

Doma z dojenčkom

Doma smo – kaj pa zdaj?

Je dojenčku dovolj toplo? Kako naj ga oblečem? Je sit? Kako mora ležati? Kako pogosto naj ga previjam? Zakaj toliko joka? To je le nekaj vprašanj, ki se vam bodo postavljala v prvih dneh. Če vas kaj skrbi, se za nasvet obrnite na babico.

Kje naj bo dojenček?

V bližini starševske ljubezni. Če je miren, ga odložite v posteljico, voziček, na vašo posteljo ali gugalnik, če je nemiren, ga vzemite v naročje. Lahko ga nosite v pestunji in tako vmes še vedno kaj postorite.

Ga naj pokrijem z odejo ali naj spi v spalni vreči?

Sprva je primernejša spalna vreča. Če ga pokrijete z odejo, naj bo tanjša, predvsem pa ne sme tehtati več kot 0,5 kg. Otrok ne rabi blazine. Otrok naj leži na boku ali na hrbtu. Če leži na boku, ga podprite z zvito brisačo. Novorojenčki imajo okoli sebe radi meje, saj se tako počutijo varne, kot v maternici.

Kako ga naj oblečem? Mu je pretoplo ali prehladno?

Pri dojenčkih je najprimernejše večplastno oblačenje. V poletnih mesecih ga oblecite v bodi, kratke hlače ter nogavice. Za zunaj bo prišla prav še kapica ali klobuk, tanka odeja ali bombažna plenica ter dežnik ali senčnik za zaščito pred soncem. Pozimi: bodi z dolgimi rokavi, pajac ali pulover in tople žabice, volnene rokavice, kapa in zimski kombinezon. Tudi v zimskem času za sprehode rabite odejo. Idealna sobna temperatura za novorojenčke v prvih tednih  je od 18 do 21 stopinj. Pomembno je, da nikoli ne pusti spati otrok v ogrevanem prostoru in nikoli ne kaditi v prostoru, kjer dojenček spi. Da preverite, če je dojenčku pretoplo ali prehladno, potipajte njegov vrat. Vrat mora vedno biti topel, medtem ko so lahko roke in nos mrzli tudi, če dojenčka ne zebe.

Previjanje in kopanje – koliko nege in kako pogosto?

Previjanje: Dojenčka previjmo približno na vsake 3 ure. V prvih tednih je treba dojenčka tudi ponoči previti najkasneje na 6 ur. Ritko očistimo s krpicami in mlačno vodo. Če je vneta, jo namažemo z mazilom. Vlažilni robčki so zaradi dišav primerni le za nujne primere, na primer, ko kam greste. Kopanje: Dojenčka okopamo ena do dvakrat tedensko. V vodi naj ne bo dodatkov, temperatura naj bo 37-38 stopinj. Za umivanje las lahko uporabite nekaj šampona za dojenčke. Ušesa, lasje nohti: Ušes ne čistimo z vatiranimi palčkami, sicer pa se ušesa novorojenčkov čistijo sama od sebe. Območja za ušesi po kopanju vedno dobro osušimo, sicer lahko hitro pride do vnetij. Za lase uporabljamo mehko krtačo iz naravnih ščetin. Nohtov v prvem mesecu ne strizite.

Dojenje – kdaj, kje, kako pogosto?

Kadar otrok želi. Dojili boste približno 8- do 12-krat v enem dnevu. Za dojenje si vzemite čas in poiščite miren prostor. Po dojenju naj dojenček podre kupček.

Ali dojenček popije dovolj?

Polno dojen otrok mora v 24 urah zmočiti 6 do 8 plenic, blato pa po drugem tednu starosti odvaja 2- do 9-krat na dan. Otrok dva tedna po rojstvu doseže svojo porodno težo, nato pa pridobiva približno 120 do 180 g na teden in najmanj 500 g na mesec.

Jok, spanje – življenje z novorojenčkom

Ne spijo vsi dojenčki enako, povprečje pa se giblje med 12 in 20 urami, s pogostimi kratkimi dremeži. Poleg tega so novorojenčki pogosto bolj aktivni ponoči kot podnevi.

Koliko dojenček joka, je v veliki meri odvisno od njegovega temperamenta. Zavedajte se, da je jok edini način, da dojenček izrazi svoje potrebe in da nikoli ne joka brez razloga. Na jok se poskusite odzvati čim prej.

Tudi, če je otrok dojen po potrebi in dovolj pogosto, se lahko zgodi, da bo jokal brez očitnega razloga in ne boste več vedeli, kaj narediti. V teh stresnih trenutkih otroka ne pustite jokati samega – pojdite z njim na sprehod.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj