Prehrana dojenčkaUvajanje goste hraneNajpogostejši vzroki za alergije pri otrocih

Najpogostejši vzroki za alergije pri otrocih

Najpogostejši prehrambeni alergeni v otroški dobi so: kravje mleko, jajce, arašidi in drevesni oreščki. Redkejši so še pšenica oz. gluten, ribe, morski sadeži in semena (npr. sezam, bučna semena). Alergija na sojo je pri nas zelo redka.

Simptomi alergijske reakcije

Simptomi in znaki takojšnje alergijske reakcije se pokažejo zelo hitro, večkrat še v času uživanja obroka oz. kmalu po tem (npr. v 30–60 minutah po obroku). Tipični znaki so:  srbečica v ustih/žrelu, srbečica kože, izpuščaj v obliki koprivnice, otekanje (npr. ustnice, uhlji), slabost oz. bolečine v trebuhu, bruhanje, hripavost, težko dihanje (piskanje vpljučih), umirjenost (pri manjših otrocih), hipotenzija in anafilaktični šok (slednje pri otrocih na srečo zelo redko). Pri blagih težavah naj se otroku da antihistaminik za lajšanje težav (npr. srbečica, izpuščaji).

Ukrepanje ob težji alergijski reakciji

Ob prvih znakih težje reakcije (kakršnikoli simptomi s strani dihal oz. kardiovaskularnega sistema) je treba takoj obiskati najbližjega zdravnika (najbolje je čimprej poklicati reševalce). Otroci, ki so imeli v preteklosti težje alergijske reakcije imajo predpisan avtoinjektor adrenalina, ki ga nosijo vedno s seboj. V primeru znakov težje reakcije se takoj aplicira adrenalin in pokliče 112 (povejte, da gre za anafilaksijo). To storite tako, da odstranite varnostni pokrovček na sprožilcu. Avtoinjektor zabodete pod pravim kotom na zunanji del stegna in držite 5–10 sekund, da se vbrizga celotna količina. Mesto uboda masirajte 10 sekund. Pazite na pravilno shranjevanje avtoinjektorja (na suhem mestu, ne na vročini) in na rok uporabe; pred iztekom ga zamenjajte, če tekočina v avtoinjektorju ni več bistra in brezbarvna (rjavkasta, rožnata, vsebuje oborino oz. trde delce).

Pogoste so alergije na t. i. okoljske (inhalacijske) alergene

Gre za alergijo na pršico hišnega prahu, cvetni prah, živalsko dlako, redkeje plesni. Tovrstne alergije se izražajo s simptomi s strani oči (srbeče oči, rdeče oči, voden izcedek), nosu (srbečica, kihanje, izcedek, zamašen nos) oz. pljuč (kašelj, težko dihanje – »napad« asme), lahko tudi hripavost oz. znaki laringitisa. Kadar je sprožilec težav pelod (dreves, trav, plevelov) govorimo o t. i. senenem nahodu. Težave lajšamo z zdravili, kot so antihistaminiki, antialergijske kapljice za oči, protivnetna razpršila za nos. Ob večjih težavah pride v poštev tudi t. i. specifična imunoterapija v obliki podkožnih injekcij oz. posebnih kapljic ali tabletk za pod jezik. Imunoterapijo izvajajo specialisti alergologi in traja praviloma 3 leta.

Atopijski dermatitis pri otrocih

Pri razvoju bolezni igrajo pomembno vlogo dedni faktorji, ki privedejo do motene barierne in obrambne funkcije kože. Posledica je bolj »propustna« in občutljiva koža, kar se kaže z zelo suho, srbečo kožo v kateri prihaja do občasnega pojava vnetja (ekcema). T. i. poslabšanja dermatitisa so sprožena z različnimi dejavniki – okužba, suh zrak (pozimi), praskanje, razrast bakterij, čustven stres, stik z iritanti (npr. kemikalije v milih, »trda« voda), lahko tudi alergeni (pršica, pelodi, hrana). Večkrat sprožilec za poslabšanje ni jasen.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj