Zdravniški pregledi in težave v nosečnostiPregledi v nosečnostiPreiskave in presejalni testi med 11. in 14. tednom nosečnosti

Preiskave in presejalni testi med 11. in 14. tednom nosečnosti

Ultrazvočni (UZ) presejalni test z meritvijo nuhalne svetline se izvaja med 11. in 14. tednom nosečnosti (do 13 tednov in 6 dni). Poleg ultrazvočnega pregleda za ugotavljanje možnih nepravilnosti v razvoju ploda vam zdravnik lahko predlaga še eno ali več izmed spodaj opisanih preiskav.

Ultrazvočno merjenje nuhalne svetline in zgodnja morfologija ploda 11. in 14. tednom

Izmeri se debelino nabrane tekočine med kožo in podkožnimi tkivi v področju zatilja ploda. Povečana NS povečuje tveganje za kromosomske in druge nepravilnosti v razvoju ploda. Pri pregledu se določi število plodov (pri dvojčkih se določi, ali imajo skupno ali ločeno posteljico), višino nosečnosti, in ginekolog natančno pregleda organe pri plodu. Z meritvijo NS, starostjo nosečnice in izmerjeno srčno frekvenco ploda najdejo 80 % kromosomskih napak. Če pregledu doda še dvojni hormonski test (DHT) pa 90 %. Ocenjuje se tudi nosno kost v obraznem profilu. Pri 60 % plodov z Downovim sindromom je nosna kost odsotna ali slabo razvita. Odsotno nosno kost opažamo tudi pri 3 % normalnih plodov. Če je nosna kost dobro vidna, to dodatno zniža tveganje za Downov sindrom.

Pregled z meritvijo NS in DHT kot osnovno presejanje za iskanje razvojnih nepravilnosti ploda priporoča stroka vsem nosečnicam, ne glede na starost. Nosečnice, ki so v času predvidenega termina poroda stare 35 in 36 let, lahko ta pregled opravljajo tudi na stroške ZZZS v javnem zavodu, za ostale starostne skupine nosečnic je pregled samoplačniški.

Če je izračunano tveganje za kromosomske napake povečano (1: =/< 300), svetujemo nadaljnjo obravnavo (biopsijo horionskih resic (BHR) ali amniocentezo (AC)), ki je plačana s strani ZZZS. Pri zmerno povečanem ali nizkem tveganju se lahko samoplačniško opravi tudi neinvazivni test prostocelične plodove DNK (NIPT) iz periferne krvi nosečnice (Nifty/Natera/Panorma/Harmony/neoBona). Kinštitut za genomsko medicino – UKC Ljubljana omogoča opravljanje standardnega NIPT testa tudi v breme ZZZS. Pri nosečnicah z izračunanim tveganjem po predhodnem presejalnem pregledu med 1/100 do 1/300 ter starim 37 let in več v času predvidenega poroda tudi z nižjimi izračunanimi tveganji.

Nosečnica s starostjo 37 let in več ob predvidenem terminu poroda lahko na svojo željo in na stroške ZZZS opravlja diagnostično biopsijo horionskih resic (BHR) med 11. in 14. tednom. Tveganje za splav po preiskavi je < 1 %.

Laboratorijske preiskave

 
Preiskava krvi na toksoplazmoTestiranje na protitelesa proti toksoplazmi se opravi prvič do 12. tedna, drugič med 20. in 24. tednom, tretjič med 32. in 36. tednom. V primeru pojava protiteles, ki kažejo na svežo okužbo v nosečnosti, je potrebno zdravljenje z antibiotikom. Opravi se amniocenteza za ugotavljanje prenosa okužbe na plod.

Nosečnica se okužbi izogne s skrbnim umivanjem rok, z izogibanjem termično neobdelanemu mesu, mačjim iztrebkom ter z natančnim umivanjem sadja in zelenjave.

Serološka preiskava na prisotnost protiteles za sifilisSifilis je redka spolno prenosljiva okužba, ki v nosečnosti lahko povzroči razvojne nepravilnosti ploda.
Pregled hemogramaHemogram pokaže morebitno slabokrvnost, vnetje in bolezni krvotvornih organov.
Preiskava urinaSpremembe v urinu (prisotnost bakterij, sladkorja, proteinov) lahko pokažejo vnetje sečil in druga bolezenska stanja.
ICT (posredni Coombsov test)Test pokaže prisotnost protiteles proti rdečim krvničkam drugačne krvne skupine ali RhD-faktorja.
Rdečke in norice Test za rdečke se opravi le v primeru, da niste bili cepljeni proti njim. Norice večina preboli, če jih niste, se jih prepreči s cepljenjem pred nosečnostjo. V primeru okužbe z noricami v nosečnosti, se v roku 96 ur po okužbi opravi pasivna imunizacija.
Test za nosečnostno sladkorno bolezenNosečnostna sladkorna bolezen je pomanjkanje inzulina v nosečnosti.

 

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj