Koliko pregledov pri ginekologu opravi nosečnica

0
3356

Z mag. Ireno Virant, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, smo se pogovarjali o tem koliko pregledov mora opraviti nosečnica.

Z mag. Ireno Virant, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, smo se pogovarjali o tem koliko pregledov mora opraviti nosečnica in ali je lahko partner prisoten. Oglejte si video.

Predvidenih oziroma realno je deset pregledov v nosečnosti, s tem da je zelo pomemben prvi pregled, če izvzamemo še mogoče bolj pomembnega pred nosečnostjo, pregled oziroma posvet pred nosečnostjo. Potem pa je večina pregledov skoncentriranih bolj na konec nosečnosti. To se pravi, prvi pregled okoli 12. tedna, ali pa 10., 12. tedna, potem pa na en mesec do 32. tedna. Kasneje na 14 dni, na koncu od 36. tedna pa vsak teden. Tako da nekako ravno pride nekako 10 pregledov nosečnosti, kadar je nosečnost normalna.

Lahko partner spremlja nosečnico na vseh pregledih? Lahko, seveda. Se lahko ženska odloči, da ne bo hodila na preglede? Načeloma lahko, tu ni prisile, ni obveza. Je pa ena pravica, ki jo moramo mi omogočiti. Izid nosečnosti je dokazano, ki so se skozi nosečnost vodile pri ginekologu, ali če je vmes delala preglede babica sihurno boljši kot pa pri ženskah, ki se nosečnost ni nikjer vodila. Pa še vedno se kakšna taka najde.

Pregledi med nosečnostjo
Pregledi med nosečnostjo

Sodelujoči strokovnjaki:

mag. Irena Virant

http://www.bolnisnica-kranj.si/

dr. med., spec. ginekologije in porodništva, vodja porodništva, Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here