Zdravje otrokaOtroške bolezniKožna vnetja in alergijske bolezni

Kožna vnetja in alergijske bolezni

Atopijski dermatitis

Je kožna bolezen, ki lahko nastane zaradi dednosti, vpliva okolja, ozračja, prehrane, onesnaženja. Za dojenčka je značilna rdeča, vlažna koža, oziroma izpuščaj s krastami po obrazu, lasišču, zgornjem delu trupa, dlaneh, rokah, stopalih in nogah. Pri malo večjih otrocih pa lahko bolezen opazimo kot suho kožo in srbenje, kraste za ušesi in osip na licih, rokah in nogah. V obdobju do četrtega leta starosti prevladujejo žarišča po distalnih (oddaljenih) delih okončin.

Urtikarija

Je pogosta kožna bolezen, pri kateri se pojavljajo izpuščaji z značilnimi ploščatimi, bledimi ali rdečkastimi oteklinami, ki jih imenujemo urtike ali koprivke. Pojavijo se posamično ali v skupinah, kjerkoli na telesu. Izpuščaji običajno srbijo, lahko tudi skelijo ali pečejo. Do nastanka koprivk pride zaradi iztekanja krvne plazme iz malih krvnih žil v kožo. Takšno dogajanje sproži kemična snov, ki se imenuje histamin. Histamin se sprošča iz celic, ki jih imenujemo tkivni mastociti in jih najdemo vzdolž krvnih žil v koži. Sproščanje histamina in drugih, t. i. »mediatorjev vnetja«, lahko sprožijo različna dogajanja, na primer alergične reakcije, določene kemične snovi v hrani ali zdravila.

Glede na vzrok, ki privede do nastanka urtik, sta najpogostejša spodnja, obstaja pa jih še več:

  • Akutna urtikarijako se koprivke na koži pojavljajo manj kot 6 tednov. Vzroki so najpogosteje hrana, zdravila in infekti, lahko pa tudi ugrizi žuželk ali bolezni notranjih organov. Drugi vzroki so lahko tudi mraz, sonce ali pritisk na določen predel.
  • Kronična urtikarija ko se koprivke pojavljajo več kot 6 tednov, vzrok pa je običajno mnogo težje odkriti kot vzrok akutne oblike.

Kontaktna preobčutljivost oz. ekcem

Koža je na nekem predelu, največkrat so to dlani in prsti, na začetku izsušena in hrapava, kasneje pa rdeča, vneta, pojavijo se srbeči mehurčki in luščenje, celo boleče ranice. Kožo lahko izsušijo namakanje v vodi, suho ozračje, mila, detergenti, za druge so moteča topila, čistila, kemikalije, gumijaste rokavice, usnjene rokavice in celo snovi v izdelkih za nego kože. Nagnjenje k preobčutljivostnim reakcijam kože je pogosto prirojeno.

Najbolj pogosti vzroki za težave s kožo dlani so določeni zunanji dejavniki, ki ob stiku s kožo povzročijo nastanek kontaktnega izpuščaja, včasih tudi reakcija kože zaradi dogajanja v telesu ali pa glivična infekcija; izključiti pa je treba tudi obolenja znojnic ter morebitno luskavico dlani. Zdravljenje kožnih žarišč je odvisno od vzroka njihovega nastanka.

Glivične okužbe

Do okužbe pride, ko glivične spore, ki se nahajajo v našem okolju, pridejo v stik s kožo, glivični elementi se razrasejo v zgornjih plasteh kože in povzročijo njeno vnetje. Kar se vidi kot rdečina in luščenje, lahko pa pride tudi do mehurčkov, srbenje in skelenje. Povzročitelji glivičnih obolenj kože so zoofilni (le te prenašajo mačke, redkeje ostale živali kot so psi, hrčki, zajci) in antropofilni dermatofiti, kvasovke in plesni. S temi glivicami se zato pogosto okužijo majhni otroci.

Najbolj znana glivična okužba je mikrosporija ali mačja bolezen. Najpogosteje se okužijo nohti na nogah in koža na stopalih. Okužbo v teh primerih olajšuje tudi zmehčanje kože zaradi namakanja v vodi, saj je zmehčana koža zelo dovzetna za številne okužbe. Med nadležne povzročitelje glivičnih obolenj spadajo tudi kvasovke Candida, ki  povzročajo glivične okužbe spolovil. Glivična obolenja kože na stopalih pa pogosto nastanejo zaradi pretesnih obuval, ki preprečujejo kroženje zraka, pa tudi zaradi neprimernih materialov.

Vse to poveča znojenje kože in ustvari ugodno okolje za razmnoževanje glivic. Sintetični materiali, ki ne dihajo, lahko stanje dodatno poslabšajo. Zdravljenje mora biti dosledno in dovolj dolgo, tudi po več mesecev. Svetuje se vsakodnevno umivanje stopal, sredstva za umivanje naj bodo kisla s pH pod 7. Po umivanju je treba skrbno osušiti kožo med prsti nog. Obutev naj bo stopalu prijazna tudi v zimskih mesecih, poleti pa čim bolj odprta in zračna.

Bakterijske okužbe

Pri otrocih pogosto opažamo bakterijsko obolenje Impetigo Contagiosa. Bolezen se pogosto pojavlja pri družinskih članih, v vrtcu ali šoli, velikokrat v slabih higienskih pogojih. Prenaša se s kontaktom z enega dela telesa na drugega, z otroka na drugega itd. Vstopno mesto je pogosto drobna ranica, razjeda, lahko tudi nevidna, pojavi se rdečina, na kateri so opazni sprva drobni mehurčki, ki se postopno večajo, polnjeni z bistro ali rumenkasto-rjavo vsebino; kmalu počijo in na njihovem mestu nastane krasta. Žarišča blago srbijo in nekoliko pečejo. Zelo pomembno je, da se bolezen čim prej zdravi in s tem ustavi širjenje infekcije. Zdravljenje poteka z mazili, ki vsebujejo antibiotike, včasih pri obsežnih spremembah pa tudi jemanje antibiotikov v obliki tablet.

KDAJ PELJATI OTROKA K ZDRAVNIKU?

Močno poslabšanje, ki ga ne moremo obvladati z mazili, ki jih imamo doma ali ga ne obvladamo z zdravili proti alergijam, je razlog, da mora otroku pomagati lečeči zdravnik z nasveti in predpisano terapijo. Če je poslabšanje očitno, se začne s terapijo močnejših mazil. Ko se stanje izboljša, se običajno uvede negovalno terapijo ali vzdrževalno terapijo.

Prijavite se na e-nasvete strokovnjakov.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE VSEBINE

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj