Poporodno obdobje

0
1630
Novorojenček.
Novorojenček.

Poporodno obdobje navadno traja 6 tednov.

Poporodno obdobje traja od rojstva posteljice pa vse do takrat, ko se reproduktivni organi vrnejo v stanje, kot je bilo pred nosečnostjo. To traja navadno 6 tednov. Vsebnost hormonov v krvi je 10 dni po porodu zopet enaka prednosečnostnem obdobju.

Maternica se hitro manjša. Ob porodu tehta kilogram, po koncu prvega tedna se teža prepolovi, dva tedna po porodu pa je ne moremo več tipat preko trebušne stene. Nožnica se krči, oteklina in ožiljenost se manjšajo, postopno postaja podobna prednosečnostnem obdobju, a enaka ni nikoli več. Postopno se krči tudi maternični vrat.

Izcedek, ki ga opazi mamica po porodu se imenuje lohija ali čišča. To sestavlja nekrotična decidua, to je del ovojev, ki ovijajo maternico med nosečnostjo in kri. V začetku je krvi več, čišča je zato rdečkasta in se imenuje lohija rubra, kasneje postane bolj vodenkasta, lohija serosa, in končno rumeno bela, lohija alba. Čišča traja 3 do 6 tednov. Če postane lohija neprijetnega vonja, je nujno na to opozoriti zdravnika, saj je potrebno zdraviti vnetje. Prsi se po porodu povečajo, žlezno tkivo prične proizvodnjo mleka, ožiljenost se poveča, pigmentacija okrog bradavice je izrazitejša. Kardiovaskularni sistem se normalizira 2-3 tedne po porodu. Postopno se manjša frekvenca srca, spremeni se krvni volumen.

 

 

Sodelujoči strokovnjaki:

Darja Gašperlin Dovnik

dr. med. spec. za ginekologijo in porodništvo

Prejmite redne uporabne informacije za vašega otroka Brezplačno.

Ni objav za prikaz

NAPIŠITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here