Ultrazvoki

Ali si morda tudi ti ena izmed tistih, ki je podlegla močnemu marketingu prodaje malih ultrazvočnih napravic za merjenje otrokovega srčnega utripa? Si kdaj pomislila, če je to res pametno in če boš na njihovih straneh, kjer so opisana tudi tveganja našla te tudi napisana? Ali pa morda še niso bila ugotovljena ali potrjena?

0
582

Alja je mnenja, da vsakem primeru ultrazvoki in ultrazvočno sevanje teh visokofrekvenčnih valov na otroka ne more koristiti. Gre za neko vrsto segrevanje tkiv, to si na nek način lahko predstavljamo kot v mikrovalovki. To pa lahko pusti določene posledice. Ne vemo pa točno kakšne in kako. Na prvem mestu Alja omeni, da se ultrazvok uporablja šele zadnjih nekaj desetletij. Pred tem so uporabljali tako imenovane Pinardove slušalke. To je bil stožec, največkrat iz lesa, ki ga je babica ali zdravnik prislonil na materin trebušček in tako poslušal utrip srca in gibanje otroka. Izurjene babice in zdravniki znajo z rokami tudi otipati lego otročka, velikost, težo in vse, kar nam danes merijo ultrazvoki.

Ali so ultrazvoki koristni?

Alja se včasih sprašuje, kam vse to pelje. Gre za vrsto potrošništva, kapitalizma in zaslužkarstva za določene lobije ali pa ima to res neko korist za mati in za plod? Nikjer ni dokazano, da ultrazvočna obravnava izboljšuje zdravje nosečnice ali ploda ali pa da zmanjšuje smrtnost ali določene zdravstvene težave.

Obstaja vedno več študij, ki dokazujejo škodljivost teh naprav, še posebej če so nosečnice preveč izpostavljene. Zato morda na tem mestu Alja spodbuja premislek ali so razni 3D in 4D ultrazvoki, sličice in videi res potrebni. Pred vsakim ultrazvočnim pregledom se pozanimajte, kaj so koristi le tega in če se mu da mogoče ogniti.

Alja pa posebej toplo polaga na srce, da si ne kupujete teh mini fetonov oziroma ultrazvočnih napravic za poslušanje srčnega utripa doma. Prvič, niso natančne in so lahko škodljive. Večkrat lahko napačno izmerijo otrokov utrip, zaradi tega pa ste ve še bolj zmedene ali zaskrbljene. Lahko slišite tudi svoj lasten utrip, ki je počasnejši in se potem s tem obremenjujete, predvsem pa motite tudi otročka. Vi ne morete vedeti, kako to on sliši in doživlja. Včasih se mamice ob taki razlagi zamislijo in odločijo za otrokov dobrobit. Tega pa nam drugače nihče ne pove, naprave pa se še naprej na veliko tržijo in prodajajo. Nosečnice potem posnemajo druga drugo in mislijo, da je to nekaj dobrega in se počutijo bolj pomirjene.

Ta čas bo veliko bolj izkoriščen če greste na sprehod, od tega pa boste imeli koristi vi in otrok, hkrati pa prihranite tudi nekaj denarja.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here